2024.04.18., csütörtök - Andrea, IlmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lovas parádé fogathajtó versenyekkel

2017. július 24. hétfő, 18:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kombinált akadályhajtó verseny, fogathajtás és autóvezetés polgármesterekkel, „C” kategóriás amatőr országos fogathajtó verseny – az elmúlt hétvégén tizedik alkalommal megrendezett Szentgyörgyvári Lovas Napok ezzel a programkínálattal várta a fogathajtókat valamint az érdeklődőket.

A jubileumi találkozóra különleges programokkal készültek – mondta érdeklődésünkre Forgács Zoltán, a Szentgyörgyvári Lipicai Ménes tulajdonosa (1. kép) – eleget téve Ádovics István polgármester kérésének, miszerint a tizedik verseny a korábbiaknál több legyen. Ezért szervezték kétnaposra, melyből a szombati nap a buliverseny nevet kapta. Egy igazi különlegességgel indítottak aznap, mégpedig a kombinált akadályhajtó versennyel. Ez az akadályhajtás és a maraton verseny ötvözete, a hagyományostól abban különbözik, hogy itt a terepakadályok nincsenek lerögzítve.

Ez egy nagyon gyors és látványos fogathajtó versenyszám, amit kedvelnek a fogatosok. A rajthoz azonban csak nagyon képzett lovakkal lehet állni, mert az akadályok között nagyon hirtelen és éles fordulókat kell megtenni a fogattal, és mindezt időre, magyarázta Forgács Zoltán.

A szombat még egy érdekes programot kínált; a hajts és vezess versenyszámot, melyre a környék polgármestereit, valamint a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatóját és múzeumi menedzserét hívták meg. Az egyszerűsített pálya teljesítése egyaránt igényelte a fogathajtási és az autóvezetési képességeket, hiszen először fogattal mentek végig a pályán, majd egy támogató által felajánlott terepjáróval. A fogatokon a hajtók és a segédhajtók is fennültek, hogy segítsenek. Délután hagyományőrző íjászok látványos bemutatóját, valamint erős legények parasztolimpiáját is megtekinthették az érdeklődők, akik az estét lovas bállal zárták.

Vasárnap a „C” kategóriás amatőr országos fogathajtó versenyre került sor. Délután bonyolították le a szabadidős fogathajtó versenyszámot, valamint a vadászhajtást.

A rendezvény házigazdája és fő szponzora a Szentgyörgyvári Lipicai Ménes, ahol közel 20 éve folyik a tenyésztés. Ezen idő alatt közel 200 csikó talált gazdára. Forgács Zoltán elmondta továbbá, hogy pár éve fekete lipicai lovak tenyésztésébe is fogtak. Eddigi munkájuk eredménye nyolc gyönyörű kanca – melyből hármat be is mutattak vasárnap – és egy aranyérmes fedező mén.

A lipicai ménes csapatát erősítette Kis Viktor, aki a kombinált akadályhajtó versenyhez azt fűzte hozzá, hogy ez egy gyors futam maraton kocsikkal, a hajtók fej- és gerincvédőt viselnek, amitől még látványosabb a verseny.

A fogathajtók több megyéből képviseltették magukat a lovas parádén, köztük Tóth Alajos (3. kép), a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászárokszállásról. Elmondta, szívesen tett eleget Forgács Zoltán meghívásának, nagyon jól érzi magát itt, és nagyon jó a csapat is. A fogathajtással egy időben vágott bele a hintókészítésébe. Maraton kocsii világversenyeken is eredményesen szerepeltek.

Ádovics István polgármester elmondta, örömére szolgál, hogy a lovas napokra immár tizedik alkalommal kerülhetett sor Szentgyörgyváron, melyhez az önkormányzat a háttér infrastruktúrát biztosította a sátorral, padokkal, asztalokkal, a büfével és a mentővel.

Mindkét napon pónilovaglás, fogatozási lehetőség és ugrálóvár szórakoztatta a legkisebbeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK