2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A Házasságlevél és Lujza

2016. június 05. vasárnap, 16:07
Címkék:

Nehéz, de felemelő évadot zárt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház – mondta dr. Besenczi Árpád igazgató a teátrum évadzáró társulati ülésén. Mint fogalmazott (utalva a Kövek című darab vitafórumára) a színháznak nem az a dolga, hogy megmagyarázza mit miért játszik, a színház nem fehér vagy fekete.

evadzaro-szinhaz

Évadzáró társulati ülés a Hevesi Sándor Színházban

Sokféle értékű, érzelmű és ízlésű ember jön színházba, és az igényeik sem egyformák. Ezeknek a különféle igényeknek szeretnének eleget tenni. Értékelésében elmondta: 305 előadást tartottak, melyet 65 ezer 923 néző látott. Éves bérletet 9 ezer 904-en váltottak. Az igazgató megjegyezte, az idei évadban mintegy négyezerrel kevesebb jegyet váltottak, mint egy évvel ezelőtt. Ez mindenképpen visszajelzés, amire oda kell figyelni, de az adatoktól függetlenül nincs oka a színháznak szégyenkeznie, eredményes, színvonalas évad van mögöttük.

A teátrum életében történt események közül Besenczi Árpád kiemelte a múlt év őszén bemutatott új Ruszt kötetet, Wellmann György 75. Egervári Klára 80. születésnapjának megünneplését, Farkas Ignác szerepvállalását a József Attila Színházban (Rékasi Károlyt helyettesítve), valamint Lőrincz Nikol színész Soós Imre-díját. Az előadásokról szólva elmondta: a legtöbben a Házasságlevél című darabot nézték meg, ez hozta a legtöbb bevételt is. "Szerethető volt és követhető" – jegyezte meg az igazgató. Nagy vállalkozás volt a Hullám, amely szintén izgalmas eredményt hozott, nézettségben a dobogó harmadik helyét foglalta el. Ugyanakkor a Dr. Herz, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és a Szecsuáni jólélek című előadás fogadtatásától is többet vártak.

Köszöntötte a társulatot Vigh László országgyűlési képviselő, aki megköszönte és dicsérte a színház munkáját. Mint fogalmazott, mindig nagyon várja az új bemutatókat. A bemutatott előadások ugyanis öregbítik a színház jó hírnevét. A nézőszám pedig azt jelzi, hogy Zala megye lakosságának egynegyede látott előadást a Hevesi-színházban. Az idén Vigh László kapta a társulat Mecénás-díját.

A következő évadban is folytatódnak a Lakásszínház előadásai és fontos projekt a továbbiakban is a Tantermi Deszka sorozat. Elhangzott még, hogy a nyári szünetben 10 millió forint beruházásból megújul a nézőtéri előcsarnok.

"Ez Lujza évada volt" – jelezte Besenczi Árpád, amikor az elismeréseket, jutalmakat adta át. Pap Lujza ugyanis három elismerést is kapott (Nívódíj, Máriáss-díj és Közönségdíj). Főszerepet játszott a Makrancos hölgy, a Dr. Herz és a Szecsuáni jólélek című darabokban.

A Színházbarát Kör elismerését Debrei Zsuzsa színművésznek adta át Iványi Ildikó. Cserebogár-díjat kapott Nagy Péter János színész, a Terminátor-díjat pedig Kátai Kinga színművész vehette át. Forgács-gyűrőt Szilasi Attila ügyelő kapott. Egervári Klára és Halasi Imre által alapított új díjat – a Pro Teatro-díjat Ávár Ferencné titkárnő és Imre István színpadmester vehette át. Oklevelet kapott még dr. Bartl Andrea.

Besenczi Árpád végül jelezte: legközelebb szeptember 5-én találkoznak, addig is, mindenkinek jó nyaralást kívánt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK