2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Adysok bögréi a Szépművészetiben

2013. szeptember 16. hétfő, 19:44
Címkék:

Melyik az a múzeumban bemutatott alkotás, amit érdemes ajándéktárgyakon is felhasználni? Milyen a jó múzeumi design, és mitől lesz sikeres egy múzeum shop? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a budapesti Szépművészeti Múzeum a közelmúltban, egy ajándéktárgy-készítő pályázat kapcsán. Ezek olyan "pesties" dolgok - legyinthetnénk itt a zalai végeken. Ne tegyük, inkább tanuljunk tőlük.

szepmu 1

Második helyezés a design-pályázaton

Annál is inkább, mert a Szépművészeti Múzeum által meghirdetett országos design-pályázatra a zalaegerszegi Ady-iskola csapata is jelentkezett. Nagy Szilvia és Tóth Norbert művésztanárok vezetésével, öt 2. és 4. osztályos tanuló - Budai Mátyás, Durgó Armand Zsolt, Lukács Eszter, Sipos Boglárka és Takács Eszter -, egyedi grafikával ellátott ajándéktárgy-terveket küldött be a pályázatra. A rangos múzeum frissíteni kívánja ugyanis az arculatát, illetve a múzeum shop kínálatát. Világszerte tendencia, hogy a látgatók szeretnek hazavinni valamit a múzeumokban látottakból. Ezért olyan megfizethető, és használható tárgyakra van szükség, melyek jelképezik az adott múzeum repertoárját, stílusát, vagy egy-egy kiállítási darabot.

A lelkes zalaegerszegi csapat már akkor is nagyon elégedett volt, mikor megtudták, hogy a kétszáz jelentkező közül bekerültek az első harmincba, ezért a pályázatukat kiállítják. Amikor azonban újabb levél jött, hogy mindenképpen vegyenek részt a projektzáró ünnepségen, mert az első három díjazott között lesznek, már mindenkin kitört a lelkesedés.

szepmu 2

Tóth Norbert, Sipos Boglárka, Lukács Eszter és Nagy Szilvia a díjátadó után

A múlt heti díjátadón - melyre szerkesztőségünk is elkísérte a pályázókat - aztán kiderült, hogy az adysok második helyezést értek el; amatőr designereket, iparművészeket és profi tervező cégeket megelőzve. A kiállított pályaművek között sétálva Tóth Norbert elmondta: tavasszal az interneten futott bele a pályázati kiírásba, megtetszett neki az ötlet, és egyből szólt Nagy Szilviának, hogy mozgósítsa a rajztagozatos alsósokat.

Persze az ajándéktárgy-készítés nem előzmények nélküli az iskolában. "8900 design" címmel, néhány évvel ezelőtt már készültek szellemes és kreatív darabok (bögrék, pólók, képeslapok), melyeket zalaegerszegi köztéri szobrokról készült gyermekrajzok díszítettek.

- Bár sok lelkes híve és vásárlója akadt az ajándékoknak, a város vezetői és a helyi idegenforgalommal foglalkozók nemigen "haraptak rá" az ötletre - mondta a művésztanár. Hozzátette: azzal, hogy jelentkeztek, szerették volna megmérettetni magukat, illetve a gyermekrajzokkal illusztrált ajándéktárgyak szellemi értékét.

Úgy tűnik, hogy a szépművészeti zsűrijének (melynek többek között Baán László, a múzeum igazgatója, Kassai Ferenc grafikusművész, Koós Pál formatervező is tagja volt) tetszett az ötlet. Ahogy Winkler Nóra, a Kultúrház volt műsorvezetője, az est moderátora a díj átadásakor mondta: az Ady-iskola pályázata egyszerűségében volt hatásos, és humoros, a tervezés pedig egy letisztult koncepciót jelenít meg. A projektre pont ilyen újszerű, kreatív, használható és jó minőségű tárgyakat vártak.

szepmu 3

- A Szépművészeti Múzeum tíz klasszikus festményt jelölt ki saját gyűjteményéből, melynek motívumait, vagy részleteit fel lehetett használni az anyag tervezésénél - mondta Nagy Szilvia. Többek között El Greco, Bronzino, Lenz, Santi és Cranach egy-egy ismert festményét rajzolhatták le a gyerekek.

- Persze előbb meg is kellett ismertetni a kicsiket ezekkel a munkákkal, hiszen ők még nem tanulnak róluk - folytatta a pedagógus, aki a munka kezdetén kivetítette a festményeket a gyerekeknek, majd együtt elemezték a látottakat. Aztán jött a rajzolás folyamata.

Az öt diák közül ketten, Lukács Eszter és Sipos Boglárka szintén részt vettek a budapesti gálaesten. A lányok azt mesélték, hogy nagyon izgalmasak voltak azok rajzórák, melyeken a pályázatra készültek. Különös történeteket hallottak a képen szereplő alakokról. Volt egy levágott fejű férfi is, amit egy szép ruhába öltözött nő tartott a kezében (Cranach: Salome keresztelő Szent János fejével című képe). Ez akár félelmetes is lehetett volna, de mint mondják Szilvi néni elmesélte nekik, hogy mit látnak a képen, és vajon mi történhetett. Erről a festményről Boglárka készített rajzot, ami egy bögrére került.

A múzeum pályázatára rengeteg ötlet és variáció érkezett. Volt, aki komplett csomagolástechnikai tervvel jött, az adysok azonban a grafikai elemekre helyezték a hangsúlyt, mely gyakorlatilag bármilyen hétköznapi vagy használati tárgyon megjeleníthető. Reméljük, hogy hamarosan a Szépművészeti Múzeum ajándékboltjában is vásárolhatunk belőlük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK