2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hanuka ünnepe

2016. december 27. kedd, 23:15
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hanukai zenés estet szervezett a Városi Hangverseny -és Kiállítóterembe, vagyis az egykori zsinagógába a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség. Az ünnepségen Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, a rendezvény fővédnöke mondott köszöntőt. Hanuka alkalmából sor került a hagyományos gyertyagyújtásra is.

A hanuka alkalmából rendezett zenés estre nemcsak a hitközség tagjait várták, hanem mint azt Siklósi Vilmos, a helyi közösség elnöke mondta: a kulturális program egyfajta ajándék a város lakosságának, melyre mindenkit szeretettel vártak. A hanuka ugyanis az örömöt, a békét és a szeretetet szimbolizálja, ezt jelenítik meg a színes gyertyák fényei is.

Heisler András beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hanuka a hiedelmekkel ellentétben nem egyfajta "zsidó karácsony" - bár a keresztény karácsony és a zsidó ünnep egymáshoz közeli időpontban van, sőt idén szinte egybeesik -, hanem egy szabadságharc emlékezete és a zsidóság szellemi függetlenségéről szól. A hanuka újjáavatást jelent. Ennek részleteiről és az ünnep hagyományáról már Virágh Judit, előöljárósági tag mesélt. A fény, a melegség és a szeretet ünnepe ez - fogalmazott.

A rendezvényen Vadvári Tibor alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket, az ünnepi műsor részeként pedig Fekete Lászlót, a budapesti Dohány utcai Zsinagóga főkántorát, a Hevesi Sándor Színház művészeit, valamint Kollonay Zoltán zenekarát hallhatta a közönség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK