2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A zalai Vollein Ferenc festőt fogadta a pápa

2016. november 07. hétfő, 17:34
Szerző: Bánfi Kati
A zalai és zalaegerszegi kötődésű Vollein Ferenc 17 éves fiatal festőművész „Szent Márton megkereszteli édesanyját” című festménye első zalai alkotásként bekerült a Vatikáni Múzeum és Képtárba. Az olaj-vászon technikájú munkát az alkotó személyesen adhatta át a pápának audiencia keretében.

A fiatal festő szakrális témájú munkáit kívánta a Szentatya eme gesztussal elismerni. Így Ferenc példaképei, többek között Picasso, Chaggal, alkotásai mellé került a sajátja is. Ezzel Magyarországnak, Zala megyének és Zalaegerszegnek is dicsőséget szerzett.

Az első zalai alkotás a Vatikáni Múzeum és Képtárban

A Szent Márton év alkalmából készült festményt hosszú egyházi előkészületek után adhatta át az alkotó a pápának. Az audienciához ajánlásokra volt szükség. Így dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, dr. Veres András győri püspök, dr. Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora és a Szentszék Magyarországi Nagykövetsége is támogatta a találkozót, mely közel 50 ezer fős tömeg előtt zajlott a Szent Péter téren. Majd a díszvendégek között kapott helyet a gimnazista festő.

Vollein Ferenc elmondta, kedvenc témája a Balaton és a Bibliai jelenetek. Az előbbi szülőföldje révén, az utóbbit a nagymama szerettette meg vele. Csodatévő Szent Márton életéből az édesanyja megkeresztelése, ami Pannoniához köthető, ezért választotta ezt a témát. Modern, naív művészetével életkorának megfelelően kortársai felé is fordul. Legutóbbi munkáját, a „Balerinát” egyik iskolatársa (Várpalotai Művészeti Iskola) alapján mintázta. Mint mondja, témáit megálmodja, megrajzolja és megfesti. Még egyelőre nem álmodta meg a 2017 februárjában Zalaegerszegen, nagykorúvá válása alkalmából rendezendő kiállítás minden darabját. A tárlat Ferenc minden korszakából válogat majd képeket. Újabban azonban felkérésre is dolgozik, most éppen a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény számára készít karácsonyra egy szárnyas oltárt, de családi portrék készítésére is kapott már megbízatást.

„Szent Márton megkereszteli édesanyját”

S hogy ilyen fiatal korban elért  magas szintű elismerés után még mi lehet az alkotói cél, arról kérdeztük Ferencet és fő mentorát az édesapját. Elmondták, a kitüntetések jönnek-mennek, sokszor hatalomhoz kötődően. Sajnos a magyar művészek itthon kevésbé elismertek, de a Vatikáni Múzeum örök emléket állít az ifjú alkotónak.

- A cél, hogy jól érezzem magam és fessek, örömet találjak a festészetben, vidám legyek és jókedvű – mondta Vollein Ferenc, aki jelenlegi iskolájában igazi második otthonra lelt, sokoldalú képzés mellett biztosítják számára a művészeti kiteljesedést. A pápával való találkozást legszebb emlékei közé teszi, ahogy az oda-vissza úton látott Toscán tájat, melyről már szintén készített festményt. Alkotói munkáját pedig immár Szentatyai áldással folytathatja.

Az ifjú alkotót zalaegerszegi diákévei alatt a városi önkormányzat ösztöndíjjal támogatta. A fiatal tehetségről szóló írást olvashatnak a Pannon Tükör november 22-i számában is, jelezte Szemes Péter a lap munkatársa.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK