2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tradíciók és bátor kísérletek

2016. január 23. szombat, 14:45
Címkék:

A kultúra napján nyílt meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a IV. Zalaegerszegi Szalon, mely a városhoz kötődő képzőművészek legfrissebb alkotásaiból ad ízelítőt. A vendégeket köszöntő Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a kétévente megrendezésre kerülő Szalon nem előzmények nélküli.

szalon 1

Kiállítások és gálaműsor a kultúra napján

Korábban a Zalai Tárlat kiállítás-sorozat engedett bepillantást a megyében zajló képzőművészeti trendekbe, ám e folyamat megszakadt. 2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy városi szinten ismét megszervezzék a seregszemlét, melyre azóta kétévente kerül sor. A Zalaegerszegi Szalonon korosztálytól, valamint stílustól és műfajtól függetlenül vesznek részt a városhoz kötődő alkotók, néhány friss munkával.

A tárlatot megnyitó Wehner Tibor művészettörténész elmondta: a Szalon egy művészeti közeg pillanatnyi állapotát tükrözi. Jó, hogy a városnak van egy ilyen visszatérő bemutatkozási fóruma, és mivel ez már a negyedik alkalom, pozitív és negatív jelenségeket egyaránt megfigyelhetünk a rendezvénnyel kapcsolatban. Jó volna például, ha minden érintetthez eljutna a felhívás a kiállítással kapcsolatban. Az alkotókat nagyban inspirálná továbbá, ha több díjért is versenghetnének, a tárlat rangját pedig emelné, ha díjalapító mecénások is közreműködnének a Szalon munkájában. Fontos lenne a dokumentáció is, vagyis ha minden egyes alkalomról készülne egy katalógus; anélkül ugyanis a kiállítás bontása után hamar szertefoszlanak az emlékek.

szalon 3

A mostani seregszemlén huszonegy művész mutatkozik be; hagyományos műtárgyak és új művészeti kifejezésformák egyaránt jelen vannak. A biztos konvenciók és a bátor kísérletek szépen elférnek egymás mellett, mintahogyan az absztrakt és figuratív elemek is – folytatta a művészettörténész.

Az idei Szalon-díjat Fabók-Dobribán Fatime képzőművész vehette át (lásd felső képünkön), Illatszertár című installációjáért.

A tárlatnyitót követően szintén a zsinagógában került sor a kultúra napi gálaműsorra, melynek részeként átadták a Kultúra Mecénása díjat is. A kitüntetést idén a Zalaszám Informatika Kft. vehette át. A Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének javaslata alapján pedig polgármesteri elismerésben részesült Dömötör Andrea, a Göcseji Múzeum gyűjteménykezelője, Vadvári Péterné, a Keresztury VMK nyugalmazott munkatársa, valamint Tóth Renáta, a DFMVK gyermekkönyvtárosa.

szalon 4

A kultúra napi program hétfőn folytatódik, az immár hagyományos Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítással, mely a Hevesi Sándor Színház nézőtéri galériájában nyílik meg, immár hatodik alkalommal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK