Arcodra van írva!

Felelősség, szolidaritás, regionalitás

Újjáalakult a respublika kör


Arcodra van írva!

Vonásaink, bőrünk elszíneződése betegségről árulkodhat

  Ne mond, hogy nincs semmi bajod, hiszen az arcodra van írva – nem sokat tévedek, ha azt állítom, hogy már mindegyikünket szólítottak meg így az utcán az ismerősök és barátok. Mégpedig találóan, ugyanis arcunk sok mindent elárul: vonásainkból, ráncainkból, bőrünk elszíneződéséből következtetni lehet bizonyos betegségekre, hiányállapotokra. Arcdiagnosztikának hívják ezt a módszert, amit dr. Wilhelm Heinrich Schüssler, német homeopata orvos fejlesztett ki 1873-ban.

– Schüssler kutatása során arra a meggyőződésre jutott, hogy a szervezetben megtalálható, úgynevezett anorganikus sókkal gyógyítani lehet, alkalmazásukkal „a lehető legrövidebb úton érhetők el a kitűzött terápiás célok” – mondja Kóborné Hardi Orsolya, Schüssler-tanácsadó, akit az arcdiagnosztika kialakulásáról, hatásmechanizmusáról kérdeztünk. – Nemcsak a 12 só összetételét határozta meg, de azt is leírta, hogy az egyes tünetek mely só hiányára utalnak a szervezetben, illetve az egyes sóhiányok milyen tüneteket produkálnak az arcon, a bőrön, és emögött milyen betegségek állhatnak. Ebből fejlődött ki az arcdiagnosztika tudománya.

– Milyen sóhiányokról illetve betegségekről árulkodik arcunk?
– Ha valakinek kockaredő van a szeme alatt, és netán „kattog” a térde, gyakran kifordul a bokája, kötőszöveti problémái lehetnek. Nekik az első számú Schüssler-sót, a calcium-fluoratumot ajánljuk, ami egyébiránt feszesíti a bőrt, így szépészeti célra is alkalmas. Ez az ásványi só a csontok és a kötőszövet mellett a fogzománcban is megtalálható, így hiányát mutatja a fog végének fehér elszíneződése.

Ahogy említettem, 12-féle funkcionális só létezik, melyek aszerint vannak csoportosítva, hogy mire hatnak a szervezetben. Például ötödik a kálium-phosphoricum, mely a legfontosabb idegrendszeri Schüssler-só, alvászavarokban, kimerültségben, depresszióban hatásos, de megemlíthetném a hetediket, a magnézium-phosphoricumot, mely izomgörccsel járó fájdalmak, betegségek kezelésére alkalmas.

Ha tömören akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy a náthától kezdve minden betegségre van Schüssler-só, ami azért nem csodaszer. De kiváló kiegészítő gyógymód például magasvérnyomás-betegségben, mert csökkenteni lehet vele a gyógyszeradagot.

Cukorbetegség esetében is alkalmazható, mert mérsékli az esetlegesen kialakuló szövődmények mértékét. Egyik ilyen szövődmény a látás romlása, melyre calcium-fluoratumot adunk, vagy a fekélyes láb, melyet a Ferrum-phosphoricummal kezelünk. Az elsősegélyszerként is nevezett só eredményesen alkalmazható a sebgyógyulás meggyorsítására, valamint láz- és fájdalomcsillapításra.

– A Schüssler-sók hogyan fejtik ki hatásukat?
– Tulajdonképpen öngyógyításra serkentik a szervezetet úgy, hogy nem direktbe pótolják az adott ásványi só hiányát, hanem emlékeztetik a szervezet a dolgára: hova és milyen ásványi sót kell beépítenie, hogy a kötőszövetek visszanyerjék rugalmasságukat, vagy csökkenjenek a visszeres panaszok. A Schüssler-sók ezért is tekinthetők információhordozóknak, mert az információk átadásával állítják helyre a szervezet megbillent egyensúlyát.

– Hogyan kell szedni?
– Alapszabály, hogy egyszerre 4-féle Schüssler-só készítménynél többet nem alkalmazunk. Miután a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, el kell szopogatni a Schüssler-só tablettákat, lehetőleg úgy, hogy előtte és utána fél óráig nem fogyasztunk mást. De szoktuk azt is ajánlani, hogy a napi adagot oldják fel másfél liter vízben, és azt igyák meg tetszés szerint.

A tejcukortartalmuk miatt a laktózérzékenyeknek azt szoktuk javasolni, hogy oldják fel vízben, a tablettákat, várják meg, míg leülepedik, és igyák meg a folyadékot úgy, mintha az török kávé lenne. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a tablettákat tartalmazó üvegcsét nem szabad rázogatni, és mobiltelefon mellett sem célszerű tartani.

– Milyen kizáró okok lehetnek alkalmazásában?
– A 11. Silicea-sót nem szedhetik azok, akiknek testében bármilyen implantátum – legyen az mellimplantátum, csípőprotézis vagy beültetett fog – van elhelyezve, mert fennáll a kilökődés veszélye.
Hangsúlyoznám: a Schüssler-sók nem helyettesítik a hagyományos gyógyszereket, ugyanakkor kiegészítő terápiaként jelentős mértékben támogatják a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

vissza az elejére


Felelősség, szolidaritás, regionalitás

A kor szellemiségének megfelel a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény

  A múlt év utolsó munkanapján fogadta el a parlament a „Víziközmű törvényt”. A törvényi szabályozást a szakma már évek óta szorgalmazta, részt vett a szolgáltatás törvényszintű szabályozásának előkészítésében is, valamint közreműködik a végrehajtási rendeletek megalkotásában. S hogy mi indokolta a törvényalkotást? A részletekről Nagy Andrással, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

– Amíg 1990-ig harminckét víziközmű-szolgáltató működött Magyarországon, addig 2011-re ez a szám megközelítette a négyszázat. Ezek közül a harmincöt legnagyobb cég látja el a fogyasztók 85 százalékát. A megnövekedett szolgáltatószám mellett állami beavatkozással érhető el a megfelelő infrastruktúra és a méltányos fogyasztói árak biztosítása. A törvényi szabályozást indokolta az is, hogy a közszolgáltatások egységesen állami felügyelet alatt működjenek. A törvény biztosítja az egységes, megfelelően kialakított tevékenység felügyeleti és árszabályozási rendszert. A központi hatósági szerepkört a Magyar Energiahivatal látja el – tájékoztat Nagy András.

– Hogyan érintette a törvény a szolgáltatókat?
– A Magyar Víziközmű Szövetség, a szolgáltatók érdekvédelmi szervezete részt vett a törvény előkészítésben. A szövetség tagjainak észrevételeit, módosító javaslatait összegyűjtötte és megküldte a törvényhozóknak. Ezek részben be is épültek a végleges szövegbe. Ugyanakkor maga a törvény alapvetően új helyzetet teremt a működési engedélyektől a támogatások igénybevételén keresztül a díjszabásokig a szolgáltatás szinte minden területén.

– Milyen kihívásokkal kell szembe néznie a Zalavíz Zrt.-nek?
– Az új törvény megváltoztatta az eddigi díjképzési alapelveket, valamint akkreditációhoz köti az üzemeltetést, továbbá jelentősen átírta az igazgatóság által elfogadott 2012. évi üzleti tervünket is. Munkatársaimmal a megváltozott jogi környezet alapján igyekszünk társaságunk számára a legkedvezőbb döntéseket meghozni. Ezek nem mindig könnyűek, mivel az új jogi háttér még nem letisztult, illetve a társaság jövőjét érintő alapokat most kell meghatározni. A működési engedélyhez szükséges mutatószámok tekintetében társaságunk megfelel a törvény szerinti elvárásoknak.

A víziközműszektort érintő változások mellett az adótörvények is jelentősen módosultak, melyek érintik munkatársainkat is. Ezek közül az egyik legjelentősebb a munkavállalók személyi jövedelmét befolyásoló adóváltozások voltak, mivel az adójóváírás rendszerét az Országgyűlés megszüntette, és módosította az adókiegészítés mértékét is.
A változásokhoz alkalmazkodva társaságunk továbbra is a térség megbízható szolgáltatója és munkaadója marad.

– Ármeghatározás, díjmegállapítás. Hogyan változott Zalaegerszegen és a kisebb településeken?
  – Zalaegerszegen a lakosságnak – az önkormányzat által korábban elfogadott díjnál – kevesebbet kell fizetnie. A víz- és csatornaszolgáltatás díja együttvéve a bruttó 837 forintos köbméterár helyett 817 forint lett, mivel idén a december 31-én alkalmazott bruttó díjhoz képest legfeljebb 4,2 százalékkal emelkedhet. A bruttó alapdíj vízre és csatornára is egységesen 799 forint havonta.

A törvény kéttényezős díjat tesz kötelezővé – folytatja a vezérigazgató. – Ezért azokon a vidéki településeken is be kell vezetni az alapdíjból és fogyasztásarányos díjból álló, víz- és szennyvízdíjat, ahol eddig egytényezős díj volt érvényben. Néhány településen a fejlesztések miatt a bruttó 4,2 százalékos növekedésnél magasabbak lesznek a szolgáltatási díjak.

– A törvény számos alapelvet fogalmaz meg. Melyek a legfontosabbak?
– A kor szellemiségének megfelelő törvény született. Nagyon fontos a fogalmak tisztázása, különösen olyan kérdésekben, amikor a jogszabály értelmezése esetleg bizonytalanságot szül. Ilyenkor az irányelvek, alapelvek segítenek az eligazodásban. Az egyik legfontosabb az ellátásbiztonság elve, vagyis a megfelelő ivóvízzel való ellátás minden településen az élet szempontjából, az első. Aztán az ellátási felelősség, mely a szolgáltatók felé rögzíti a jogokat és kötelezettségeket.

Megemlíteném még a szolidaritás elvét, ami a kedvezőbb díjtételek mellett történő víziközmű-szolgáltatás nyújtását fogalmazza meg a különböző településeken. Fontos a regionalitás és a költségmegtérülési elv. A „szennyező fizet” elvet is kiemelném. Ez annyit jelent, hogy olyan jogi és pénzügyi feltételrendszert kell kialakítani, hogy amennyiben megállapítható a szennyező személye, úgy az általa okozott környezeti terhelés költségeit neki kell megtéríteni.

A törvény szakaszonként lép majd életbe, nem minden jogszabály egy adott pillanattól van érvényben, hanem 2016-ig fokozatosan szabályoz a törvény. A következőkben július elsejétől várhatóak változások, amelyek már a társaság feladat- és hatásköreivel kapcsolatosak.

Nagy András arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a Zalavíz Zrt. indul a XX. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton, ahol a „Szennyvízből üzemanyag” szlogennel fémjelzett projektjük vár országos megmérettetésre. A pályázat középpontjában a zalaegerszegi szennyvíztisztító telepen, a szennyvíziszapból helyben termelt biogázból előállított biometánnak, valamint a bioüzemanyaggal működtetett gépjárműflottának az újszerűsége és környezetvédelmi hasznossága áll.

Talajterhelési díj

A 2004-ben bevezetett talajterhelési díjat azoknak a vízfogyasztóknak kell megfizetni, akiknek lehetősége lenne a kiépített csatornahálózatra rákötni, de azt nem tették meg. A talajterhelési díj fizetésének alapja az elfogyasztott éves vízmennyiség. Az egyes törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló 2011. CCI. törvény 234. §-a 2012. február 1-jétől módosította a talajterhelési egységdíjat, így az 120 Ft/m3-ről 1.200 Ft/m3-re emelkedett.

Az 1.200 forintos köbméterenkénti talajterhelési díjat, a település földrajzi helyétől függően, egy úgynevezett területérzékenységi szorzóval emelten kell megfizetni. Zalagerszegen a területi szorzó hármas, mivel a város a Balaton vízgyűjtő területén fekszik. Tehát minden köbméter elfogyasztott víz után 3.600 Ft a talajterhelés díja. Érdemes megfontolni, hogy mielőbb rákössenek a csatornahálózatra, akik ezt eddig nem tették meg.

vissza az elejére


Újjáalakult a respublika kör

Vitányi iván az első fórumon

  A Demokratikus Koalíció örökös tiszteletbeli elnöke, a 87 éves Vitányi Iván országgyűlési képviselő volt a nyilvános fórum első vendége, aki zalaegerszegi sajtótájékoztatóján aktuális belpolitikai kérdésekről beszélt.

Mint fogalmazott, érezhetően megváltozott Magyarországon a politikai helyzet. Egy ideig úgy nézett ki, a Fidesznek sikerül az egypólusú hatalmi rendszert kialakítani, de a valóság más. A társadalomban elindult egy gondolkodási folyamat, ami a gazdasági veszélyekből és annak következményeiből indul ki. A politikus szerint a legfontosabb a demokrácia kérdése, ezt ugyanis nem felülről kell várni, ennek megvalósításában a társadalomnak van igazán szerepe.

Vitányi Iván szerint a társadalmi szerkezet nem változott az országban a nyolcvanas évek óta, és ezen a rendszerváltoztatás sem segített. Ma is a társadalom egyharmada él mélyszegénységben. Mint fogalmazott, szükség van szellemi bázisra, beszélgetésekre és arra, hogy az emberek szót tudjanak érteni egymással.
Dr. Balogh Miklós, a DK országos tanácsának tagja elmondta: Vitányi Iván szívügye a köztársasági eszme, ezért is kérték fel az első előadás megtartására.

vissza az elejére