2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Színészként is szeretik egymást

2016. április 04. hétfő, 16:40
Címkék:

Az ország legsokoldalúbb művész házaspárja volt az első vendége a múlt héten startoló Egerszegi Páholy rendezvénysorozatnak. A Városi Hangverseny –és Kiállítóterem új kulturális talk showján Nagy-Kálózy Esztert és Rudolf Pétert láthatta a közönség. A színművészekkel Karáth Anita költő-tanár, a rendezvény háziasszonya beszélgetett.

paholy-rudolf 1

Művész házaspár az Egerszegi Páholyban

A kétórás műsor első felében a művészek kivételes magánéleti és szakmai szövetségéről hallhattak izgalmas és szórakoztató történeteket az érdeklődők. Az est második felében, pedig a Beugróhoz hasonló improvizációs játékra került sor a Zrínyi Miklós Gimnázium szépirodalmi műhelyének közreműködésével.

A művész házaspárról többek között megtudtuk: szeretnek vidéken játszani, mert békésebbnek érzik a közeget. A fővárosra gyakran jellemző cinizmus távol áll tőlük. Nem véletlen, hogy amikor csak tehetik, őrségi hétvégi házukban pihennek. Mindkettőjük számára meghatározó volt az első nagyobb szerepük. Nagy-Kálózy Eszter Csinszkát, Rudolf Péter pedig Szerencsés Dánielt formálta meg. Eszter ezzel az 1987-ben bemutatott Csinszka című tévéfilmmel egyből népszerű lett, másnap már megismerték az utcán. Ma már ez nem így lenne; mint mondják, hiányoznak a komoly TV-játékok, és az irodalmi műveket vagy történelmi eseményeket feldolgozó tévéfilmek.

paholy-rudolf 2

Rudolf Péter szerint a kapitalizmus racionalizmusa nem kedvez sem a színháznak, sem az igényes televíziós produkcióknak, filmeknek. Bár mindketten sok filmben játszottak, a színpad világa is vonzza őket, sőt Nagy-Kálózy Eszter azt vallja, hogy a mesterségbeli tudást ott lehet igazán megszerezni.

Érdekes, de szerelmük nem igazán a szakmához kötődik, bár látásból és hallomásból ismerték egymást. Végül egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak; s Eszter számára ez szerelem volt az első látásra. Hogy a magánéletet a szakmaisággal hogy sikerült összeegyeztetni? Úgy, hogy mindketten tisztelik és szeretik a másikat nemcsak magánemberként, hanem színészként is. Így nagyon jól tudnak együtt dolgozni; legyen szó színészetről, rendezésről, vagy akár gyermeknevelésről, családi ügyekről.

Rudolf Péter a szakmával kapcsolatban azt mondta: beszélgessünk, ez a lényeg! Mégpedig a színházon, filmen, irodalmon keresztül, hiszen így lehet a legjobban fontos üzeneteket közvetíteni, és egy-egy kényes témával kapcsolatban árnyaltan fogalmazni.

paholy-rudolf 3

A házaspárnak napjainkban is vannak közös produkcióik: az És Rómeó és Júlia, valamint a Pletykafészek című darabokat még most is láthatja a közönség a Centrál Színházban. De a Beugró című improvizatív játékot sem kell talán bemutatni a közönségnek.

Az Egerszegi Páholy színpadán négy zrínyis diák – Dezső Katalin, Gönczöl Csenge, Bakó Bálint és Molnár Kristóf – közreműködésével ez utóbbiból is láthatott némi ízelítőt a közönség.

A Páholy május 24-én folytatódik Berecz András ének- és mesemondó estjével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK