2024.04.23., kedd - BélaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem mondtak le az MMIK-ról

2016. október 04. kedd, 17:11
Szerző: Pánczél Petra
Negyvenöt éves a ház, akár ez is lehetne az apropója annak, hogy ismét fókuszba kerüljön az egykori MMIK épülete. Az indok azonban most más: az önkormányzat a közelmúltban egyeztető tárgyalásokat kezdett a város kulturális intézményeivel, társulataival a további hasznosítás érdekében.

Sőt, a minap elkészültek az átalakított épület látványtervei is. Az előzmények már hosszú évekre nyúlnak vissza, hiszen az 1971-ben megnyílt Ifjúsági Ház (majd később Ifjúsági és Úttörő Ház, a nyolcvanas évek elejétől pedig MMIK) 2007 óta üresen áll.

Az intézmény korábban soha nem volt Zalaegerszeg tulajdonában, a rendszerváltozást követően a megyei önkormányzat fenntartása alá került, majd 2011-ben, a közigazgatás átszervezését követően, a Megyei Intézményfenntartó Központ vette át. 2012-ben pedig állami tulajdonba került – sorolta Balaicz Zoltán az elmúlt évek történéseit. A polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: 2015 elején ingyen vehette birtokba az ingatlant a zalaegerszegi önkormányzat, ám azzal a feltétellel, hogy tizenöt éven belül az eredeti célnak megfelelő funkciót (kulturális és ifjúsági) kell találni az épületnek.

mmik zalaegerszeg látványterv

Szakmai egyeztetés a művház sorsáról - modern látványterv is készült

- Az elmúlt évtizedben már kétszer is volt elképzelés arra, hogy a város kulturális központját egy bővített funkciójú intézménnyel a városközpontba helyezzük. Ez volt az AGORA 1, majd AGORA 2 projekt. Az első az MMIK épületére, a második az Art Moziéra vonatkozott. Sajnos egyik pályázat sem nyert támogatást – folytatta a polgármester.

Ráadásul az AGORA 1 épületbővítést igényelt, ami lényegesen tetézte volna a költségeket, így ezt a projektet el is vetették. Nem mondtak le viszont az MMIK átalakításáról, ám azt a mostani épületen, bővítés nélkül szeretnék elvégezni.

- A tervdokumentációk elkészítésére 10 millió forintot különítettünk el a költségvetésben. Gerencsér László zalaegerszegi kötődésű tervező el is készítette a modern látványterveket. Ezzel párhuzamosan szakmai egyeztetést kezdtünk mindazokkal az intézményekkel, akik érintettek a kulturális átszervezésben.

Balaicz Zoltán elmondta: széles körről van szó, hiszen a tervek szerint az MMIK-ba költözne a VMK kultúraszolgáltató „egysége”, itt kapna továbbá állandó helyet a Griff Bábszínház, új elemként egy Városi Képtár, valamint egy New Wave Galéria, ami modern kori technikával készült képzőművészeti alkotásokat mutatna be. Szintén az egykori művházba kerülnének a városi gazdasági ellátó szervezetek is. Az ifjúsági funkciót pedig a városi és megyei ifjúsági tanácsadó szolgálat, a karrieriroda, az ifjúsági programiroda és a mentálhigiénés iroda biztosítaná.

A polgármester szólt az épületbe ékelődő, magántulajdonban lévő vendéglátóhelyről is (mely egy ideje szintén nem üzemel). A város tárgyalt a tulajdonossal, aki ígéretet tett arra, hogy az új intézmény funkciójának megfelelő kávéházat üzemeltet majd a néhai Vörös Sárkány helyén.

mmik balaicz zoltán

- Az 5000 négyzetméteres terület újrahasznosítása körülbelül 2 milliárd forintot igényelne. A falakon kívül szinte mindet ki kell cserélni a közel tíz éve üresen álló házban. Új nyílászárókra, kazánra, fűtési rendszerre, vizesblokkra, villamos- és internetes hálózatra van szükség.

Kérdésünkre a polgármester azt felelte: jelenleg nincs olyan pályázati kiírás, mely támogatni tudná a város elképzeléseit. Készülni kell viszont arra, hogy ez változhat. Ezen kívül az önkormányzat célja az, hogy az uniós ciklus végén (2019-2020) pályázzon az úgynevezett maradványpénzekre. Ezekből ugyanis megvalósítható lenne a fejlesztése. Viszont az ilyen projektek gyors reagálást igényelnek, vagyis csak az nyújthat be pályázatot, aki kész tervekkel rendelkezik. Ezért készült el most az épület látványterve, valamint folyamatban vannak az építési- és kivitelezési tervek is. Ezzel párhuzamosan pedig minden érintett fél javaslatot tett az új struktúra kialakítására, illetve a hatékony működésre vonatkozóan.

Sokakban merült fel a kérdés azzal kapcsolatban is, hogy ha megvalósul az új belvárosi kulturális központ, akkor mi lesz a Keresztury VMK épületével? Balaicz Zoltán azt mondta, hogy erre több elképzelés van. Egyrészt megmaradna a hely landorhegyi művelődési ház funkciója, valamint továbbra is itt működne a városi könyvtár. Ezenkívül egy kulturális inkubátorházként funkcionálna az épület; a jövőben ez lehetne a kulturális és művészeti, valamint hagyományőrző együttesek bázisa.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK