2024.03.28., csütörtök - Gedeon, JohannaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mi legyen a kerékpároshíd neve?

2016. február 27. szombat, 09:02
Címkék:

"A mosolygó kikelet, Váltja fel a mord telet" – e mondattal kezdődő népdal ilyentájt, február végén sokunk óhaját, a tavasz iránti vágyakozásunkat fejezi ki. A kikelet, a tavasz kezdete, amikor minden megújul, minden új életre kel. Zalaapátiban, ahol minden idők legnépszerűbb fánkkarneválját rendezték meg a közelmúltban, egy új rendezvényt kívánnak életre kelteni. Ami nem is kaphatna szebb nevet, minthogy Kikelet. Ezen az ünnepen hídnévadót is tartanak.

zalaapati kerekparoshid

Hídnévadó Zalaapáti Kikelet ünnepén

Az egyre szépülő, fejlődő település mindennapjairól Vincze Tibor polgármesterrel beszélgettünk.

– Valóban egy nagyon sikeres fánkkarneválon vagyunk túl, hiszen még soha ennyi települési csapat nem fogadta el meghívásunkat. Ez a magas részvételi szándék igazolja, hogy szívesen jönnek, szívesen vállalják a megmérettetést, ami a szakmai zsűrizés révén komoly kihívás elé is állítja őket. Az elmúlt években rendezvények egész sorát hoztuk létre, melyek nemcsak meghozták a kívánt népszerűséget, de Zalaapáti jó hírnevét is messze vitték. A programszervezés terén ugyanakkor ismét elérkeztünk egy állomáshoz, amikor újra szeretnénk gondolni a kínálatot. Egy új rendezvényt hívnánk életre, a Kikelet ünnepét kulturális seregszemlével és vásárral, amit április közepe körül tartanánk meg. Bízunk abban, hogy addigra valóban eljön a kikelet, mert szabadtérben gondolkodunk. Kerékpárutunk új szakaszának a leglátványosabb eleme a kerékpároshíd, amit még nyilvánosan nem adtunk át. Ezért ezt az első alkalmat öszszekötnénk, hídátadóval, hídkeresztelővel, s a rendezvény, mint Kikelet ünnepe és hídi vásár élne tovább a jövőben.

– Milyen nevet kaphat az új híd?

– Pályázatot hirdetünk e célból, melyen nemcsak az itt élők, de más települések lakói is részt vehetnek. A javaslatok mellé csak egy rövid indoklást kérünk, az elnevezést mi ihlette, például a térség természeti szépsége, tradíciói, a Zala folyó, a Zala-völgye stb., és miért. A beérkezett ötleteket zsűri bírálja majd el, a nyertes névadó pedig ajándékcsomagban részesül a hídátadón. A kerékpároshíd jelentősége abban is rejlik, hogy összeköttetést jelent Zalaszabaron át a zalakarosi gyógy- és termálfürdővel.

Visszatérve kulturális rendezvényeinkre, az augusztusi katonafesztiválunkon jubileumi ünnepséget is szeretnénk tartani testvértelepüléseinkkel. Az erdélyi Kőrispatakkal tíz évre, míg németországi Semmeringgel immár 20 évre nyúlik vissza kapcsolatunk. Addigra várhatóan felveszszük a kapcsolatot egy kárpátaljai magyarlakta településsel, akiket szintén meghívunk a jubileumi napra.

zalaapati fankkarneval2A zalaapátiak fánkremekeit bírálja a zsűri.

.

– Zalaapátiban hogyan készülnek a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) nyújtotta lehetőségekre?

– Telkek biztosításával kívánjuk segíteni a letelepedést. A kedvezményes árú telkek felajánlása nem újkeletű nálunk, de eddig anyagiak hiányában nem igazán mutatkozott építési kedv. Most az új kedvezményrendszerrel a családok támogatáshoz juthatnak az építkezésekhez, melyhez önkormányzatunk is hozzá kíván járulni. Idei költségvetésünkbe öt telek közművesítését terveztük be, melyeket 1 forint négyzetméteráron értékesítünk meghatározott feltételek teljesülése mellett. A központban szintén található egy önkormányzati telek, ahol négylakásos társasház építése jöhet szóba, ami remélhetőleg szintén felkelti a fiatal családok érdeklődését.

Azt gondoljuk, hogy a CSOK a babakötvény után az a szint, ami megteremti annak lehetőségét, hogy a felnövő fiatalok helyben alapítsanak családot. A 2008-ban bevezetett Zalaapáti Ifjú Polgára babakötvényünkre igazán büszkék lehetünk. Az anyák napjához kapcsolódó ünnepségen már a századik babának és szüleinek adhatjuk át a babakötvényt, ami egyben azt is jelent, hogy az elmúlt időszakban száz ifjú polgárral gyarapodott településünk.

– Milyen beruházásokat terveznek a közeljövőben?

– Azzal kezdeném, hogy önkormányzatunk december 29-én 51 millió forint kormányzati segítséget kapott a korábbi fejlesztésekre felvett hitelek kiváltására. Ezúton is köszönet illeti Manninger Jenő országgyűlési képviselőt a közbenjárásért. A támogatás révén tiszta lappal kezdhetünk bele a jövő fejlesztési terveibe. A megyei és országos pályázatokon is indulni szeretnénk. A megyei TOP program keretében egészségházunk teljes korszerűsítését tervezzük. Ez korábban is szándékunk volt, de pályázati támogatás nélkül nem tudtuk megvalósítani a beruházást. Az egészségházban működő háziorvosi, védőnői szolgálat több település betegeit látja el, a fogászat pedig hat községet.

zalaapati fankkarneval1

.A zalaszentmártoni kínálat.

Ugyancsak egy régi álmunk teljesülésében bízunk a tornacsarnok megépítésével, amelyhez már kilenc éve rendelkezünk engedélyes tervekkel. A jelenlegi tornaszoba méretei ugyanis nem felelnek meg minden sportágnak. Az új tornacsarnok nemcsak az iskolásokat, de a falu lakosságát is szolgálná. Megépítése érdekében együtt kívánunk működni a KLIK-kel, önkormányzatunk önrészt is vállalna a beruházásban.

A jelenlegi uniós időszakban járdákat is szeretnénk építeni. Ebben a kérdésben eddig nem tudtunk előrelépni, mert az érintett területek egy része nem önkormányzatunk, hanem a Közút tulajdonában van. Szeretnénk a szolgáltatóval végre megállapodásra jutni az ár kérdésében, hogy elháruljon az akadály a pályáztatás elől. Ugyanis csak akkor tudunk pályázni járdaépítésre, ha az önkormányzat a tulajdonos. Ha mindez valóra válik, tovább szépül, gyarapodik településünk – hangsúlyozta Vincze Tibor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK