Ismeretekről közérthetően

Idén ünnepli fennállásának 170. évfordulóját a Bugát Pál alapította Természettudományi és Ismeretterjesztő Társulat (TIT). A közel két évszázadban sok minden történt, az alapvető cél azonban ugyanaz maradt. Ez pedig a tudományos ismeretek és eredmények közzététele, közvetítése – állapították meg szónokok a TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület jubileumi rendezvényén, melyen a névadó fizikaprofesszor születésének 116. évfordulójáról is megemlékeztek. Székházukban tartott ünnepség előtt elhelyezték a tisztelet virágait Öveges József valamint a másfél éve elhunyt Felházi György sírjánál a Göcsej úti temetőben.

 

 

 

tit jub2

 

– A társulat minden politikai változást, és viszontagságot kiállt, mert mindvégig bizonyította: tevékenységére nagy szükség van, ahogy a mai kor társadalmának is – hangsúlyozta Bánfalvi Péter. Az egyesület elnöke az ünnepelés szerepéről szólva úgy fogalmazott, hogy a lelket is ápolni kell időnként. Ugyanakkor a gondolkodás is fontos, hiszen egy ilyen ünnepi alkalom visszatekintés és megerősítés is egyben.

Piróth Eszter, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgatója kiemelte, 170 éves folyamatos tevékenység páratlan teljesítmény, melyet kevés kivétellel csak a TIT tudhat magáénak.

Az igazgató Bugát Pál alapító mellett beszélt Szily Kálmánról, aki szerkesztője volt az 1868-ban megjelentetett Természettudományi Közlönynek. A társulat negyvenéves születésnapjára írt tanulmányában a polihisztor kifejtette, hogy a megmaradás útja az ismeretek minél érthetőbb és minél szélesebb körben való terjesztése.

– A 1990-ben megalakult TIT-egyesületek az elmúlt húsz évben részesei voltak az informatikai forradalomnak, valamint az oktatás és a képzés tömegessé válásának. A TIT hely tudott állni ezen a piacon, hiszen az elmúlt 20 évben emberek tízezreit képezte ki. Sikerrel vette azt a kihívást is, amit a pályázatok, projektek világa jelentett – hangozatta Piróth Eszter.

Dr. Pálfi Dénes, a TIT 1990–2005. közötti elnöke közel ötven éven át segítette munkájával a zalai egyesületet. Visszaemlékezett arra az időkre, amikor a növényvédő állomás munkatársaként más kollégákkal együtt járta falvakat előadásokat tartani. Sajnálatát fejezte ki, hogy húsz évvel ezelőtt az állam kivonult az egyesületek fenntartásából. Beszédében méltatta Felházi György tevékenységét, aki „megértve az idők szavát" sokat tett vezetése alatt az egyesület megmaradásáért.

– Nemcsak mások örömére adtunk át ismereteket, hanem mások javára is, hiszen a szakképzéssel esélyt adtunk a munkapiaci elhelyezkedésre – mondta végül dr. Pálfi Dénes.

Gazsó Sándor, a TIT zalai egyesületének ügyvezető igazgatója is visszaemlékezett Felházi György munkásságára. Mint mondta, büszke arra, hogy a korábbi igazgató alkalmasnak tartotta utódjának. Ezt alátámasztják sikereik, nevezetesen, hogy szervezetük megőrizve országos pozícióját, eredményei alapján a Társulat egyik legsikeresebb egyesülete.

 

tit jub1

 

Az ünnepi megemlékezés elismerések átadásával zárult. „Kiváló Ismeretterjesztésért" társulati kitüntetésben részesítették Lelkes András erdőmérnököt, a Balaton-felvidéi Nemzeti Park természeti felügyelőjét. „TIT Aranykoszorús Jelvény" társulati kitüntetés adományoztak Gaál László gépészmérnöknek, munkabiztonsági szakértőnek. „Ismeretterjesztő Munkáért Öveges József Emlékplakett" egyesületi kitüntetést vehetett át Albrecht Ervin, a keszthelyi iroda nyugdíjas munkatársa, valamint dr. Szinku Mihály állatorvos, aki 40 éve tagja a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak.

Az „Elnökség Dicsérő Oklevelében" részesítették Busa Lászlót, a Zala Volán anyaggazdálkodási főosztályvezetőjét, Hadászi Ágnes középiskolai tanárt, Kovács Ferencné közgazdász vállalkozót, valamint Pintér Lászlót, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjét.

A kitüntetéseket Bánfalvi Péter, Gazsó Sámdor és Rózsás Csaba adta át.

- KERESÉS A HONLAPON -


zalamedia