2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tajvani bábosok a Griffben

2016. március 21. hétfő, 19:10
Címkék:

A Griff Bábszínház meghívására Zalaegerszegre érkezett a Taipei Bábszínház társulatának néhány tagja, Wu-Sheng Jie bábjátékos mester vezetésével. A tajvani művészeti csoport egy háromnapos workshopot tartott az itteni bábművészeknek.

bab-tajvan 1

Workshop keleti elemekkel

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Szűcs István igazgató, és Bartal Kiss Rita, a Griff Bábszínház művészeti vezetője. Elhangzott: a taipei társulat tulajdonképpen egy kínai hagyományőrző színház. Főleg kesztyűbábokkal dolgoznak, a mozgatásnál azonban akrobatikus elemeket is felhasználnak. A tajvani kesztyűsjátékok számos kulturális és művészeti elemet is integrálnak: népzenei motívumok, nyelvi dialektusok, tradicionális népművészet. A bábok faragott arcain pedig szintén ősi technikák figyelhetők meg.

Szűcs István elmondta: a háromnapos workshop alatt a Griff társulata a keleti kultúra egy olyan szeletével találkozhatott, ami mindenképp a hasznukra válik, de a taipeiek is tanultak az itteni színészektől.

A bábszínház hosszú távú együttműködést tervez a tajvaniakkal: közösen pályáznak egy hároméves projektre, melynek keretében közös produkciókat hoznának létre.

A workshop zárásaként a távol keleti bábszínház egy egzotikus előadást is tartott a zalaegerszegi gyerekek számra, akik a Majomkirály történetével ismerkedhettek meg.

bab-tajvan 2

A sajtótájékoztatón az intézmény vezetése arról is beszámolt, hogy a Griff társulatát meghívták a VII. Bábu Fesztiválra. Ez egyrészt megtisztelő, másrészt pedig fontos, hogy rést vegyenek efféle találkozókon, és szakmai összejöveteleken, hiszen Zalaegerszegre ritkán látogatnak el kritikusok és bábszínházi szakemberek.

A társulat ezenkívül egymillió forint támogatást nyert drámapedagógiai programokra, így a jövőben az egyes előadásokhoz kapcsolódva, kísérleti jelleggel drámapedagógiai foglalkozásokat is tartanak a gyerekeknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK