2024.05.17., péntek - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Archivum

Igazi feltöltődés volt

2010. július 13. kedd, 10:20
Címkék:

A barátság és összetartozás érzése hatotta át a 15. Kárpád-medencei Szentlászló Települések Találkozóját, melynek Pusztaszentlászló adott otthont a hétvégén. Három erdélyi, egy horvát és tizenegy magyar település küldöttsége vett részt a háromnapos rendezvényen, melynek fénypontjaként szobrot avattak Szent László, a magyar történelem egyik legnagyobb alakja tiszteletére. Az 1192-ben szentté avatott magyar király mellszobra Pusztaszentlászló millenniumi parkjában kapott helyet, ahol piros, fehér, zöld virágokkal díszített virágágyás jelképezi a Trianon előtti Nagy-Magyarországot.
 

 
Szentlászló települések találkozója Pusztaszentlászlón

– Azaz öröm ért bennünket, hogy második alkalommal rendezhetjük meg a Szentlászló települések találkozóját – köszöntötte ezekkel a szavakkal a településtáblák mögött felsorakozókat Varga János, Pusztaszentlászló polgármestere.

 

Vigh László és Varga János leleplezik Szent László herma mellszobrát.

 

Elmondta, a Kárpát-medencei települések együttműködését 1992 januárjában indította el Kovács Sándor, Vácszentlászló polgármestere a horvátországi Szentlászló település háborútól sokat szenvedett lakóinak a megsegítésére a „Magyarországi Szentlászlóiak – Szentlászlóért” segélyakció keretében. Pusztaszentlászlón Jandó László, akkori polgármester javaslatára létrehozták a Szentlászló Újjáépítéséért Alapítványt, mely anyagiakkal támogatta a helyreállítást.

Az első találkozót 1996-ban, a millecentenárium évében Vácszentlászló tartotta, ahol tizenhat település aláírta a Szentlászló Települések Baráti Szövetsége alapító okiratát. A szervezet Szent László emlékének méltó megőrzését, a lovagkirály nevét viselő települések baráti együttműködését jelölte meg fontos célnak. A horvátországi Szentlászló újjáépítésébe 1998-ban fogtak bele, és a 2008-as találkozón már egy újra élő, szép település vendégei lehettek.

A polgármester szólt arról is, hogy a szövetség 2007-ben elkészítette a Szentlászló települések közös zászlaját, melyet a Baranya megyei Szentlászlón rendezett találkozóan adtak át abban az évben.  Polgármestere javaslatára elhatározták, hogy a győri Szent László herma bronzmásolatát állítsák fel a községekben. Így 2007-ben a baranyai Szentlászlón, 2008-ban a horvátországi Szentlászlón, 2009-ben Vácszentlászlón avattak szobrot, és most 2010-ben Pusztaszentlászlón.

 

Jelképes faültetés

 

Vigh László országgyűlési képviselő ünnepi beszédében a december 5-i elhíresült népszavazás miatt elnézést kért a határon túli magyaroktól. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy az új parlament által elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvény valamelyest begyógyíthatja a sebeket.

Beszédében méltatta Szent László életútját, akinek közbenjárására avatták szentté Szent István fiát, Imre herceget. Szólt drákói törvényeiről, ezek egyike volt: aki egy tyúknál nagyobb értéket lop el, azt fel kell akasztani.

– Öröm látni és érzékelni ezt az összetartozást, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy az az élettér, amit falunak hívnak, fennmaradhat – hangsúlyozta végezetül.
Az ünnepi köszöntőket követően Vigh László és Varga János leleplezte Szent László herma mellszobrát.

– Csak ötödik éve veszünk részt a találkozókon, de úgy érezzük, tőlünk sok-sok jó gondolat származott, melyek egyike volt, hogy közös költségviseléssel minden településen állítsunk szobrot Szent László tiszteletére – mondja érdeklődésünkre Bognár József, a baranyai Szentlászló polgármestere.

–  A szobor összetartozásunkat is hivatott jelezni, amit leginkább a horvát Szentlászlón, ami most már testvértelepülésünk, érezzük át. Nagyon komoly volt a tét, hiszen egy szinte teljesen elpusztított településnek kellett segítséget nyújtani. Eleinte kicsit hivatalosak voltak a találkozók, de mostanra azonban igazi feltöltődéssé váltak ezek az alkalmak.

– Most már mondhatom, úgy készült az első, hogy elolvastam László Gyula az eredeti herma készítéséről szóló tanulmányát. Gyönyörű ötvös munka ez a fejereklye-tartó, amit megpróbáltam lemásolni úgy, hogy centire pontosan követtem a leírást – mondja Márkus Péter szobrászművész, akinek immár negyedik szobrát avatták fel ezúttal Pusztaszentlászlón.

– Kötött a feladat, mert ugyanarról van szó, de mégis van bennünk különbség. Mivel nem egy másolatot szerettem volna készíteni, így minden alkalomkor új mintával dolgoztam. Többen úgy látják, felfedezhető alkotói szellemiségem a szobrokon. Véleményük jó érzéssel tölt el.

A millenniumi parkban még a tavasszal elültették a baráti szövetség fácskáit, így a települések delegációi – faültetés gyanánt – otthonról hozott földdel szórták körbe a növényeket.
A szentlászlóiakat programok sorozata várta szombaton. Megtekinthették a helyi alkotók és a söjtöri festőtábor munkáiból nyílt kiállítást a művelődési házban, a közös séta alkalmával megismerhették Pusztaszentlászlót, ahol az elmúlt két évben minden közintézményt megszépítettek önerőből az Út a munkába programban foglalkoztatottakkal.

 

Kiállítás nyílt a találkozóra

 

A szép természeti környezetben fekvő szabadidőparkban kulturális műsorral telt el a délután, miközben a vendégek megtekinthették a horgásztavat, és fürödhettek a tavaly megnyílt termálfürdőben, ahol az épületek a mesék világát idézik, és ahol több, élményelemekkel is felszerelt medence áll rendelkezésére a nyári melegben enyhülést keresőknek.  

Az ünnepi vacsorát követően zenés esttel búcsúztatták a napot a szentlászlóiak. Másnap az ökumenikus istentisztelet után már hosszabb időre mondtak búcsút egymásnak. Ám jövőre is lesz találkozó, melynek az erdélyi Tordaszentlászló ad otthont.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK