2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Átadták az Amazon-látogatóközpontot

2016. május 01. vasárnap, 12:17
Címkék:

Pazar, példaértékű, vendégvonzó, kívül-belül impozáns, látványos, értékes és tartalmas. Egyebek mellett ezekkel a jelzőkkel illették az avatási ünnepség szónokai a felújított keszthelyi Amazon Szálló és Látogatóközpont épületét.

kh amazon 21

 Meggyógyították Keszthely "fájó sebét"

Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte: "Öt éve kaptam megbízást a kastély vezetésére és ezen időszakban kilenc uniós valamint hat hazai finanszírozású pályázattal 2,7 milliárd forintnyi fejlesztést sikerült megvalósítani. A modernizálás első ütemében, összehangolt csapatmunkában megújult az Amazon-ház, a kastély parkja, a Pálmaház és a Bormúzeum. Új kiállítóterek létesültek, kezelésbe vettük a Festetics-mauzóleumot, múzeumpedagógiai tereket hoztunk létre. A források jó helyre érkeztek, hisz tavaly majdnem 200 ezer látogatót fogadott a keszthelyi intézmény, ami 450 ezer kiállítás megtekintést jelent. A veteránautókat és főúri enteriőröket is bemutató Amazon Ház Látogatóközpont további húszezer látogatót vonzhat idén."

A további tervek közt szerepel: a Vadászati Múzeum bővítése, a Fejő-ház tartalommal megtöltése, egy dámos park létrehozása, új kerékpáros pihenők építése, a kastély főúri ebédlőjének visszaállítása, a kastély gépészetének felújítása, díszvízimadár-park életre hívása. A látogatókat időben visszarepítjük az 1800-as évek végébe be, hogy azt érezhessék, mintha vendégségbe érkeznének a Festetics-családhoz – mondta el.

kh amazon 9

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Zala megye fejlesztési biztosa úgy látta: a 2010 előtti felújítási tervek nem nyertek támogatást, de most minőségi fejlesztést sikerült végrehajtani a kiemelt projektekkel. Az Amazonszálló évtizedek óta romos épületét "fájó sebként" jelenítette meg, ami mostantól a főúri utazásokat, életmódot bemutató kiállításnak ad otthont, de a Festetics-családot modern informatikai eszközökkel bemutató kastélybeli új tárlatról is említést tett, amit a korábban irodaként használt helyiségekben valósítottak meg. Aláhúzta: Keszthely újabb látványos turisztikai attrakcióval gazdagodott.

kh amazon 10

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára példaértékűnek, a térség látogatottságának növelését szolgáló törekvésnek mondta a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum most átadott beruházásait. Jelezte: a nemzeti közösség hasznára a hazai turizmus érdekeit figyelve sok milliárd forintot fordított a kormány. Az Amazon-házra és a Pálmaházra elköltött 2 milliárd is nagyon jól hasznosult, mert olyan attrakciókkal sikerült bővíteni a műemlék együttes kínálatát, ami a látogatószám tíz százalékos növelését eredményezi.

A gyerekeket ki kell mozgatni az elektromos eszközök világából, és efféle, valódi közösségi terekbe kell vinni őket – vélekedett. Sikerült bizonyítani, hogy a műemlék felújítások sorában részt vett cégek az élvonalban járnak és képesek voltak innovatív módon úgy hozzányúlni a régi épülethez, hogy az értékek megőrződtek és kortárs tartalmakkal is kiegészültek.

kh amazon 16

Jelezte: a kastélyparkot az 1880-ban, viktoriánus stílusban készült eredeti tervek alapján sikerült gyönyörűen helyreállítani 250 millió forintos EU-s forrás, illetve 160 millió forint állami kiegészítés jóvoltából. A további fejlesztési célokról szólva aláhúzta: az önkormányzattal közösen szeretnék a parkot 36 éve kettészelő közutat eltüntetni, kiváltani; illetve a Vadászati Múzeum mögötti park rész helyreállítása is fontos cél.

Rátért arra is, hogy az elmúlt időszakban több mint tíz, a főúri kastélyban pompázó berendezési és műtárgy került vissza Keszthelyre és a műtárgyvásárlási programhoz kapcsolódva pedig közel 10 millió forint értékben három műtárggyal is gyarapodott a kiállítóhely. Az átadó ünnepségen is bemutatott hat, aranyozott, a Festetics-család címerével ellátott ezüstpoharat, Bécsben egy aukción vette meg a magyar állam 6,8 millió forintért. A kastélyban élt Festetics grófnő, Mary Hamilton fehér, faragott márványszobrát egy hazai aukción, az állami elővásárlási joggal élve vásárolták vissza 780 ezer forintért. Egy fővárosi árverésen 2,4 millió forintért került állami tulajdonba a 19. század első feléből származó neorokokó szalongarnitúra, ami a Helikon-kastélymúzeumé lett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK