2022.05.23., hétfő - Dezs?Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kilencven évesen is aktív

2020. július 08. szerda, 18:43
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Marx Gyula orvost, volt országgyűlési képviselőt, a város díszpolgárát. Balaicz Zoltán polgármester és dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző otthonában kereste fel az ünnepeltet. Az eseményen a sajtó is részt vett.

Marx Gyulát köszöntötték születésnapján

A polgármester ezúttal nemcsak a város ajándékával érkezett, hanem a miniszterelnökével is. Orbán Viktor ugyanis szintén kifejezte jókívánságait az egykori „rendszerváltó” képviselőnek, a Zala megyei MDF egyik alapítójának. A baráti hangvételű levél mellé ajándékot is küldött.

Az ünnepelt kissé meghatottan mondta: nem számított rá, hogy a családtagok után egy delegáció is érkezik majd, hogy felköszöntse. De nagyon örül a gratulációknak. Ma is azt vallja, hogy az ember valamit mindig valósítson meg abból, amit jónak lát. Ne kedvetlenedjünk el, ne hanyagoljuk el a dolgainkat, különben csak felhalmozódik a sok tennivaló és hátrahagyott feladat. Ahogy tréfásan megjegyezte: mindez nem azt jelenti, hogy vele sosem fordult elő ilyen.

Marx Gyula 1930. július 5-én született, és orvosi tanulmányokat folytatott. A közélet mindig is érdekelte, így nem csoda, hogy a rendszerváltás időszakában hamar bekapcsolódott a politikai életbe. Az 1989-es időközi választáson a Zala megyei 2. számú választókörzet ellenzéki jelöltjeként került a parlamentbe. Ez történelmi pillanatnak számított. (Kampányát Orbán Viktor is segítette.) Az 1990-es választáson ugyan nem nyert egyéni mandátumot, ám egy évvel később, Csengey Dénes halálát követően (aki megyei listáról került az országgyűlésbe) ismét képviselő lett. Egészen a ciklus végéig, 1994-ig képviselő is maradt. Utána már nem indult választásokon, de a helyi közéletben, kulturális életben szinte folyamatosan részt vett. Bár az utóbbi években már ritkán jár el otthonról, szellemileg most is aktív. Szívesen olvas (asztalán a rendszerváltozással kapcsolatos könyvek találhatók, melyeket Kövér László küldött neki az MDF 30. emlékülése alkalmából), és gyakran fejt keresztrejtvényeket is.

Születésnapjára – melyet a család vasárnap ünnepelt – befutott néhány unokája és dédunokája. Marx Gyulának három gyermeke, 15 unokája és 16 dédunokája van (a tizenhetediket őszre várják). Fia és menye (ifj. dr. Marx Gyula és dr. Marx Gyuláné) elárulták, hogy korához képest szerencsére jó egészségi állapotnak örvend, bár a hallása már nem a régi, és az utóbbi években kicsit gyengébbnek is érzi magát. De mindezek ellenére aktívan telnek nyugdíjas napjai.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK