2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Negyven éve szolgálnak

2016. november 18. péntek, 11:11
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Szép gálaműsorral és a tárgyi világ emlékeiből, plakátjaiból, okleveleiből, képes dokumentumaiból kiválogatott darabokat bemutató tárlattal november első szombatján ünnepelte jelenlegi épülete átadásának negyvenedik jubileumát a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ (HSMK).

A szép ünnepnapon fennállásának e kerek évfordulóját ülte az intézményhez kötődő, a város jó hírét országhatárokon túlra is elvivő Nagykanizsa Város Ve-gyeskara is – tudatta lapunkkal Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ (KKK) igazgatója. – A város közgyűjteményi és közművelődési intézményei sok szálon összekapcsolódnak. Az eredeti művelődési központ és gyermekkönyvtár jelenleg magántulajdonban lévő, eléggé elhanyagolt állapotú épülete a Sugár úton található, a Medgyaszay Ház tőszomszédságában.

A HSMK és a Vegyeskar fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte

A HSMK a KKK székhelyintézménye. Nem csupán rendezvényeket szervez, hanem közösségeket épít, szervez és segít módszertani útmutatással, az intézményi infrastruktúra átadásával, ismeretterjesztő programok szervezésével. Műsorfüzetet állítunk össze, közvélemény-kutatást végzünk, szakmai segítséget adunk. Népművelőként, művelődésszervezőként, kulturális menedzserként, andragógus-ként is megmaradt az összetett hivatásunk, sokrétű feladatellátásunk.

Igazgatóként Kalydy Jenő után 1976–1982 között Zalavári Gyula, majd 1983–2007-ig Papp Ferenc, 2008-tól megbízottként Dolmányos Erzsébet, 2009–2013-ig Farkas Tibor állt az intézmény élén. 2014-től pedig jómagam irányítom a Kanizsai Kulturális Központ szakmai munkáját. Minden intézményegységnek volt és van saját vezetője is. A jubileumi dokumentumtárlatot Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK intézményegység-vezetője nyitotta meg Kálovics Ferenccel, Nagykanizsa Város Vegyeskara működésének jogi hátterét biztosító alapítvány kuratóriumi elnökével.

A most ünnepelt emblematikus épület Erdélyi Zoltán Ybl-díjas építész, címzetes egyetemi tanár tervei nyomán készült. A Dél-dunántúli Építész Kamara elnöke a harminc éves évforduló alkalmából végzett rekonstrukcióhoz még segédkezet adott. Falbontás az akadálymentesítést kivéve nem történt, de megújították a fűtést, kicserélték a nyílászárókat, modernizálták a vizesblokkokat, a mozgássérültek számára lift épült. A színházterem mögötti öltözőhelyiségek is átalakultak, de a színházterem szintén megújult. A nézőtéren jelenleg 20 sorban 474 számozott ülőhely található, melyeknél a kényelmi, ergonómiai, anatómiai szempontokat vették figyelembe.

A HSMK képzőművészeti alkotásoknak is otthont ad. A hét múzsát megjelenítő tűzzománc kompozíció a földszinti előcsarnokban Járási Ildikó, nagykanizsai iparművészünk becses alkotása, 1989 óta éke az intézménynek. A négy évszakot a ruhatár szintjén Németh János keramikus művész domborművei szimbolizálják, a színházi előcsarnokban pedig névadónkat, Hevesi Sándort mintázta meg Saár Erzsébet szobrászművész. 2015 őszén a színpadunk is megújult. Az épületre azért is vigyázunk, mert a külcsín befolyásolja a belbecset, a minőségi tartalomhoz a szép forma is hozzájárul.

A hagyományok mentén színvonalas, értékes kulturális tartalmat, nívós művelődési formákat kínáltunk-kínálunk a város lakóinak, akik igényes kultúrafogyasztók. Történelmi tény, hogy a város fejlett polgársága magas kulturális elvárásokat támasztva mindig megbecsülte a társasági élet színtereit, így a jelenkori közművelődési intézményeket is. A Kanizsai Kulturális Központ közösségi színterei mellett egyaránt fontos szerepet tölt be a Honvéd Kaszinó és a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház. Rájuk testvérként tekintünk, és jólesett tőlük a születésnapi ajándék. Nemes Norbert

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK