2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Deák Ferencre emlékeztek Keszthelyen

2016. november 09. szerda, 20:20
Szerző: H.Á.
Koszorúzási ünnepséggel emlékezett a napokban Deák Ferencre Keszthelyen a Nők a Balatonért Egyesület zalai csoportja.

Az idén 15 éves közösség a fennállásának jubileuma jegyében tiszteleg mindazok előtt, akiknek korábban már emléket állítottak. A civil szervezet képviseletében Vetőné Zeke Erzsébet csoportvezető elmondta, hogy a haza bölcsének reliefjét 2003-ban állíttatták, a róla elnevezett keszthelyi utcában.  

  

Idén, halálának 140. évfordulója alkalmából emlékeztek meg az alkotásnál a szoros zalai kötődésű történelmi személyiségről. Az eseményen dr. Cséby Géza irodalomtörténész mondott beszédet Deák életrajzának felidézésével, keszthelyi gimnazista életétől kezdve. Szólt arról, amint bölcsészeti és jogi tanulmányait befejezése után Kehidára visszatérve gazdálkodni kezdett, Zala vármegye színeiben 1833-ban politikai színre lépve országgyűlési képviselő lett. Erős realitás érzékű és kiváló szónok volt.

A politikusi karrierje mellett puritán magánéletéről szóló, hiteles vagy kevésbé hiteles anekdotákat is felidézett dr. Cséby Géza azokból, melyek a valós politikai cselekedeteivel együtt példázzák a nép szívéhez való közel állását.  Beszélt arról, hogy e történések Deákot nem csak a bölcs, joviális emberként, hanem mint humorra megáldott kisnemest is, nagy szeretettel mutatatják be.

Az emlékhelyen a szónok, valamint nőközösségi képviseletben Vetőné Zeke Erzsébet és Bajzik Lajosné, városvezetői részről pedig dr. Horváth Teréz jegyző és Vozár Péterné önkormányzati képviselő helyezett el koszorút.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK