2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Köszöntötték az 500 ezredik ügyfelet

2016. július 19. kedd, 14:26
Címkék:

Beledi Izabellt, a három hónapos zalaegerszegi kislányt köszöntötte dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott ma, mint a megyében működő kormányablakok 500 ezredik ügyfelét.

kormanyablak 500e

Konzultációval folytatódik az állami rezsicsökkentés

Édesanyát, Beledi-Szélessy Szilviát váratlanul érte a meglepetés. Elmondta, ősszel Horvátországba készülnek, ezért igényeltek személyi igazolványt kislányának.

Sifter Rózsa a Zalaegerszegi Kormányablak előtt tartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a kormány 2010-ben indította el a közigazgatás reformját, és ezen belül elhatározta, hogy egyszerűsíti, áttekinthetővé, komfortosabbá teszi az ügyintézést az állampolgárok számára. 2011-ben az egyablakos ügyintézési rendszer bevezetésével 29 kormányablak nyílt az országban, melynek száma mostanra majdnem háromszázra növekedett. Jelenleg 1133-féle ügytípus intézhető a kormányablakokban, ami ősztől további négyszázzal bővül.

Zala megyében minden járásszékhelyen illetve Hévízen van kormányablak. Ezek között a legforgalmasabb a zalaegerszegi, melyet egy hét alatt mintegy kétezer ügyfél keres fel. A leggyakrabban intézett ügytípusok a személyi okmányokkal, a jogosítványokkal, és a gépjárművek forgalomba helyezésével kapcsolatos.

Sifter Rózsa hangsúlyozta, a kormány célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítésére irányuló állami rezsicsökkentést, a közigazgatási eljárások egyszerűsítését, melyet a lakosság és a vállalkozások véleményével összhangban szeretne megvalósítani. Ennek alapját a 2015-ben megvalósult lakossági konzultáció képezte, mely keretén belül közel 400 ezer állampolgár mondta el javaslatait. Ennek eredményeként több mint 20 hatósági eljárás díja került megszüntetésre, amely az állampolgárok és vállalkozások számára 10 milliárd forint megtakarítást jelent 2016. évben.

Az adatok alapján elmondható, hogy közel másfél millió okmányt (személyi igazolvány, diákigazolvány stb.) vettek át díjmentesen, illetve kedvezményesen az állampolgárok, mely összesen mintegy 3,5 milliárd forint megtakarítást jelentett a számukra. A díjmentessé tett eljárásokban, több mint 500 ezer ügy indult az elmúlt év során, melyekben több mint 3 milliárd forint megfizetése alól mentesültek az ügyfelek. Ennek része a már díjmentes felsőoktatási felvételi eljárás, amely önmagában is egymilliárd forint megtakarítást eredményezett a diákoknál.

Az idei konzultáció során az állampolgárok három kérdőíven nyilváníthatják ki véleményüket. A közigazgatási bürokráciacsökkentésről szóló kérdőíven az állampolgárokat érintő hatósági eljárások egyszerűsítésével összefüggésben lehet javaslatot tenni a bürokratikus terhek csökkentésére. Az állami rezsicsökkentéssel kapcsolatban két kérdőívet alakítottak ki a magánszemélyek, illetve a vállalkozások terheit érintően. A kérdőívek (mind magánszemélyeket, mind a vállalkozások terheit érintően) 10-10 olyan hatósági eljárást tartalmaznak, amelyeknél javasolt az igazgatási szolgáltatási díj, illeték, illetve egyéb díj eltörlése, vagy csökkentése. Mindhárom kérdőíven lehetőség van arra is, hogy az állampolgárok egy saját javaslatot is feltüntethessenek.

A kérdőívek kitölthetőek papíralapon (a kormányhivatalok és a járási hivatalok ügyfélszolgálatain), valamint online. Az elektronikus kérdőívet a www.kormanyhivatal.hu honlapon, az "Állami rezsicsökkentés" címszó alatt találják meg". A konzultáció július 11-től augusztus 19-e éjfélig tart.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK