2024.05.17., péntek - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Virrasztás Keresztury Dezső emlékéért

2024. április 30. kedd, 17:36
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Keresztury Dezső Széchenyi-díjas magyar író, költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter, Zalaegerszeg szülötte és díszpolgára születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett Keresztury-emlékév keretében virrasztásos megemlékezést tartottak a róla elnevezett művelődési házban, a József Attila Városi Tagkönyvtárban.

Személyes emlékeiket mesélték el a résztvevők

A felerészben személyes emlékek adta visszatekintést Keresztury halálának (április 30.) napjához kapcsolódóan rendezte a megyei könyvtár és a Keresztury Emlékbizottság. A rendezvény bevezetéseként Balaicz Zoltán polgármester, Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója és Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatója kapott először szót. Majd Szemes Béla, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság zalai szervezetének elnöke a sokszínű és szerteágazó tevékenységeket felvonultató, 92 évig tartó életutat az író-költő szemszögéből mutatta be. Kiss Gábor főkönyvtáros pedig Keresztury munkásságának tudományos és közéleti elemeire világított rá, felsorolva a fontosabb életeseményeket.

A kortársak megemlékezését Németh János Kossuth-díjas keramikusművész kezdte. Ő Kereszturyról, „Dezső bátyáról”, mint gyerekkorától fogva ismert emberről, közeli szomszédról beszélt és elevenítette fel a zalaegerszegi és a későbbi budapesti találkozások élményeit. Felolvasta a számára írt két Keresztury verset is. A Keresztury Emlékházba készített domborművére pedig azt az idézetet írta, mely végül az ő pályafutására is nagy hatással volt és a nevezett rendezvénynek is mottójául szolgált: „Otthoni táj, emléked, mint a vér jár a szívemben”.

Dr. Gyimesi Endre egykori polgármester, egykori könyvtárigazgató és a Keresztury Emlékbizottság elnöke szintén a személyes ismeretség adta élményekről beszélt. Ezek között szomorú is akadt, a Farkasréti temetőben való búcsúzás. De a szép emlékek, a 70., 80., 90. születésnap közös ünneplése, a házavatón való részvétel és a szintén személyre szóló hosszabb-rövidebb versek, a gyakori zalaegerszegi, főleg Jánka-hegyi közös diskurák a tudós, irodalmárral mélyebb nyomokat hagytak. 

Szeglet Lajosné nyugdíjas középiskolai tanár, az egykori alma materben, a Zrínyi-gimnáziumban való Keresztury köszöntést elevenítette fel, melynek ő is aktív részese volt tanítványai felkészítése révén. 

A diákságot a Zrínyi- és a Mindszenty-gimnázium tanulói képviselték szavalatukkal, illetve Kelemen Gyula előadóművész megzenésített Keresztury versekkel járult hozzá az est ünnepélyességéhez. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK