2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Keszthely idén 770 éves

2017. január 15. vasárnap, 17:52
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Több mint 4,5 milliárd forintnyi pályázati igényt nyújtott be tavaly Keszthely városa. Ezekhez kapcsolódóan megújulhat a városi strand, a Helikon-park, több út és az egykori sörfőzde is.

 A Balaton Színházban tartott újévi köszöntőjében Ruzsics Ferenc polgármester úgy vélekedett, a 2016-os esztendő a felkészülés éve volt, idén pedig már tettre készen várja a város a pályázati döntéseket. A város idén ünnepli 770 éves születésnapját. Keszthelyen pontosan 200 éve rendezték az első helikoni irodalmi ünnepet, az agrárképzés 220 éve indult, továbbá 245 éves a gimnázium. Ez utóbbi kapcsán újdonságként hangzott a bejelentés: a premontrei rend lehet régi-új fenntartója a Vajda János Gimnáziumnak.

2017-ben bízva a pályázatok sikerében

A polgármester elismerte, hogy 2016-ban kiugróan nagy önkormányzati beruházás nem volt, de sok kissebbel mégis gyarapodott a város. Megemlítette a Nagy Lajos Király utca fejlesztését, a Libás parkoló modernizálását és több önkormányzati ingatlan rekonstrukcióját. A tavalyi évet a felkészülés esztendejének minősítette, hiszen több mint 4,5 milliárd forintból megvalósítható fejlesztésekre nyújtott be pályázatot a város. „A mértéktartó gazdálkodás mellett a kormány korábban nyújtott adósságkonszolidációjának köszönhetően használhatjuk fel tartalékainak egy részét” – emelte ki. 

Remények szerint az egymilliárd forint keretösszegű „Zöld város programhoz” kapcsolódva megszépül majd a Kastély, a Nádor, a Bakacs utca, továbbá a Pethő utca Kossuth utcai torkolata, a Zeppelin tér, s a Fő téren több fát is elültetnek majd. A Helikon parkba is több hasznos újdonság kerülhet. A tervezők újraálmodták a Kresz-parkot is. Az egykori, ipari műemlék sörfőzde újjáépítésére 850 millió forint is rendelkezésre állhat. Tervben van: a Városi strand modernizálása, a Festetics-kastélyhoz közeli ingyenes parkolók kialakítása, a Bástya utcától Gyenesdiás határáig tartó kerékpárút építése, egy kertvárosi területrész csapadékvíz-elvezetési gondjának orvoslása, a Külső Zsidi út környezetében történő beruházások kivitelezése.

A kormány által meghirdetett Balaton Fejlesztési program keretében Siófokkal és Balatonfüreddel közösen a települések 2 milliárd forintból szerezhetnek be új, elektromos buszokat. A balatoni fejlesztési program büdzséjéből további összegeket is remélnek, amelyekből négy- vagy ötcsillagos szálloda létesülhet, illetőleg, a Balaton-parton eddig kihasználatlanul álló ingatlanokban turisztikai lehetőséget találnak a leendő beruházók. Ruzsics Ferenc köszönetet mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő aktív tevékenységéért és a város további fejlődését remélve kívánt mindenkinek boldog újesztendőt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK