2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Előkerült Tüttőssy képmása

2016. április 21. csütörtök, 17:07
Címkék:

Értékes várostörténeti dokumentumok birtokába jutott a levéltár a sajtó és a lakosság közreműködésének köszönhetően. Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára egy készülő képeskönyvhöz keres korabeli dokumentumokat, fotókat. A várostörténeti album jövőre jelenik meg, Zalaegerszeg első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából.

esp zh 0254

Három polgármester portréját még keresi a levéltár

A kötet szerkesztői (dr. Gyimesi Endre történész és Seres Péter fotóriporter), illetve Molnár András, a levéltár igazgatója egy hónappal ezelőtt kérték a lakosság segítségét ahhoz, hogy minél több korabeli dokumentum a birtokukba juthasson; és így a kötetbe kerülhessen. Olyan anyagokat is vártak – s várnak még a következő hónapokban – melyek eddig elkerülték a szakemberek figyelmét, de néhány konkrét, ám ismeretlen helyen lévő dokumentum előkerülésében is bíztak.

A lakossági felhívás nem volt hiábavaló – mondta lapunknak dr. Gyimesi Endre. Külön öröm, hogy a városból elszármazottakat is megérintette a lokálpatriotizmus szele, és a Facebook-os megosztások hatására sokan felvették az intézménnyel a kapcsolatot. Így került elő többek között a Tüttőssy László városbíróról (nevét belvárosi utca viseli) készült eredeti festmény, melynek létezéséről már régóta tudtak a szakemberek, ám ez idáig nem akadtak a nyomára.

- A kontaktszemélyt Budapesten találtuk meg, neki volt egy felvétele a képről. Az idős, 87 éves úr vezetett el aztán minket unokaöccséhez, a Tahitótfalun élő Nyilassy Ferenchez, akinél megtaláltuk az eredeti festményt – idézte fel az eseményeket a történész, aki Seres Péterrel el is utazott a Pest megyei településre.

A kép tulajdonosa nagyon készséges volt, nemcsak felvételek készülhettek a festményről, hanem abba is belegyezett, hogy szükség esetén kölcsön is adja a relikviát.

esp zeg 0281

Folyamatban van egy másik fontos várostörténeti emlék felkutatása is. A történészek keresik annak 1830-as évekből származó metszetnek az eredetijét, mely a város látképét ábrázolja. Gyimesi Endre ezzel kapcsolatban elmondta: forró nyomon vannak. Két érintett család néhány tagjával már fel is vették a kapcsolatot. Ők ígéretet tettek, hogy mozgósítják a teljes rokonságot a metszet megtalálása érdekében, így a levéltár bízik abban, hogy sikerül a látkép eredetijét meglelni.

A készülő kötet szerkesztője elárulta: a felhívás hatására nagyon sokan keresték fel az utóbbi hetekben a levéltárat. Rengeteg húszas, harmincas és ötvenes évekből származó fotográfiát és egyéb dokumentumokat kaptak, amit ezúton is köszönnek.

A történészek ugyanakkor továbbra is kérik a zalaegerszegiek, vagy az innen elszármazottak segítségét, ugyanis három, a 20. század első felében tevékenykedő polgármesterről nincs még portré. Várhidy Lajos 1900-1907, Korbay Károly 1908-1915 és Tamásy István 1936-1945 között vezette a várost. Közülük Tamásy leszármazottaival vették fel a kapcsolatot, remélik, sikerrel járnak. Bíznak abban is, hogy a lakosság közreműködésével a másik két polgármesterrel kapcsolatban is érkezik új információ, vagy előkerül egy-egy kép róluk valamelyik fiók-, vagy padláson heverő láda mélyéről.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK