2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Virágos Magyarországért: zsűrizték a várost

2014. július 31. csütörtök, 11:39
Címkék:

A "Virágos Magyarországért" mozgalom regionális zsűrije járt Zalaegerszegen, hogy szemrevételezzék a megyeszékhelyet, amely már sokadjára vesz részt a 20 éve útjára indított megmérettetésen. Értékelésük kiterjedt a zöldfelületek állapotára, a környezetvédelemre, környezettudatosságra, környezeti nevelésre, természeti és épített értékek megóvására, fejlesztésekre, az önkormányzat tájékozottságára, a civilek részvételére, s a turistabarát környezetkialakításra.

viragos-mo

Az idén, a 100 éves évfordulóra tekintettel a verseny kiemelt témája az első világháborús emlékhelyek gondozása. Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntője után, a szakemberekkel történt eszmecserét követően belvárosi és külterületi sétára indultak a bírák.

Az alpolgármester elmondta, a város már több alkalommal ért el különdíjat a nevezett versenyben, többek között 2008 – ban Arany Rózsa – díjat, s az idén is eredményességben reménykednek, hiszen a városvezetés számára fontos a zöldfelület stratégia. Ezzel kapcsolatos fejlesztésekként a Kazinczy tér átalakítását, tehermentesítő út építését, Sütő utcai ingatlan fejlesztéseket, a "Virágudvar" létrehozását, valamint a Dísz tér és az önkormányzat épülete előtti tér átalakítását említette. Jövőbeni tervek ezzel kapcsolatosan főként a Vizslaparkra és a Falumúzeumra koncentrálódnak, tette hozzá.

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője a cég működésének bemutatása mellett szintén beszélt a célokról. Így a működésük alá tartozó parkolási és kerékpározást biztosító lehetőségek összekapcsolásaként kerekpár kölcsönző kialakítását tervezik a Csipke parkolóháznál, ezzel újabb lökést adva a kerékpáros turizmusnak. Valamint szólt egy mezőgazdasági projektről, mely a zöldségtermesztést célozza meg, s egyben munkahelyteremtő lehetőség is. Megemlítette a tavaly 10. évfordulóját megélt "Virágos Zalaegerszegért" helyi pályázatot is, melyen az idén 59 résztvevőt regisztráltak.

Sümeghy Gabriella környezetvédelmi szakreferens az Ökováros programot részletezte, illetve megszólaltak az önkormányzat egyéb szakmai képviselői. Többek között szóba került a komposzthasznosítás, a fasorok megújítása, a közvilágítási projekt, mely kapcsán 60 százalékban átalakul a város közvilágítása. Majd a szakemberek válaszoltak a zsűri elnöke, Laczkó Mária (Hévíz) által feltett kérdésekre.

A bejárás során a belvárosban, a Zalavíz Zrt - nél és környezetében, Ságodban az óvodában és az első világháborús emlékműnél, a Platán soron, és a Göcseji úton tett szemlét a zsűri.

Az értékeléskor Zalában 14, országosan 262 vetélytárssal kell számolni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK