2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyűjtést indított a Göcseji Múzeum

2015. február 26. csütörtök, 18:50
Címkék:

Száznegyven éve született, és 1918-36-ig volt a város polgármestere Czobor Mátyás jogász, vármegyei jegyző. Nevéhez fűződik többek között a két világháború közötti Zalaegerszeg városképének kialakítása. Új városrészek alakultak, új középületek létesültek, terek, parkok jöttek létre. A polgármester mindvégig arra törekedett, hogy a falusias kisváros modern megyeszékhellyé váljon.

czobor 1

Megvásárolnák a Czobor-hagyatékot

Érdemei ellenére az ötvenes években kitelepítették. Ingóságainak, személyes tárgyainak java részétől meg kellett válnia. A hagyatékot egy helyi család őrizte meg, akik felajánlották az értékes bútorok és tárgyak megvásárlását a Göcseji Múzeumnak. A tárgyegyüttes értéke 1 millió 650 ezer forint, amit a múzeum a város rendezett tanácsúvá válásának 130. évfordulója alkalmából szeretne is megvásárolni. Mivel azonban az összeg, és az egyes tárgyak restaurálási költsége (1 millió forint) nem csekély, a lakosság támogatását kérik.

A részletekről a városházán tartott sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester, Kaján Imre múzeumigazgató és Béres Katalin történész-muzeológus. A polgármester elmondta: Czobor Mátyás munkássága valóban méltó arra, hogy hagyatéka megvásárlásával is emlékezhessünk rá. A város lehetőségeihez képest igyekszik támogatni a múzeum gyűjtő-akcióját, annál is inkább mert Zalaegerszeg rendezett tanácsúvá válásának 130. évfordulóját ünnepeljük idén. A programok sorába illeszkedik a Czobor-évforduló, és a hagyaték megszerzése is. A cél érdekében polgármesteri hivatal aulájában gyűjtődobozt helyeznek el, az áprilisban megrendezésre kerülő polgári estély bevételét pedig felajánlják a múzeumnak.

czobor 2

Kaján Imre múzeumigazgató arról tájékoztatott, hogy a volt polgármester hagyatékából már rendelkeznek egy kisebb anyaggal (főleg fotográfiákkal). Most azonban egy olyan értékes tárgyegyüttesről van szó, mely betekintést enged a kisvárosi polgárság életmódjába is. A hagyaték megvétele azért is fontos, mert a múzeum felújítaná a tizenöt évvel ezelőtt nyílt állandó kiállítását, és az új struktúrájú tárlaton helyet kaphatna már ez a gyűjtemény is. A következő hónapokban aktív adománygyűjtésbe kezdenek, szeretnék ugyanis, ha nyárra a birtokukba kerülne a hagyaték. Ennek egy részét a múzeumok éjszakáján be is mutatnák a közönségnek.

Béres Katalin a hagyatékról elmondta: Czobor Mátyás kitelepítéséig a Zárda utcában élt egy általa építtetett polgári házban (az épület ma már nincs meg, a kórház hátsó bejáratával szemben állt, ahol ma fogorvosi rendelő és társasház található). 1952-ben el kellett hagynia lakóhelyét; bútorainak java részét hátrahagyva. Ingóságait fia feleségének családja, illetve leszármazottai őrizték meg, akik most felajánlották a vásárlás lehetőségét a múzeumnak.

A hagyaték fő darabja egy 20-as, 30-as évekbeli komplett ebédlőgarnitúra, amit valószínűleg egy helyi asztalosmester készített. Ezen kívül porcelánok és festmények (szintén helyi, főleg másodvonalbeli, ám a korszakban sokat kiállító művészek munkái) alkotják a tárgyegyüttest. A történész szerint a hagyaték azért bír jelentős értékkel, mert nemcsak a volt polgármester életébe enged bepillantást, hanem a zalaegerszegi polgárság, nagypolgárság életmódját is megismerhetjük általa.

czobor 3

A Göcseji Múzeum a gyűjtés érdekében egy alszámlaszámot nyitott, erre várják az adományokat. A gyűjtést a ZalaEgerszeG újságot kiadó Zala-Lap Kiadói Kft. is támogatja. A hagyaték sorsáról és az adományozás aktualitásairól folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

Számlaszám: OTP BANK   11749008-15433114-10130005

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK