2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Van igény az alternatív műfajra

2016. június 06. hétfő, 19:15
Címkék:

Októbertől május végéig összesen tizenkilenc koncertre válthattak jegyet az érdeklődők a zalaegerszegi PopUp Caféban, az országos Cseh Tamás Program keretében. A rendezvénysorozatra a Keresztury VMK pályázott, a különleges zenei csemegét nyújtó programok pedig a kulturális kávézóban kerültek megrendezésre.

anez

Színpadon az Anez

Lezárult a Cseh Tamás Program a PopUp-ban

Olyan – főleg budapesti – előadókat hívtunk, akik sikeresek és népszerűek a fővárosi klubokban, viszont önerőből nem tudnának vidéken bemutatkozni. Jórészt ezeket a kisebb, az underground zene fogyaszthatóbb és igényes változatát képviselő együtteseket tudta így felkarolni ez az országos projekt. Ami persze jót tett a kis vidéki kluboknak is – értékelte érdeklődésünkre a nemrég zárult, több hónapos koncertsorozatot Cserpes Attila, a PopUp Café üzemeltetője. Mint mondta: sokféle stílus képviseltette magát, hiszen a balkáni népzenétől a rock and rollon át a ska-ig, és az elektronikus hangzásokig változatos műfajokat hallhattak a vendégek. A látogatók száma és a visszajelzések alapján népszerűek voltak a koncertek és a kávézónak is sikerült megtalálnia a célközönségét. Úgy tűnik, hogy szüksége van a városnak egy ehhez hasonló helyszínre, ahol a feltörekvő zenekarok bemutatkozhatnak.

Az üzemeltető elmondta: a tizenkilenc koncert költségeit mindössze kétmillió forintból fedezték (ennyi pénzt nyertek a pályázaton), amiből jól látszik, hogy a kis klubkoncerteknél nincsenek sem horribilis fellépti díjak, sem pedig megfizethetetlen jegyárak. A Cseh Tamás előadóművész nevével fémjelzett program így célba ért, hiszen a még kevésbé ismert együttesek és a vidéki közönség egymásra talált.

Hasonló véleményen van a pályázó intézmény részéről Nagy Johanna közművelődési szakember is. Mint azt kérdésünkre elmondta, a PopUp Café méltó helyet foglal el – akár országos viszonylatban is – a könnyűzenei klubok között. A Cseh Tamás Program zalaegerszegi népszerűsége pedig ismét bebizonyította, hogy a városban van igény az úgynevezett alternatív zenékre és rendezvényekre. A kávézónak van már egy olyan törzsközönsége, akikre további programokat lehet alapozni, sőt még szélesíteni is lehet ezt a kört. A projekt sikere azt is jelzi, hogy szükség van az efféle pályázatokra, hiszen fontos a feltörekvő zenekaroknak, hogy minél több helyen megismerhessék őket. Igény van ugyanis a minőségi szórakozásra és az élőzenei koncertekre, illetve az olyan szövegekre és zenékre, amik egyediek, s nem feldolgozások.

Nagy Johanna úgy látja: attól még, hogy a meghívott együttesek egyelőre kevéssé, vagy leginkább csak egy szűkebb kör számára ismertek, egyáltalán nem jelenti azt, hogy "másodvonalbeliek" lennének. Ahogy mondta: még ő maga is meglepődött néha, hogy mennyire profi zenészek dolgoznak a zenekarokban. Azt pedig külön öröm volt hallani, hogy az alternatív műfaj mennyire változatos és sokszínű tud lenni. A pop, a rock, a jazz és a világzene jellegzetes hangzásai éppúgy megjelentek, mint a legmodernebb elektronikus zenéké. A bő kínálatból számára például a Jónás Vera Experiment volt a legkedvesebb.

A Cseh Tamás Program keretében az elmúlt hónapokban fellépett többek között a Kafkaz, Frenk, a Búsulójuhász, Szeder, a Meszecsinka, valamint a Vasárnapi Gyerekek. De zalaegerszegi, illetve a városhoz, vagy a megyéhez kötődő zenekarok/zenészek is a színpadra álltak; ilyen volt például a Hetedik, a Ven, Takáts Eszter, Nagy Edi és az Anez.

A szervezők bíznak benne, hogy a Cseh Tamás Program ősztől tovább folytatódhat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK