2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

2017 már az építkezés éve

2016. december 24. szombat, 15:22
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Csak az ünnepnapokat tölti családja körében Vigh László országgyűlési képviselő, a járműipari tesztpálya fejlesztésével megbízott miniszteri biztos. Mint elmondja, teendői az év végéig kitartanak, nem sok ideje marad a pihenésre, ahogy sűrűnek ígérkezik számára a 2017-es esztendő is.

– Zalaegerszeg központú választókerületemhez 78 ezer lakos tartozik, a megyeszékhelyen kívül két város, Zalalövő és Lenti, valamint 73 falu. A számokból kiderül, bőven van települési rendezvény, egy évben általában 350-400, melyekre meghívást kapok. Örömmel teljesítem ezeket a kéréseket, melyeknek kevés kivétellel eleget is tudok tenni – fejtette ki.

– Hogyan értékeli a 2016-os évet?

– Egyértelműen sikeresnek, hiszen májusban a kormány döntött arról, hogy Zalaegerszegen 40 milliárd forintos költséggel járműipari tesztpálya létesülhet. Az állami beruházást az Autóipari Próbapálya Zala Kft. valósítja meg, illetve a járműipari tesztpálya üzemeltetését is állam látja el majd. Zalaegerszeg feladata ebben az, hogy az általa biztosított 250 hektáros területen végezze el a közművesítést. A tervezésre már kiírták a pályázatot, melyet a jövő év elején bírálnak el. Ezt követően kezdődhet meg az építkezés. 

Az eredmények közé tartozik az is, hogy idén átadtuk a szívcentrum új épületét a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban, a régi zöld épület 2,3 milliárd forintos rekonstrukciója pedig nemsokára elindulhat.

– A megyeszékhelyen útfejlesztésekre is lehetőség nyílt.

– Megújult a Rákóczi utca, elkészült a botfai körforgalom (1. kép), és innét a Balatoni úti körforgalmig korszerűsítették az útburkolatot. A nagypáli kereszteződésben a járműosztályozós csomópont kialakítása a jövő év elején fejeződik be. Mindez 2,6 milliárd forintnyi értékű útfejlesztést jelent a zalai megyeszékhely számára. Ugyancsak a közúti közlekedés biztonságát szolgálja minden arra járó gépjármű-vezetőnek a közelmúltban átadott zalalövői elkerülő út (2. kép), amely kivezeti az óriási kamionforgalmat a kisvárosból. A 14 milliárdos állami beruházásnak éppen ez a legfontosabb hozadéka.  

Vigh László országgyűlési képviselőt kérdeztük

– Zalaegerszeg számára a 2017-es esztendő újabb útberuházásokat hozhat.

– Nagyon fontos, hogy megvalósul a város M7-es autópályával való összeköttetése. A megépítendő R76-os gyorsforgalmi út Zalaegerszegtől Pacsát és a sármelléki repülőteret érintve Balatonszentgyörgynél csatlakozik az M7-es autópályához. Építési költsége mintegy 160 milliárd forint. A kivitelezés 2017 harmadik negyedévében indulhat. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szintén kiírta a nyílt közbeszerzési eljárást az új M9-es autóút Vasvár és Zalaegerszeg közötti szakaszának tervezésére január 16-i határidővel.

A 2017-es esztendő a Modern Városok Program megvalósítása terén is már konkrét kivitelezési munkákat hoz, hiszen megkezdődhet az új versenyuszoda, valamint a Mindszenty-emlékközpont (látványterve 3. kép) építése Zalaegerszegen.

Vigh László évértékelésében elmondta továbbá, hogy a magyar gazdaság továbbra is jól teljesít, idén 2,5–3 százalék körüli növekedéssel számolnak. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a kormány megemelte a minimálbért és a szakmunkás minimálbért, és jövőre is lesz emelés, melytől azt várják, hogy itthon tarthatják a munkavállalókat. A szakképzett munkaerő a gazdasági növekedés egyik záloga, helyben is. Mivel a járműipari tesztpálya 300-400 fő magasan kvalifikált szakembert igényel, a Pannon Egyetemen zalaegerszegi mechatronikai intézete az országban elsőként tesztmérnökképzést is indít.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK