2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

LMP: korrupciógyanús közvilágítás

2016. január 08. péntek, 15:22
Címkék:

A zalaegerszegi közvilágítás anomáliáiról tartott sajtótájékoztatót pénteken a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati képviselője, dr. Paksy Zoltán, valamint Hadházy Ákos, a párt elnökségi tagja, antikorrupciós szakszóvivője. A téma nemcsak a zalai megyeszékhelyet, hanem az ország több más városát is érinti.

A központi nyomozó iroda is vizsgálja az ügyet

Hadházy Ákos elmondta: az LMP négy város esetében tett feljelentést, a több milliárdos európai uniós forrással és jelentős hazai önrésszel megvalósuló projektek ugyanis korrupciógyanúsak. A beruházást előkészítő szervezet és a kivitelezést megnyerő cég között tulajdonosi átfedés volt. Ráadásul az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz akkor kötődő Elios Zrt. egy trükkel jutott a tenderhez: Hódmezővásárhelyen elsőként előfeltételek nélkül írták ki a lámpatestek cseréjére a pályázatot, amit a szóban forgó cég nyert el. Ezt követően viszont a többi városban már csak az pályázhatott, aki legalább 3000 lámpatestet kicserélt. Ilyen cég pedig csak egy volt, az Elios. Hadházy úgy tudja, hogy az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálódik. Az LMP-s feljelentés kapcsán pedig a központi nyomozó iroda folytat vizsgálatot költségvetési csalás gyanújával.

led-sotet 2

Zalaegerszeg belvárosa többször sötétbe borult a lámpatestek cseréje óta

Paksy Zoltán a zalaegerszegi helyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a lámpatestek cseréjére még Gyutai Csaba polgármestersége idején írták alá a szerződést, aki azt nyilatkozta, hogy az új LED-es közvilágításra azért van szükség, mert jobban világítanak és modernebbek, mint az előzőek. Ezek valótlan állítások. Előzetes műszaki vizsgálat nem történt a csere előtt, a városban sok problémát okoztak az új lámpatestek, melyek közel sem adnak olyan erős és szórt fényt, mint a korábbiak. Emiatt több helyen – például a Platán soron – újabb sor lámpatesteket helyezett ki a jelenlegi városvezetés, hogy enyhítsék a sötétséget és ezáltal a balesetveszélyt. A városházi képviselő szerint ráadásul a városnak semmi szüksége nem volt a modernizációra, hiszen dr. Gyimesi Endre polgármesterségének utolsó éveiben sor került a közvilágítás korszerűsítésére.

Az LMP szerint a LED-es világítás valójában nem az egyes városoknak kellett, hanem az uniós forrás "lenyúlása" miatt írták ki a tendereket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK