2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Múzeumok éjszakája újdonságokkal

2017. június 15. csütörtök, 13:36
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hagyományos programokkal és újdonságokkal egyaránt készül a Göcseji Múzeum az idei Múzeumok éjszakájára. A június 24-én megrendezésre kerülő esemény most is több helyszínen zajlik majd.

A szervezők és a partnerintézmények képviselői sajtótájékoztatón ismertették a programot. Kaján Imre múzeumigazgató elöljáróban elmondta: a Göcseji Múzeum komoly átalakítás előtt áll, így várhatóan a következő évben zárva lesz az intézmény, nem lesz Múzeumok éjszakája sem. Ezért a mostani esemény mottója az is lehetne, hogy „Az utolsó éjszaka joga mindenkit megillet!” Vagyis a látogatóknak most utoljára lesz lehetőségük arra, hogy a jelenlegi formájában tekintsék meg a múzeum kiállításait.

Kulturális kalandok június 24-én

Az eddigi intézmények – Göcseji Falumúzeum, Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Zalaegerszegi Törvényszék, Magyar Olaj-és Gázipari Múzeum – rendezvényei mellett két új látnivaló is lesz. Az egyik a közelmúltban nyílt Mártírok úti börtönmúzeum, mely az ÁVH áldozatainak állít emléket, a másik pedig egy régészeti tárgy. Zrínyi-Újvár egykori kútjából előkerült török kori itatóvályút a Zalavíz telephelyén lehet megtekinteni, a helyszínre a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jóvoltából rabomobil szállítja majd az utasokat.

Ami a többi programot illeti: 17 órától a könyvtárba várják az érdeklődőket, ahol a zalai sajtó másfél évszázados története kerül fókuszba egy előadás és egy kiállítás kíséretében. Kiss Gábor könyvtárigazgató azt is elmondta, hogy afféle ráhangolódásképpen, június 23-24-én Könyvbaglyok éjszakája címmel, könyvvásárt is tartanak a leselejtezett dokumentumaikból.

(ZalaMédia archív)

A múzeumi program 18 órakor kezdődik: a magyar őstörténet régészeti kutatásainak legújabb eredményeiről dr. Türk Attila régész (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa) számol be. Az este folyamán lesz tárlatlátogatás, családi felfedezőjáték, különleges kiállítás családi ereklyékből, Árpád-kori életmód bemutató, koncertek, sőt Farkas Ferenc szobrászművész is elárul majd néhány szobrászati kulisszatitkot.

A skanzenben idén első ízben Vacsoraszínházba várják a nézőket. Varjú András osztályvezető elárulta: a Kölcsey-gimnázium Ripacsok színjátszó körének Piroskák és Farkasokk című előadását kötik össze a meglepetés vacsorával.

A bíróság épületében az eddigiektől eltérően nem tárlatvezetésre várják a látogatókat, hanem egyfajta sétára. A program során bűnmegelőzési kisfilmet, bíróságtörténeti kiállítást és tárgyalótermeket is láthatnak az érdeklődők. Mint azt Balog Eszter, a törvényszék sajtótitkára elmondta: a fő attrakció egy perszimuláció lesz. Egy valóságalapú, közelmúltbéli bírósági pert játszanak majd el diákok, illetve a bíróság munkatársai. A program korlátozott férőhelyes, így már most érdemes rá jelentkezni.

A részletes program a Göcseji Múzeum honlapján olvasható, ahol a jegyárakról, karszalagokról is lehet bővebben tájékozódni.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK