2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Formában írni nem trendi?

2012. május 31. csütörtök, 16:30
Címkék:

A kortárs irodalom egyik "rendhagyó jelensége", Szálinger Balázs volt a Keresztury Irodalmi Kör és a Deák Ferenc Megyei Könyvtár vendége a közelmúltban. A zalai születésű költő már jelentős irodalmi díjakkal is büszkélkedhet; többek között a József Attila-díjjal is kitüntették.

Szálinger Balázs a hexameterekről


A könyvhétre készülődve, a megyei könyvtárban beszélt pályája kezdetéről, "erdélyiségéről", a hexameterek fontosságáról, valamint legfrissebb kötetéről, a Köztársaságról. A költővel Tóth Imre és dr. Gyenes Imre könyvtárosok beszélgettek.

Szálinger Balázs tizennyolc éves koráig élt Zalában, majd jogi pályára készült, ám tanulmányait az irodalom kedvéért abbahagyta. Húsz éves kora körül - egy civil szervezet rendezvényén - találkozott erdélyi költőkkel, és az Előretolt Helyőrség folyóirattal, s ekkor döntötte el végleg: ő is költő lesz. Nagyváradra, Budapestre majd Kolozsvárra költözött. Már az első fél évben két kötete is megjelent. A kortárs hazai irodalomban főleg azért számítanak egyedinek versei, mert más hangot üt meg, mint a jelenlegi szerzők többsége; visszatért a klasszikus formához, s időmértékes verselésben ír.

szalinger

Szálinger Balázs

Hogy miért választotta ezt a 18-19. századi formát? Gyenes Imre kérdésére azt felelte: ha ugyanezt a kérdést Erdélyben tennénk fel, valószínűleg furcsán néznének, hiszen ott nem számít ritkaságnak a klasszikus verselés. Sőt, a határon túl a formánál kezdődik a költészet. Persze van szabad vers is, de ahhoz is mindenekelőtt meg kell tanulni a formát, hiszen csak akkor tudja a költő, hogy mi az amit a szabad versben nem használ. Mivel Erdélyben kezdte pályáját, nem tudta, hogy formában írni Magyarországon nem "trendi", hiszen nem figyelte az aktuális áramlatokat. A másik ok is nagyon egyszerű: ehhez ért. Kell neki a ritmus, a rím, emiatt nehezen ír például prózát. Ahogy mondja: őt valamennyire összetartják a formák, s a hagyományok soha nem halnak ki teljesen. Nem lehet azt mondani, hogy a hexameter Homérosztól Keresztury Dezsőig tartott, hiszen minden visszatér egyszer.

A Köztársaság című, könyvhétre megjelenő új kötetében három műnemen - lírán, drámán, epikán - keresztül részesülhetünk egy költői körutazásban. A Római birodalmon át egészen a jövő Budapestjéig tart az út. A nyilvánosság és közélet, privát, sőt intim szféra, egyén és közösség kérdéseit járja körbe a kötet, illetve a versbe szedett történet. Amiben ráadásul még a III. világháború is kirobban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK