2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Harminc éves a Technikai Szünet

2016. április 12. kedd, 18:28
Címkék:

Egy kollégiumi bulival, meg a Negatív dallal kezdődött... harminc évvel ezelőtt. Z. Lukács Sándor és Faggyas László (Fagyi) dalszerző-énekes a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola kollégiumi klubjának nyitó buliján találkozott először, ahol Fagyi zenélt.

tsz 1

Időtálló dalok-jubileumi koncert

Az esti koncert után Sanyi még aznap felvette a kapcsolatot diáktársával, és megmutatta neki egyik friss szerzeményét, a Negatív dalt. Aztán nemsokára szobatársak és zenésztársak lettek. A duó neve még ma is sokaknak ismerős: Technikai Szünet. Igaz jó néhány évtized eltelt azóta, és a két dalszerző más-más városban él és külön zenei utakon jár, de a Technikai Szünet időről időre "összerántja" őket.

Most éppen a harmincadik szülinapjukat ünneplik két koncerttel. Az elsőre Zalaegerszegen kerül sor április 15-én a PopUp Caféban, másnap pedig Budapesten lépnek fel a Kőbányai Művelődési Házban. Z. Lukács Sándor érdeklődésünkre azt is elárulta: lesznek meglepetések, hiszen a zalaegerszegi koncerten Kerekes Gáborral, a fővárosin pedig F. Sipos Beával egészül ki a duó.

A jubileumi koncert nem afféle nosztalgia-est lesz, mert a régi dalok mellett újdonságokkal is készülnek. Tavaly Kerekes Gáborral kiegészülve a magyarföldi Fatemplom Fesztiválon már adtak egy sikeres koncertet, melyen nemcsak a régi rajongók vettek részt. A zenész úgy látja, hogy a zene és a szövegek nem a múltat idézik, hanem nagyon is élők. Annál is inkább, mert ahogy Sanyi kérdésünkre válaszolta: túl sok minden nem változott az elmúlt harminc évben. Igaz, hogy a dalok egy sajátos politikai és társadalmi légkörben születtek a 80-as évek végén, ám a szövegek úgy látszik időtállóak. Csupán egy szám nem illett a régiek közül a repertoárba, a többi ma is megállja a helyét, sőt úgy érzi, hogy van ami aktuálisabb, mint valaha. A duó tagjai egyébként azt tapasztalják, hogy az "ős-rajongókon" túl van egy fiatalabb réteg is, aki ismeri a dalaikat. Szülőként ugyanis sokan a gyermekeikkel is megismertették a régebbi zenéket

A Technikai Szünet formáció az 1986-os budapesti alakulás után 1987-től lett Zalaegerszegen is aktív. Két nagy fellépési bázisuk volt; a Zrínyi Miklós Gimnázium és a Pénzügyi és Számviteli Főiskola (ami akkor még a zárda épületében működött). A duó országszerte ismert volt, hiszen számos fesztiválon és dalostalálkozón felléptek. S bár a kilencvenes évek közepétől ritkábbá váltak a közös koncertek, sok szerzemény "túlélte" a kezdeti éveket, hiszen áthangszerelve más – Lukács Sándor által alapított – zenekarok repertoárjaiban is feltűntek.

Azért a duó sem szűnt meg teljesen, hiszen alkalomadtán összeültek egy-egy közös zenélésre. A harmincadik születésnap pedig ismét egy jó alkalom lesz arra, hogy egy (két) hangulatos koncerttel szórakoztassák a közönséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK