2024.05.16., csütörtök - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tudományos kötet a településről

2011. január 26. szerda, 09:05
Címkék:

Tudományos igényű kötetet jelentetett meg Nemessándorháza önkormányzata. A település elmúlt száz évének helytörténeti, táji és szociológiai adottságait feldolgozó, versekkel, fotókkal illusztrált kiadványt a magyar kultúra napi ünnepségen mutatták be január 22-én.

 

A magyar kultúra napja Nemessándorházán

– Még az előző önkormányzati ciklust érintő polgármesteri programban fogalmazódott meg a szándék, hogy egy tudományos igényű kötetet jelentessünk meg településünkről – mondta el érdeklődésünkre dr. Szabó Csaba polgármester. – Ezt az elvárást a kulturális és a helyi identitás erősítése, összekapcsolása szülte, mely gondolat végig kísérte a könyv tartalmi összeállítását.

 

nemessandorhaza1.jpg

 

A Nemessándorháza főcímet, Táj, történelem, társadalom alcímet viselő kötetben községünk elmúlt száz évének helytörténeti, táji, ökológiai sajátosságai valamint a helyi társadalom szerkezetének bemutatására vállalkoztunk. A tudományos igénnyel összeállított fejezetek mellett amatőr költőink műveit is tartalmazza a páratlan kötet. Összesen harminc verset, melyeket már megjelentettünk önkormányzatunk időszaki lapjában, a Hírmondóban is.

Ezek a versek ugyancsak átszövik településünk elmúlt évtizedeit. Az ötvenes-hatvanas évek falusi világát ismerhetjük meg Molnár Jánosnak köszönhetően. Sajnos már nincs közöttünk Horváth Jenő, aki a szocializmus időszakának helyi alakjait mutatja be vidám, groteszk stílusú verseiben. Lentiben él, településünk volt lakosa Kondákor Gyöngyi, aki a 80-as, 90-es évek és az ezredforduló hangulatát ragadja meg költeményeiben. 

A kötet képileg is felöleli a község elmúlt száz évét. Közel 350 fotót tartalmaz, melyek közül egy helyi zenekarról 1909-ben készült a legrégebbi fotó. A fotósorozat összeállítója Kiss József nyugalmazott tisztviselő, aki a paraszti élet mindennapjai, néphagyományok, ünnepek, katonaélet – témák szerint csoportosította a képeket.

A lakók bocsátották rendelkezésre a korábbi fotókat, melyek összegyűjtésében kiváló szervezőmunkát végzett Horváth Imréné. A tájról szóló tanulmány szerzője dr. Pálfi Dénes, a település helytörténetét egészen a középkortól kezdve ifj. Sándor Gyula foglalta össze évtizedes munkásságának eredményeként, a helyi társadalomról pedig dr. Szabó Csaba, mint szociológus írt tanulmányt a kötetben.

A polgármester hozzáfűzte, a kötetből minden család kapott egy ajándékpéldányt az elmúlt év decemberében, de az exkluzív kiadvánnyal vendégeiket is meg kívánják lepni. A közelmúltbeli fejlesztéseket megemlítve elmondta, felújították a haranglábat, a kultúrház valamint a régi iskola tetőszerkezetét.

 

nemessandorhaza2.jpg

 

A magyar kultúra napi ünnepség ismét helyet adott a műveltségi vetélkedőnek, melyre a pacsai kistérségből is jelentkeztek fiatalok. Dr. Szabó Csaba ezúttal 170 kérdést állított össze a magyar kultúra szinte teljes spektrumát felölelve.  

A rendezvényen kiállítás nyílt a tizenegyedik osztályos Zsupos Alexandra munkáiból. A 15 fekete-fehér grafika a magyar irodalom nagy alakjait mutatja be. Alexandra elmondta, korábban kedvenc témája voltak az állatok, különösképp a lovak ábrázolása, de tájképeket is szívesen festett. Új technikát kívánt megismerni, így váltott a grafikára.

A kultúra napi ünnepségre készülve határozta el, hogy a legnagyobb magyar irodalmárok arcképét örökíti meg. Ehhez segítségül hívta az irodalomkönyvet és az internetet, de nem egyszerűen másolt, hanem saját benyomásait vitte bele a portrékba. Egy-két arc ábrázolásával megküzdött, mivel ruhatervezői szakon tanul, az öltözet megformálása könnyebb feladatnak bizonyult számára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK