2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vigyázat! Vadveszély az utakon!

2016. október 02. vasárnap, 16:31
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Az egervári elágazóban, az úttest és az erdő közé kiállított kitömött szarvassal hívta fel a vadveszélyre a figyelmet a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság és a Zala Megyei Vadászkamara.

A megállított járművezetők szórólapokat és vadriasztó sípokat kaptak ajándékba, és persze válaszoltak arra a kérdésre: észlelték-e a szarvast? A „Vigyázat, szarvas veszély!” elnevezésű közlekedésrendészeti akcióra a sajtó munkatársait is meghívták.

Ősszel megnő vadon élő álatokkal történő ütközés veszélye a közutakon, mondta el Soós Szabolcs rendőr alezredes. A közlekedésrendészeti osztályvezetőtől megtudtuk, hogy a figyelmezetés igencsak elkel, hiszen az elmúlt évben az egerszegi rendőrkapitányság illetékességi területén 64 anyagi kárral járó baleset történt vad miatt, idén pedig már 46.

A vadveszélyre figyelmeztető táblákat érdemes komolyan venni. Ha megtörtént az ütközés, minden esetben ki kell hívni a rendőrséget, hogy a kiérkező rendőrök értesíthessék az illetékes vadásztársaságot az elhullott vagy sérült állat átadása érdekében. Fontos tudni, hogy a vadak értéket képviselnek, amennyiben valaki jogosulatlanul elviszi az elütött állatot, lopást követ el.

Győrvári Attila, a vadászkamara titkára, megyei fővadász azt tanácsolta, amennyiben fennáll a vaddal ütközés veszélye, sose rántsuk el a kormányt, hanem fékezzünk, kikerülve esetlegesen az árokba borulást vagy a fával való ütközést. Elmondta, hogy még néhány hétig tart a gímszarvasok násza. A bikák a bőgési időszakban jóval aktívabbak, alapvető óvatosság és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre. A veszélyt tovább fokozza, hogy többnyire nincsenek egyedül, így számítani kell több állat egyidejű megjelenésére is.

A nagyvadak mellett kisebb vadak is okozhatnak meglepetést. Mivel már hűvösebb az idő, a rókák szívesen melegszenek az aszfalton. A vadveszély július közepétől jelentkezik intenzívebben, hiszen akkor kezdődik az őzek násza, ekkor egész nap felbukkanhatnak fel a közutakon. A szarvasok nászát követően is számítani kell vadveszélyre, mert a kezdődik a társas vadászatok szezonja, amikor is apróvadakra valamint vaddisznóra hajtanak, hívta fel a figyelmet Győrvári Attila.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK