2024.03.19., kedd - József, BánkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Családi ereklyék a Múzeumok Éjszakáján

2017. június 25. vasárnap, 14:51
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Be a múzeumba!”, „A titkok ajtaja kitárul!” Ez csak két hívószó, amivel idén a Múzeumok Éjszakájára invitálták a közönséget. Az országos program zalaegerszegi rendezvénysorozata idén is több helyszínen és változatos programokkal várta az érdeklődőket.

A Göcseji Múzeum aulájában például féltve őrzött családi ereklyékből nyílt tárlat. A Be a múzeumba programot a város első írásos említésének 770. évfordulója ihlette. Arra kérték a zalaegerszegieket, hogy ha van olyan tárgy a birtokukban, ami kifejezi a városhoz, vagy annak kisebb-nagyobb közösségéhez való tartozást és ragaszkodást, netán valamilyen családi történet is kötődik hozzá, azt juttassák el a múzeumba, hogy a nagyközönség is megismerhesse őket.

Piros motor a szobrok előtt

A felhívásra többen is jelentkeztek, végül tizenkét személy egy-egy érdekes tárgya, vagy tárgycsoportja került bemutatásra. A Múzeumok Éjszakájára érkezők megismerkedhettek például Balaicz Zoltán polgármester karórájának történetével, Csiszár Ildikó kamarai referens dédanyjának francia majolika készletével. Na, meg Hertelendy Attila színművész édesapjának 1972-ben vásárolt, Czetka 175-ös, piros motorjával, mellyel gyakran vitte fiát óvodába. A járgány – mely a múzeum előterének fókuszába került – 2016-ban teljes felújításon esett át.

Érdekes tárgyakat és szívszorító történetet vitt a múzeumba Bogár Beáta nemzetközi referens is, aki édesanyja nagynénjének, Steiger Mariskának egykori boltjában lévő „ereklyéiből” válogatott. Az üzlet a Rákóczi-Jókai út sarkán állt, az 1949-es államosítás előestéjén azonban rengeteg használati tárgyat ásott el a család házuk udvarán, hogy megmentse azokat az utókornak. A 80-as években aztán Beáta és öccse a rokonok elbeszélése alapján kiásta a kincseket; ezekből volt látható néhány az est folyamán. A mini-kiállításon bemutatásra került még többek között a Kummer cukrászda egyik süteményes könyve (Kummer Gyula jóvoltából), Németh József nyugalmazott múzeumigazgató legkedvesebb Keresztury-dedikációi, valamint Bozsér Erzsébet újságíró birtokában lévő, ismeretlen alkotó által készített olajfestmény, ami a Hencz-malmot ábrázolja.

Az éjszakába nyúló programon a látogatók a magyar őstörténet régészeti kutatásainak legújabb eredményeiről is hallhattak előadást dr. Türk Attila régész (a PPKE adjunktusa) jóvoltából, majd Farkas Ferenc szobrászművész avatta be a hallgatóságot néhány szakmai és alkotói titokba.

A rabomobillal idén nemcsak a várkör területét lehetett körbeutazni, hanem egy „galopp-járattal” a Zalavíz telephelyén tárolt, török kori itatóvályút is megtekinthették az érdeklődők. Újdonságként pedig A titkok ajtaja kitárul címmel egy családi felfedező játék zajlott a múzeum állandó kiállításában, a Tourinform Iroda közreműködésével.

A múzeumi programokon kívül délután a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban egy sajtótörténeti előadássorozattal- és kiállítással várták a betérőket. A Göcseji Falumúzeumban pedig Vacsoraszínházra lehetett jegyet váltani: a Kölcsey-gimnázium Ripacsok irodalmi színjátszó körének Piroskák és Farkasokk című előadásához ugyanis, némi finomság is járt.

A Zalaegerszegi Törvényszék rendhagyó bírósági sétával, kisfilmmel, és egy izgalmas perszimulációval készült az idei éjszakára. Új helyszínként pedig a Mártírok úti ÁVH Áldozatainak Emlékhelye is nyitva állt a látogatók előtt.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK