2024.04.16., kedd - CsongorZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„Amazon-kiképzés" kalandvágyból

2016. szeptember 14. szerda, 22:52
Szerző: Pánczél Petra
Több mint 3 kilométer síkfutás 16 perc alatt, minimum 34 szabályos fekvőtámasz, majd 48 felülés két percen belül, 100 méter úszás gyakorlóruhában, nyílt vízen, két és fél perc alatt.

A többség már ezekkel a feladatokkal is nehezen birkózna meg, pedig ez még csak a bekerülési szint néhány eleme; amiket ráadásul folyamatosan, a legkisebb „holtidővel” kell végrehajtani.

Az igazi kihívás azonban csak ezután jön: erős fizikai igénybevétel terepen és akadálypályán, alvás- és ételmegvonás, pszichés terhelés. Ja, és nőkről van szó! Merthogy ez az Amazon Challenge, ami az évek óta működő, Elite Challenge program női „szekciója”. Ezt a 60 órás „amazon-kiképzést” végezte el a nyáron Veszprémi Bori, a város ismert gyógytornásza, edzője, a Moveland Mozgásműhely szakmai vezetője.

Veszprémi Bori

Terepgyakorlaton a zalaegerszegi edző

Azt meséli, már gyerekkorában is vonzotta a katonai és a rendőri pálya, de a család mindig lebeszélte az efféle egyenruhás foglalkozásokról. Az Elite Challenge-re az interneten akadt rá, de az inkább férfiaknak szól, így sokáig csak a honlapjukat és a fotókat nézegette. Persze kiderült, hogy mehetnének nők is, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy az 5 napos, brutális programot nem igazán bírnák. (Még a fiúk sem mindig: 70 százalékos a lemorzsolódás) Végül Amazon Challenge néven szerveződött egy két és fél napos, nőknek szóló kihívás is.

- Kalandvágyból vettem részt ezen a programon, és kezdetben még én sem voltam biztos benne, hogy sikerülni fog. Fontos, hogy bár egy abszolút katonai jellegű projektről van szó, ez nem egy katonai, vagy félkatonai szervezet. Sokkal inkább – mint a neve is jelzi – egy kihívás, melyre hivatásosok és civilek egyaránt jelentkezhetnek. A résztvevők megtapasztalhatják, hogy milyen egy katonai jellegű kiképzés, hiszen az egész program a honvédség rohamlövész tanfolyamának és a US Army Ranger iskolájának első öt napját öleli fel.

Az edző elárulta: van azért különbség a férfiaknak szóló 120 órás tréning és a nőknek szóló, 60 órás „amazon” képzés között. Például a hölgyekkel kevésbé kiabálnak, és alázzák meg őket, sőt a fiúkkal ellentétben ők zuhanyozhattak is, na és a fizikai terhelés is a nők testarányaihoz van igazítva. De ettől még a feladatok és a körülmények szinte ugyanazok. Futás és úszás bakancsban, gyakorlóruhában, fegyver makettel, aminek bizony súlya van. Tájékozódási gyakorlatok, és térképhasználat speciális körülmények között, valamint rengeteg egyéni és csoportos feladat, nomád körülmények között. Ha pedig valaki hibázik, pontlevonás, büntetés jár. És ez az egész csoportot érinti

- Az volt az izgalmas és a nehéz is, hogy egyrészt saját képességünk határait feszegetjük, szóval elsősorban önmagunk felett kell győzelmet aratni. Ugyanakkor a program mégis a csapatszellemről, bajtársiasságról szól, tehát folyamatosan figyelni kell a másikat is, pláne mert a cél mindig a feladatmegoldás. Egy idő után viszont nagyon nehéz a másikra is koncentrálni, mert alvás- és táplálékhiány, 35 fokos hőség, pszichés megpróbáltatások sora és fizikai fájdalmak is terhelik az egyént.

A nehézségek és fájdalmak ellenére mind emberileg, mind edzőként sokat lehet hasznosítani ebből a két és fél napból. Veszprémi Bori azt mondja, hogy önfegyelemre, kitartásra, precízebb időbeosztásra és csapatban gondolkodásra nevel a program. Közben fejleszti az állóképességet, az önismeretet és a küzdelemre való hajlamot is. Pláne, mert közben ott van az a tudat is, hogy bármikor haza lehet menni, hiszen ez önkéntes dolog. Feladhatod, csak a többiek előtt meg kell kongatni a harangot. De a tíz résztvevőből itt csak egy ilyen akadt.

Az sem utolsó szempont, hogy szinte minden ma divatos fittness-edzés alapja a katonai testnevelés; a gimnasztikus, saját testsúllyal végzett gyakorlatok. Az itteni tapasztalatokat így be lehet építeni jó pár edzéstervbe. A dolog visszafelé is működik; akik ilyen típusú edzésekre járnak, talán könnyebben fel tudnak készülni egy ilyen fizikai igénybevételre. Persze az erő nem minden; állóképességre is szükség van, de ami talán a legfontosabb agyilag és lelkileg is ott kell lenni.

Az zalaegerszegi edző továbbra is kapcsolatban marad az Elite Challenge team-mel, illetve annak megálmodójával és vezetőjével, Koltai Arnolddal. A tervek között az szerepel ugyanis, hogy régiós bázisokat hoznak létre, melynek egyik állomása a zalai megyeszékhely lehetne.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK