2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

Titkosrendőri jelentések a reformkorból

2016. január 21. csütörtök, 20:31
Címkék:

Az előző évekhez képest mérsékelten gyarapodott a levéltár állománya, hatvan iratfolyóméternyi új dokumentumot regisztráltak. A szükséges selejtezésekkel együtt pedig összességében csökkent is a közgyűjtemény állománya, amire eddig még nem volt példa – derült ki a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Zala Megyei Levéltárának hagyományos év eleji sajtótájékoztatóján.

levtar 1

Új kötet és évkezdés a levéltárban

A levéltár azonban így is 10 743 iratfolyóméter anyagot őriz, amelynek jó része az interneten is hozzáférhető. Káli Csaba igazgatóhelyettes a 2015-ös év egyik legérdekesebb szerzeményének azt a perirat-gyűjteményt tekinti, melyet egy fővárosi antikváriumban vásároltak. Az 1769-1810 között keletkezett, perdokumentumokból álló díszes kötet, a Deák-család történetéről is szolgáltat egy sor háttéranyagot; hiszen ez a hosszadalmas procedúra a família egyes ágai között zajlott.

A tavalyi évben a levéltár kutatószolgálatát 248-an, az ügyfélszolgálatot pedig 961-en keresték fel. Ami a tudományos munkát illeti: a levéltár nyolc tudományos munkatársa harminckét tanulmányt, illetve cikket írt az előző évben, és négy önálló kötet is napvilágot látott (Zalai honvédek Erdélyben, Zalaegerszegi végrendeletek, Politikai küzdelmek Zala megyében a két világháború között, Választási küzdelmek a reformkori Zala megyében).

Molnár András igazgató az idei tervekkel kapcsolatban elmondta: a levéltár részt vesz a Magyar Nemzeti levéltár központi programjaiban. Egyrészt a Nemzeti Emlékezet Bizottságával van közös kutatási programjuk, ami az 1945 utáni párt-archontológiai kutatásokat, ezen kívül a vidéktörténeti munkákat, valamint az 1956 utáni megtorlások adatainak feltárását jelenti. Az állami halotti anyakönyvek alapján készül továbbá egy központi adatbázis az első világháborús veszteségekről. Zajlanak az előkészületei továbbá a 2017-es országos Reformáció-emlékévnek, melynek során Zala megye protestantizmusának története is feldolgozásra kerül.

Idén három rendezvénnyel is készülnek. Szeptemberben Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából lesz emlékülés, októberben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára szerveznek majd tudományos konferenciát. Utóbbi ezúttal nem az eseményeket, hanem a forradalom előzményeit és kiváltó okait vizsgálja. Nyáron pedig sor kerül a hagyományos (immár 26.) szlovén-magyar levéltári kutatótáborra is. A tervek szerint 2016-ban négy új kiadvány is megjelenik. Ezek közül a még előkészületben lévő "Zalai honvédek Kárpátalján" című könyv igazi kuriózum lesz. A kötethez a levéltár várja azon családok jelentkezését, ahol még fellelhető néhány dokumentum a magyar királyi 9. honvéd önálló gyalogdandár kárpátaljai tevékenységéről.

levtar 2

A magyar kultúra napja alkalmából a sajtótájékoztatón mutatták be Hermann Róbert és Molnár András "Választási küzdelmek a reformkori Zala megyében" (1834-1847) című kötetét, melyről dr. Gyimesi Endre történész, nyugalmazott igazgató beszélt. Mint elöljáróban utalt rá: nincs új a nap alatt. Mármint ami a politikai küzdelmeket illeti. A könyvből ugyanis kiderül, hogy a tárgyalt időszakban etetés, itatás, lefizetés, sőt verekedés is kísérte a korteskedést és a választási küzdelmeket. De ekkoriban kezdődtek a megfigyelések, valamint a besúgóhálózat kiépítése is; a szerzők a kötet összeállításakor a korabeli bécsi titkosszolgálati jelentéseket is felhasználták.

Molnár András hozzátette: az új kiadvány közel három évtized gyűjtőmunkájának eredménye. A Deák-, és Csány-kutatásokkal párhuzamosan gyűlt az anyag. A kötet érdekességét többek között az adja, hogy a bécsi udvar titkosszolgálati jelentései még nem nagyon láttak eddig napvilágot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK