2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új edzőtermet építenének Tunkel Nándornak

2017. április 25. kedd, 14:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
Tunkel Nándor paralimpiai bronzérmes erőemelő zalaigricei családi házuk emeletén kialakított kis helyiségben edz jelenleg. A tokiói paralimpiára való felkészülését segítve Vigh László országgyűlési képviselő elindított egy kezdeményezést. Vállalkozók, támogatók felajánlását várják, hogy egy korszerű mini edzőcsarnokot építsenek fel a családi ház udvarán.

Tunkel Nándor teljesítménye nemcsak Zalaigrice, Közép-Zala térsége számára jelent büszkeséget, hanem az egész megyének és az országnak is – érvelt Vigh László országgyűlési képviselő. Mint mondta, egy beszélgetés során merült fel, hogy mit lehetne tenni azért, hogy ez a szép bronzérem még fényesebb legyen a 2020-as tokiói paralimpián. Ekkor jutottak arra, hogy építeni kellene egy 8x12 méteres épületet, amelynek egyharmadát a női és férfiöltöző, míg kétharmadát maga az edzőterem foglalná el. A sportépület Nándi felkészülése mellett alkalmas lenne, edzések (mert edzéseket is tart), versenyek lebonyolítására is. Ennek érdekében keresnek vállalkozókat, akik részfeladatokat (alapozás, falazás, vakolás, burkolás stb.) vállalnának az építkezésben. Nándi rendelkezik egy kis tőkével az alapanyagok megvásárlását illetően, ugyanakkor ilyen felajánlásokat is várnak.

Tokiói felkészülését és edzőmunkáját segítve vállalkozók felajánlását várják

Vigh László beszélt arról is, hogy Nándi tokói felkészülését segítve az országos súlyemelő szakosztálytól is kér segítséget az építkezéshez. A hatósági engedélyeztetésben pedig szívesen vállal közreműködést a megyei kormányhivatal. Nándi a 2016-os nyári riói paralimpia férfi 49 kilogrammos erőemelésében a harmadik helyen végzett. Nevét az egész ország megjegyezte, hiszen ő szerezte meg a magyar csapat első érmét. A mini sportcsarnok felépítésével tiszteletüket szeretnék kifejezni iránta, tette hozzá.

Tunkel Nándor mindössze négy éve fogott bele az erőemelésbe, kemény munkája azonban bronzéremmel hozta meg gyümölcsét.

– A tetőtérben kialakított 12 négyzetméteres helyiségben edzek. Ez egyrészt már kicsi, másrészt nem akadálymentes, hiszen lépcsőn kell felmenni – vette át a szót Nándi. – Az új edzőépület éppen ezért lenne akadálymentes, hogy mozgássérült emberekkel is tudjak foglalkozni, mert szeretném népszerűsíteni körükben az erőemelést. Természetesen minden sportolni vágyó ép embert is várok ide, továbbá egy saját klub alapítását tervezem. Látható, hogy itt eléggé zsúfoltan férnek el az eszközök, gépek. Mivel újakat is szeretnénk beszerezni, mindenképpen szükséges az új épület által kínált nagyobb hely. Ezek mind a felkészülésemet fogják segíteni, hiszen nem titkolt szándékom, hogy egy-két olimpián részt vegyek. Most az elsődleges célom az, hogy a 2020-as tokiói olimpián aranyérmet szereztek.

Horváth Gyöngyi, Nándi édesanyja, Zalaigrice polgármestere nem is tudott Nándi első versenyéről, ami Budapesten volt 2012 júniusában. Onnét hívták fel, hogy Nándi első helyezést ért el.

– Természetesen, mint minden édesanya, féltettem a fiamat, ugyanakkor mérhetetlenül büszke vagyok rá. Ahogy a település is, hiszen idén – június 3-án – már harmadik alkalommal rendezzük meg a Zalaigricei Kupát a hivatal udvarán. Az önkormányzat az építkezéshez úgy kíván hozzájárulni, hogy az új épülettel szemben parkolóhelyeket alakít ki a sportolni vágyók számára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK