2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Archivum

(Gerilla)akciók a költészet napján

2016. április 12. kedd, 18:25
Címkék:

A hagyományostól eltérő programok várták több helyszínen is az érdeklődőket a magyar költészet napján. József Attila születésnapja (április 11.) 1964 óta a költészet és a magyar vers ünnepe; évtizedek óta szerveznek ilyenkor országszerte felolvasóesteket, író-olvasó találkozókat és más irodalmi programokat.

kolt-nap 1

Izgalmas programok, több helyszínen

A Deák Ferenc Megyei és Város Könyvtár immár harmadik alkalommal csatlakozott a Gittegylet "Posztolj verset az utcára!" kezdeményezéséhez. A könyvtárosok viszont idén nem érték be annyival, hogy a költeményeket villanyoszlopokra ragasztották, hanem 100 verset posztoltak; mégpedig a könyvtár előtti térkövekre. A papírnyilakra nyomtatott száz darab költemény egy nagy nyíllá állt össze, ami a könyvtár bejárata felé mutatott. Tóth Judit igazgatóhelyettes ott jártunkkor elmondta: az a lényeg, hogy a költészet napja kizökkentse az embereket a szürke hétköznapokból. A papírnyilak ötlete Horváth Viktóriától, az olvasószolgálat vezetőjétől származott, s remélik, hogy az akcióval sikerült felhívni az olvasok figyelmét a líra fontosságára.

kolt-nap 3

A könyvtárosok akciója közben Ecsedi Erzsébet színművész véletlenül épp a Deák téren járt, aki a száz vers közül Szálinger Balázs: Egész országnyi kislány és kisfiú című költeményét fel is olvasta a hallgatóságnak.

Mindezzel párhuzamosan a Dísz téri gasztro bárban már reggel 8 óra óta maratoni versolvasás zajlott a Keresztury VMK Családi Intézetének szervezésében. Az este tíz óráig tartó felolvasáson magánszemélyek, közszereplők, valamint intézmények, és civil szervezetek képviselői is részt vettek. Verset olvasott többek között Szabolcs Péter szobrászművész és felesége, a Keresztury VMK vezetése, a Béke Ligeti Általános Iskola tanárai és tanulói, a Pannon Tükör szerkesztősége, a Zalaegerszegi Női Szalon (köztük Balaicz Zoltánné és Tolvaj Márta), valamint Torma Attila színész, Csávás Dóra énekes és Szépligeti Mátyás Radnóti-díjas versmondó is. A Díszpinty aznapi vendégei nemcsak némi kedvezményt kaptak a kávéjukhoz, hanem egy szalaggal átkötött verstekercset is.

kolt-nap 4

Este a Zazee Kulturális Egyesület szervezett "Tavaszi kistakarítást" az Európa téri Bibliofülkénél. A tagok nemcsak megtisztították és kitakarították a nyilvános könyvállomást, hanem fel is töltötték könyvekkel. Néhány verseskötetből pedig rögtönzött felolvasást is tartottak.

kolt-nap 2

A "Posztolj verset az utcára!" gerillaakcióhoz Delacasse Bence Erzsébet énektanár, alkotóművész is csatlakozott, aki saját költeményeit helyezte ki a belváros több pontján.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK