2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vasárnap Egerszeg Búcsú a skanzenben

2016. július 19. kedd, 13:21
Címkék:

1999 óta szervez az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) búcsút a város védőszentjének, Mária Magdolnának a tiszteletére. A rendezvényre – az elmúlt tizenhét évhez hasonlóan – idén is a skanzenben kerül sor, ezúttal július 24-én.

skanzen-ablak

Lokálpatrióta-díj és vásári forgatag

A XVII. Egerszeg Búcsú az EZE, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, valamint a Göcseji Falumúzeum közös szervezésében valósul meg. Vasárnap tíz órától számos kulturális és hagyományőrző program, valamint kirakodóvásár várja a látogatókat. A részletekről kedden tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Major Zsolt, az EZE jegyzője elmondta: a hagyományokhoz híven a rendezvény közben kerül sor a Lokálpatrióta-díj átadására, amit idén tucatnál is több jelölt (magánszemély és szervezet) közül választott ki a civil szervezet. A díjazott Németh János Életfamotívumának bronz változatát kapja, egy elegáns plakett formájában.

A búcsú hivatalosan tíz ókor nyitja meg kapuit, majd 11 órakor a Pajta Galériában Nemes László festőművész és Horváthné Bencze Irén üvegfestő kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Délután pedig különböző hagyományőrző együttesek lépnek színpadra. Este hat órától a győri Akkordeon Harmonika Zenekar ad koncertet.

Dr. Kocsis Gyula, az EZE elnöke hozzátette: annak idején a lehető legjobb helyszínt választották a jeles naphoz, hiszen a skanzen egy igazi autentikus környezet, ami képes felidézni az egykori falusi búcsúk hangulatát. De a várostól sem idegen, hiszen a régmúlt időkben Zalaegerszegnek is rendszeresen volt búcsúja. Az Olajipari-múzeum és a Göcseji Múzeum pedig évtizedek óta kitűnő partner a szervezésben, amit ezúton is szeretne megköszönni nekik.

img 3586 2

                                                                                 Illusztráció

Kaján Imre múzeumigazgató elmondta: a skanzennek ez a legrégibb rendezvénye, és szeretnék, ha még sokáig meg is maradna. Annál is inkább, mert a városi hagyományok megtartása szorosan összefügg a múzeum munkájával és törekvéseivel. Bár a falumúzeum az elképzelések szerint a következő évben komoly átalakításon esik át, a 2017-es búcsút is mindenképpen szeretnék a skanzenben megrendezni.

A vasárnapi rendezvény idején a Göcseji Múzeum zárva lesz, a látogatókat viszont szeretettel várják a falumúzeumba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK