2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

Felgyorsult az ítélkezés

2016. április 06. szerda, 19:02
Címkék:

Mozgásban volt Zala, ez jellemezte az elmúlt évet. Változásokkal teli, a feladatok széles skáláját felvonultató, mozgalmas, kihívásokkal teli évet zártak a zalai bíróságok – fogalmazott dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke a megyei összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón.

Az eseményen részt vett dr. Handó Tünde, az OBH elnöke, dr. Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke, a Magyar Bírói Egyesület elnöke és dr. Hajdu István, a Pécsi Járásbíróság elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja. Dr. Sorok Norbert hangsúlyozta: a múlt évben 28 esetben kirendeléssel segítettek megyén belüli vagy azon kívüli bíróságok munkájában a zalai bírók. Szegeden migrációs ügyek tárgyalásánál, a Veszprémi Törvényszéken pedig a másodfokú büntetőügyekben vettek részt az ítélkezésben.

Elhangzott: A Zalaegerszegi Törvényszékre az elmúlt évben 7 ezer 966 peres ügy és 23 ezer 194 nem peres ügy érkezett. Az öt éven túli ügyek száma 2014-hez képest ötven százalékkal csökkent. Az első fokon folyamatban maradt polgári, gazdasági és büntető perek időszerűségi mutatói az országos átlagnál kedvezőbbek. A polgári perek 53,3 százaléka, a büntető perek 81,8 százaléka három hónapnál nem régebbi. Ez utóbbi adattal a Zalaegerszegi Törvényszék a törvényszékek között első helyen áll. Első fokon a gazdasági és büntető ügyek körében két év felett folyamatban maradt per nincsen és az egy éven túli polgári perek aránya is jóval kedvezőbb az országos átlagnál.

A törvényszéki első fok és az ítélőtábla viszonylatában, büntető ügyszakaszban kiemelkedően jó eredmény, hogy nem volt hatályon kívül helyezett ügy, szemben a 2014 évi tíz százalékkal. Dr. Sorok Norbert szólt még a "Szolgáltató bíróságokért" programról, melynek részeként együttműködési megállapodásokat kötöttek, ügyfél-elégedettségi mérés indult és sor került Civil Információs Napra is.

Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy tavaly másfél millió új ügy érkezett a hazai bíróságokra, és ennél 30 ezerrel többet zártak le, melynek révén tovább csökkent a folyamatban lévő ügyek száma. Az ügyek 86 százaléka első fokon jogerős és az elmúlt két évben az ügyek 0,1 százalékát helyezték hatályon kívül.

A magyar bírósági rendszer, jelentős sikereket könyvelhet el. Az OBH elnöke kitért arra is, hogy a szolgáltató bíróságok megteremtése érdekében folyamatosan javul az elektronikus úton történő ügyintézés, például a keresetek beadása. Ez a század az internetes, tértől és időtől függetlenül igénybe vehető szolgáltatásokról szól. Ehhez igazodik a bírósági rendszer, illetve a bírósági szolgáltatások rendszere is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK