Véradó hét Zalaegerszegen

November 27-e 1988-tól a Véradók Napja. A Magyar Vöröskereszt Zalaegerszegi Városi Szervezete a jeles nap alkalmából évről évre megrendezi a Véradók Hete rendezvénysorozatot, melyre nemcsak várják az önkénteseket, hanem meg is jutalmazzák a legrégibb véradókat. A Zalaegerszegi Vérellátó Központban hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Véradók Hete rendezvény programjaival, és a zalai vérellátás aktuális információival kapcsolatban. A hivatalosan november 26-30-ig tartó eseményt Balaicz Zoltán alpolgármester nyitotta meg. Mint fogalmazott: Zalaegerszegen régi hagyománya van a váradó hétnek, s szerencsére aktív városnak számítunk az önkéntes véradás terén.

Nő a kórházak vérigénye

A rendezvény egyik célja ettől függetlenül a figyelemfelkeltés, hiszen fontos időről időre tájékoztatni a lakosságot a véradás nélkülözhetetlen szerepéről. Magyarországon négymillió potenciális véradó él, ebből azonban összesen 250 ezer rendszeres véradót tartanak nyilván. Az alpolgármester szerint, aki vért ad, életet is ad. A folyamat pedig mindössze fél órát vesz igénybe, ezalatt 4,5 decilitert vért vesznek le. Mindössze ennyi kell ahhoz, hogy másokon segítsünk.

veradas 1

Fél óra alatt, 4,5 deciliter vér: ennyi kell, hogy segítsünk másokon

Benkő Lászlóné a Magyar Vöröskereszt területi vezetője elmondta: a kórházak és az orvoslás fejlődésével párhuzamosan nő a vérigény is. Emiatt fontos, hogy folyamatosan kerüljenek új, önkéntes véradók a rendszerbe. Zalába évente 16 ezer egység vérre van szükség, a megyeszékhelyen ez a szám négyezer egység. Általánosságban elmondható, hogy a lakosság 5 százalékának kell vért adnia ahhoz, hogy a megfelelő mennyiség rendelkezésre álljon.

veradas 2

A lakosság 5%-nak kell vért adnia ahhoz, hogy a szükséges mennyiség rendelkezésre álljon

A véradó hét végén minden tizedik önkéntest meghívnak egy ünnepségre, ahol a legrégibb véradók jutalomban részesülnek. Díjazák azokat, akik harmincnál több alkalommal adtak vért; sőt hat olyan zalai is van, akik már száz fölött járnak a véradások számát tekintve.

A közismert zalaegerszegi zenész, Dolgos Péter (Dodó) immár 130-szoros véradó, így ő képviselheti Zala megyét az országos ünnepségen.

veradas 3

Dolgos Péter 130-szoros véradóként képviselheti megyénket

Vérellátó Központ (Zalaegerszeg, Zárda u. 4.) nyitva tartása

november 26. (hétfő) 8.00-15.00 óra

november 27. (kedd) 13.00-19.00 óra

november 28. (szerda) 8.00-15.00 óra

november 29. (csütörtök) 8.00-17.00 óra

november 30. (péntek) 8.00-12.00 óra

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia