2024.05.09., csütörtök - GergelyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tárlatvezetésekkel, táborokkal

2020. július 07. kedd, 16:10
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Gébárti Kézművesek Háza július elsején fogadta első csoportját, a zalacsányi általános iskola Erzsébet-táboros diákjait. A koronavírus-járvány két és fél hónapos kényszerszünetre ítélte a házat, amely június 25-étől újra nyitva tart. Az év hátralévő részében több program is várja az érdeklődőket, melyekről Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezetővel beszélgettünk.

Újra várja látogatóit a Gébárti Kézművesek Háza

A zalacsányi iskolásokat fogadta elsőként az újranyitott kézművesek háza

– Egyelőre hétfőtől csütörtökig, naponta tíz órától 15 óráig tarthatunk nyitva. A szabályok közé tartozik az is, hogy kötelező a szájmaszk viselése, és egyszerre maximum 20 fő tartózkodhat a házban. Az újranyitással pályázati programjaink is folytatódhatnak, melyek megtartása azért fontos számunkra, mert ezek támogatott programok, illetve bevételi forrást jelentenek. Reméljük, a december végi határidőig valamennyit meg tudjuk valósítani, hogy maximálisan felhasználhassuk az elnyert támogatásokat.

Július 4-5-én a népi játszóházi foglalkozásvezetők képzésével kezdtük a sort, amit a Csoóri Sándor Alapból, illetve a hallgatók befizetéséből finanszírozunk. Augusztus első hetében rendezzük meg „Hejj regő rejtöm...” címmel a negyedik népzenei táborunkat. Olyan, 14 évet betöltött tanulók jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a népzene iránt, akik már játszanak furulyán, dudán, illetve megismerkednének ezekkel a népi hangszerekkel. A kovácsművészeti szaktáborunkat szeptember 14–18-a között tartjuk. A Nemzeti Kulturális Alap valamint a Csoóri Sándor Alap által támogatott, de önköltséggel is járó kurzusokról az érdeklődők részletes információkat találhatnak a Keresztury VMK honlapján.

– A szeptember egy új programot is ígér.

– Valóban. Remélhetőleg nem jön vissza a pandémiás helyzet, és szeptember 27-én meg tudjuk tartani a pásztorhagyományok napját, amellyel a tökfesztivált váltjuk fel. A néphagyomány szerint a szeptember 29-i Szent Mihály-nap a behajtás napja, amikor is a Szent György napkor, azaz április 24-én a legelőre hajtott állatokat visszaterelik az istállókba. A programmal a népi kultúra ezen szeletét kívánjuk feleleveníteni, azon fafaragók tiszteletére is, akik a pásztorhagyományokból merítkeznek a mai napig. Ide tartozik az is, hogy maga a Kézművesek Háza is rendelkezik pásztorművészetet bemutató gyűjteménnyel Szelestey László néprajzkutató hagyatéka révén. A programok közül kiemelném néhai Horváth Ernő baki fafaragó munkáiból aznap nyíló időszaki kiállítást, ami három hétig lesz látható. A bemutatandó faszobrokat néhai Baki László néprajzi tárgygyűjtő felesége ajánlotta fel számunkra.

Az ifjúsági kézműves tábort is szeretnénk megrendezni az őszi szünetben, október utolsó hetében, amelyre a 7-8 osztályosokat, valamint a középiskolásokat invitáljuk a városi intézményekből. Az NKA által támogatott program a jurta köré társul. A gyerekek hagyományos technikák alkalmazásával tanulnak meg gyapjúval, bőrrel bánni. De olyan tárgyakat fognak készíteni, amelyek használhatóak, hordhatóak ma is. Ősztől a nyitott galéria napjaink is folytatódnak havi egy alkalommal, reményeink szerint.

– Fogadott tábornak is helyet adnak?

– A pécsi képzőművészeti gimnázium diákjait valamint a pécsi egyetem képzőművész hallgatóit látjuk vendégül, akik egy-egy hetet töltenek el itt július végén, illetve augusztus közepén Horváth M. Zoltán vezetésével. A festőművészt kértük fel a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep vezetésére ettől az évtől három éves időtartamra.

– De a járvány közbeszólt.

– Igen, idén ugyanis elmarad a művésztelep, mert a finanszírozó önkormányzat – érhető módon – a védekezésre költötte az idei városi programokra betervezett forrásokat. Az NKA sem írt ki ilyen céllal pályázatot. De hogy ez az év se múljon el esemény nélkül, Pozvai Andrea szakmai munkatársammal közösen létrehoztuk a GébArt Online Városi Galériát, amelyen a jövőre 30. fennállását ünneplő művésztelep eddigi története végig követhető. Az ugyancsak a Keresztury VMK honlapján található felületet szeretnénk bővíteni még fotókkal, a részt vevő művészek portfóliójával. Továbbá tervezzük a Szelestey-gyűjtemény online megjelentetését is, amit pályázati támogatásból szeretnénk majd megvalósítani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK