Felnőttúszás: Sosem késő megtanulni!

Felnőttként is meg lehet tanulni úszni, nincs korhatárhoz kötve, tehát aki elmulasztotta gyermekként, az bármely életkorban elsajátíthatja az úszás képességét – hangsúlyozza Tóth István Jánosné, Teskánd polgármestere (balról). Eredeti végzettsége szerint általános iskolai testnevelő tanár, úszás és kosárlabda szakirányon végzett a főiskolán. Amióta felépült a tanuszoda Teskándon, önkéntes tevékenységként felnőttek úszásoktatásával is foglalkozik.

uszas2

A teskándi tanuszodában a felnőtteket is várják

– Az úszás nagyszerű, az egész testet igénybe vevő testmozgás, amely nem terheli meg az ízületeket, a csontokat, jó hatással van az izmokra, ezért testedzési és egészségfejlesztési szempontból egyaránt jelentőséggel bír. Emellett kiváló szabadidős tevékenység. Közeleg a nyár, a strandszezon, ki ne szeretne a nyári melegben megmártózni a hűvös habokban.

– Ezért lenne jó, ha minél többen tudnának úszni...

– Már az ókori Spártában is az alapműveltség része volt az, hogy valaki tud úszni, és ebben a nők sem voltak kivételek. Jómagam is úgy vélem, hogy az úszni tudásnak ma is hozzá kellene tartoznia az alapműveltséghez. Ezt segítené elő, ha állami normatívával finanszíroznák az általános iskolai úszásoktatást, melynek költségét egyelőre a szülők és az önkormányzat állják. A teskándi tanuszodában valamennyi óvodába és iskolába járó gyerekünknek biztosított ez a lehetőség, sőt a bölcsődések is vízhez szoktató foglalkozásokra járnak. Mint minden mást, az úszást is gyermekkorban ideálisabb megtanulni, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy felnőtt korban lehetetlen lenne elsajátítani ezt a mozgást.

– Másképp történik a felnőttek úszásoktatása?

– Azzal szoktam bátorítani a jelentkezőket, hogy az úszás olyan, mint az autóvezetés; először mindenre részletre figyelünk, később már motorikusan végezzük a tevékenységet. A felnőtteknél természetszerűleg kevesebb a játék, több a tudatos munka és gyakorlat. Fontos a lelki ráhangolódás, ezért mindig megbeszéljük azt, ki és miért fél a víztől. Ez általában gyermekkori vízzel kapcsolatos kellemetlen élményekhez köthető. Így az első órák a vízhez való szoktatással telnek el, majd a síklás, lebegés, víz alá merülés, helyes levegővétel elsajátítása után térünk át egy úszásnemre, ami többnyire a mellúszás. Azoknak, akik nem merik beletenni fejüket a vízbe, a hátúszást szoktam javasolni, mert ez a tartásmód megterheli a gerincet a mellúszáskor. A helyes technika mellett nagy figyelmet fordítok arra is, hogy élményként éljék meg a vízben való tartózkodást.

uszas1

– Mennyi ideig tart egy ilyen kurzus, és mire elég?

– Tíz alkalomból áll a tanfolyam, mely elegendőnek bizonyul arra, hogy vízbiztonságra tegyenek szert a jelentkezők, és hogy néhány métert megtegyenek a számukra ideális úszásnemben. Egy olyan alaptudásra tehetnek szert, amit gyakorlással tovább fejleszthetnek a mély vízben történő biztos úszásig. Nem kell különösképpen indokolni, hogy ez mennyire fontos. Egyre több a vízi baleset, melyeknek áldozatai többnyire felnőttek. Ebben a felelőtlenség is közrejátszik, felhevült testtel ugranak be a vízbe, vagy úszni nem tudók merészkednek mélyvizekbe. A medencékben és szabadvizekben való úszásnak, fürdőzésnek sokkal inkább élménynek kellene lennie. Persze adódhatnak olyan helyzetek is, amikor szükségünk lehet úszástudásunkra. Elsajátításának lehetőségét ajánljuk a teskándi tanuszodában.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia