2024.04.18., csütörtök - Andrea, IlmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Diákként inkább ellógta a tornaórákat

2017. január 26. csütörtök, 18:56
Szerző: Antal Lívia
Dr. Lubics Szilvia amatőr hosszútávfutót és ultramaratonistát, Spartathlon és az Ultrabalaton többszörös győztesét látták vendégül a felsőrajki általános iskolában, a közelmúltban.

Olyan sportot űz, ami a hihetetlen kategóriába tartozik –ajánlotta a gyermekek figyelmébe a háromgyermekes fogorvosnőt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Az ő ötlete alapján indították el a helyi iskolában a Példaképeink programsorozatot, melynek első vendége a 2016-os riói paralimpián bronzérmet szerző Tunkel Nándor, zalaigricei erőemelő volt.

Vihg László, Dr. Lubics Szilvia és Kósa Istvánné, a Suli Harmónia Alapítvány elnöke

Dr. Lubics Szilviát 2016 januárjában a Magyar Becsület Renddel tüntették ki a „rendkívüli sportteljesítménye mellett a családi élet, a hivatás és a sportolói helytállás egységén alapuló különleges életpéldája elismeréseként”.

– Iszonyúan nehéz, csak teljesen feszített napi időbeosztással működhet – válaszol arra a kérdésre, hogyan lehet mindezt összeegyeztetni. – Úgy érzem, a futás rendet tesz az életemben, mert abban a két-három hétben az év során, amikor csak futok, s nincsenek végrehajtandó edzéstervek, kicsit szétesik a napom. A három fiam nevelése és a fogorvosi praxis ellátása önmagában is kitenne egy teljes életet, de azt gondolom, hogy ez a három dolog nagyon szépen egyensúlyba hozható, és ha az egyik hiányozna, akkor a másik kettő sérülne.

Vigh László a tanulók kérdését is tolmácsolva, az iránt is érdeklődött, hogyan étkezik ehhez a teljesítményhez, van-e ideje főzni családja számára elfoglaltságai mellett?

Dr. Lubics Szilvia elmondta, 18 éves korától vegetáriánus, ami mellett nem a futás miatt döntött. Kedvence a mákos tészta, és egyébként is rengeteg szénhidrátot eszik, mert úgyis lefutja. A család, a fiúk hagyományosan étkeznek, melybe időként egy-egy hamburger belefér. Hétvégén főz, hét közben úgy hozatják az ételt.

Milyen tanácsot tud adni a pályaválasztáshoz, erről úgy nyilatkozott: az a legjobb, ha olyasmivel foglalkozhatunk az életben, ami iránt szenvedélyt érzünk. A döntést e szerint kell meghozni. Mint mondta, tudja, hogy a gyerekek nem szeretik a fogorvost, de ő imád fogorvos lenni.

Az étkezésnél, és a fiai étkeztetésénél, mint mondta, nem követ spártai szabályokat, de már hat(!) olajkoszorúja van otthon a spártai 246 kilométeres futóversenyekről. Nincsen pénzdíj, nincsen semmilyen jutalom, az olajág a táv teljesítéséért jár minden résztvevőnek. Dr. Lubics Szilvia a görögországi Athén és Spárta közötti ultramaratoni futóversenyen azonban nemcsak olajágat hozott haza, a két harmadik hely mellett három alkalommal, 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben meg is nyerte a gyilkos távot.

Rendkívüli teljesítmény attól, aki diákként inkább ellógta a tornaórákat. „Ez ne legyen követendő példa”, intette a gyereket. Futni, mozogni komolyabban 28 éves korában kezdett el, először csak azért, hogy kiszellőztesse a fejét. Az utóbbi hat évben viszont már olyan futóversenyeket teljesít, melyek legalább 200 kilométer hosszúak. 

Kitartását firtatva többek között azt kérdezték tőle, hogyan bírja ki, mások autóban is nehezen ülik végig a 240 kilométert. „Hát ott én is” – válaszolta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK