2020.01.26., vasárnap - Angelika Zalaegerszeg időjárása

Programajánló

A DFMVK József Attila Városi Tagkönyvtár tavaszi könyvajánlója

2019. április 01. hétfő, 14:56 - május 01., 00:00

Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
8903 Pf.: 32
Tel./Fax.: 92 / 596-830
92 / 596-831
 
Skype -elérhetőségünk: javk-zeg
e-mail: javtk@dfmvk.hu

 

Szél Dávid: Apapara - Válogatott nyafogások és büszkeségek

„Azt szokták mondani, hogy nem kellenek a receptek. Nem működnek. És tényleg nem kellenek. Ebben a könyvben "receptek” is vannak – mikor mit csinálj, és főleg mit ne csinálj –, és működnek! Igazolom. De azért, ami a legfontosabb: attól még,

hogy szülő vagy, maradj önmagad! Légy kongruens, hiteles. Éld a saját életedet (is). Olvasd el ezt a könyvet: sok mindent megtudsz – és jól fogsz szórakozni! (Ettől a gyerekeddel is kedvesebb leszel.)" (Vekerdy Tamás)

Szél Dávid család- és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus és iskolapszichológus, de mindenekelőtt apa. Két éve írja Apapara című blogját, amelyben egyszerre van jelen szülőként, férfiként és szakemberként. No meg gondolkodó

emberként, aki nem hagyja szó nélkül a társadalom álszentségét vagy épp a szülőséggel kapcsolatos elvárások némelyikének veszélyes idiotizmusát sem. Írásai szellemesek, elgondolkodtatóak és, ami nem kevésbé fontos, frenetikusan férfiasak. Szél Dávid ugyanis olyan nézőpontból – az apa (vagy az apaság felelősségével küzdő csetlő-botló férfi nézőpontjából) – járja körbe a gyereknevelés számos örömét, nyűgét-nyavalyáját, amellyel viszonylag ritkán találkozunk. Legalábbis gyereknevelési könyvben. "A fiam erősnek, bátornak, magasnak, vékonynak, ügyesnek, okosnak, viccesnek gondol. Azt hiszi, rengeteg hajam van, biztos benne, hogy bárhonnan egy pillanat alatt odaérek hozzá, és persze bármilyen távolságból hallom is, amit mond. Meg van győződve arról, hogy remek kézügyességgel vagyok megáldva, s ennek köszönhetően nemcsak szépen és kreatívan rajzolok, hanem bármit össze is szerelek, meg is építek. A fiam szemében Superman vagyok. De mi van, ha kiderül az igazság? Mi van, ha rájön, hogy gyenge, gyáva, alacsony, nem kövér, de azért vékony se, viszont csomó mindenben ügyetlen, nem is kifejezetten okos, és nem is mindig vicces vagyok? Hajam is egyre kevesebb, lassabb vagyok, mint a fény, de még a hangot sem érem utol gyalog."

Olvasói vélemény: „Még a férjem is beleolvasott” (rozsasflamingo – moly)

 

Sarah Ivens: Erdőterápia - Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz

Ki ne érezné jobban magát egy erdei séta során vagy egy parkban elköltött uzsonna után? Lelket simogatóan üdítő érzés fog el bennünket a szabad ég alatt, a zöldben. Az állandó rohanásban mégis alig-alig vesszük észre az évszakok váltakozásának szépségét, beszorulunk a négy fal közé, s felemészt bennünket az elszigeteltség és a napi rutin. Gyakran kimerültek és fásultak vagyunk, úgy érezzük, fojtogat minket a stressz, mégsem tudunk változtatni. Sarah Ivens könnyen megvalósítható, szórakoztató ötletekkel teli, inspiráló kötete ebben segít. Megtanulhatjuk belőle, miként válhat a természetben eltöltött idő a mindennapjaink részévé, akár a párunkkal vagy a gyerekeinkkel, akár egymagunkban szeretnénk élvezni jótékony hatásait. Az Erdőterápia tanácsait

követve meglepő s egyben csodálatos változásokat észlelhetünk nemcsak magunkon, de a társas kapcsolatainkban is. Sarah Ivens író, újságíró, az OK! Magazin szerkesztője. Több életmóddal kapcsolatos kötet szerzője, s rendszeresen publikál egyebek mellett a Marie Claire-ben, a Daily Mailben és a Mail on Sunday-ben.

Olvasói vélemény: „Az írónő nem árul zsákbamacskát, rögtön az elején elárulja, hogy bizony nem ő találta fel a spanyolviaszt. Nem fog ő itt semmi nagy titkot felfedni, hiszen ezeket a legtöbb ember magától is tudja. Egyszerűen csak a mindennapi taposómalmot hajtva megfeledkezünk az igazán fontos dolgokról, jelen esetben arról, hogy feltöltekezzünk a természet energiáiból.” (Greta_Green – moly)

 

George Cooper: Magánügy

Milyen lenne egy regénye, ha Rejtő Jenő napjainkban írná meg? Talán ilyen: Csodálatos dolog egy örökség! Főleg akkor, ha van kinek átadni. De ha nincs, az sem baj. Egy tévútra tévedt

magánnyomozó, és egy nyugdíjazás címén félreállított detektív csatasorba áll az örökös felkutatásával megbízott lelkes ifjú titánnal, hogy végül – egy észbontóan észbontó nővel kiegészülve – gyökerestül felforgassák a világ ellen szövetkező bűnös elemek életét. Könyvünk hősei – vérfarkas és vámpír rokonok híján – súlyosan sebezhetők, legyen szó akár szerelemről, akár egyszerű ólomgolyókról, nem laknak koporsóban, és a napvilágnál sem porladnak el hideglelős sikoltozás közepette. Jól bánnak a szavakkal, tudnak kávézaccból jósolni, és kis szerencsével bármit képesek túlélni, ami nem halálos. Figyelem! A könyv klasszikusokat is feldolgozó író tollából került ki, ezért nyomokban mondanivalót is tartalmazhat. Kizárólag olvasni tudóknak.

Olvasói vélemény: „Vicces és szórakoztató. Kicsit aggasztó volt kezdésnek a Rejtő-utánérzés, de szerencsére volt saját hangja. Néha a stílus szerintem elnyomta a történetet: amikor a szöveg csak magáért van, nem viszi előre a történetet. Összességében ajánlom. Hajrá magyarok!” (torep - moly)

 

Krekó Péter: Tömegparanoia Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája

Milyen társadalmi reflexek hívják életre, és tartják mozgásban az összeesküvés-elméleteket? Mi a különbség az álhír és a dezinformáció között? Hogyan alakítja át a valósághoz való viszonyunkat az ún. „igazságon túli” politikai kommunikációs gyakorlat? Lehet társadalmi szinten védekezni az agymosás ellen? Milyen jelekről ismerhetjük fel, hogy éppen egy politikai irányítású médiagépezet hatása alatt állunk? Magyarországon eddig nem jelent meg az összeesküvés-elméletek témakörét tudományos igényességgel megközelítő kötet – annak ellenére sem, hogy a téma a publicisztikában és a közbeszédben a korábbinál nagyobb figyelmet kapott, továbbá a társadalomtudományokban jelentős tudás

halmozódott fel a témában az elmúlt években. Krekó Péter munkája hiánypótló, alapos feldolgozása a témának. A könyv, építve a szerző az elmúlt öt évben végzett tudományos kutatásaira és a doktori disszertációjára, tudományos ismeretterjesztő stílusban mutatja be az összeesküvés-elméletek szociálpszichológiai működésmódját.

Olvasói vélemény: „Az ember gyarló. És elképesztő, milyen könnyen félrevezethető. Röviden erről szól a könyv.” (Cipőfűző - moly)

 

Donald J. Trump - Meredith McIver: Gondolkodj győztesként! Kötetlen tanulás az üzlet és az élet iskolájában

„Lehet, hogy már sikeres vagyok, de mégis minden nap tanulok valami újat.” Donald Trump

Donald Trump a legsikeresebb amerikai üzletemberek közé tartozik. A milliárdos számos könyvben foglalta össze pályafutása legfontosabb állomásait. Immár negyven éve, újra és újra folyamatosan felkerül az újságok címlapjára, és állandóan a televíziók hírműsoraiban szerepel. Ha valakit érdekel, milyen eszközökkel lehet a lehető leghatékonyabb módon irányítani saját vállalkozását, vagy éppen egy hatalmas

vállalatot, akkor a Gondolkozz győztesként! című könyvben megismerkedhet Trump legalapvetőbb módszereivel, vezérelveivel. Könyvének előszavát a híres Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa szerzője írta. Mi is a sikerének a záloga? Donald Trump nevét ma mindenki ismeri a világon, neve Amerikában egyfajta fogalom. Ha valakire azt mondják, egy adott terület Trumpja, akkor ez azt jelenti, hogy az illető azon a területen kimagasló teljesítményt nyújt, és tevékenységét általános siker övezi. Trump évtizedek óta folyamatosan bizonyítja rátermettségét, leleményesen és határozottan irányítja egyre hatalmasabb cégbirodalmát, a saját erejéből lett milliárdos. A könyv betekintést nyújt a világ talán legsikeresebb üzletemberének lelkébe, világosan és közérthetően foglalja össze legfontosabb gondolatait. Trump rövid, lényegre törő írásaiban, tanulságosan foglalja össze, hogy miként lehet folyamatos tanulással nagyszerű sikereket elérni. Olyan témákat választott ki, melyek egyaránt számot tarthatnak a sikeres, aktív vagy kezdő üzletember érdeklődésére, azaz hasznos lehet a pályakezdő fiatalok és a dörzsölt vén rókák számára is. A politikusok, politológusok is haszonnal forgathatják, de leginkább tankönyv lehet mindenkinek, aki jól akar szerepelni az élet iskolájában.

Olvasói vélemény: „Érdekes bepillantást enged az elnök-üzletember gondolkodásába. Sok megszívlelendő és hasznos ötlet mellett azonban olyan meghökkentő állításokba is belefuthatunk, miszerint Trump igazán szerencsésnek érzi magát, mivel benne egy személyben ötvöződik Leonardo da Vinci, Arisztotelész és Einstein problémamegoldó képessége.”

(milegyenanevem - moly)

 

CD-ajánló

A zenének (...) van egy jótékony jellemformáló hatása. (...) Sokrétűen fejleszti a személyiséget.” Balázs János zongoraművész

Halász Judit dalaiból sok ezer koncertet adott Magyarországon. A Vígszínházban már hagyomány, hogy minden karácsony előtt három vasárnapon énekel – nem csak gyerekeknek, mint inkább családoknak. Könyvtárunkban számos hanganyaga megtalálható, keresse CD katalógusunkat a kölcsönző pultnál.

A miniszter félrelép egy 1997-es magyar filmvígjáték, Kern András, Koltai Róbert és Dobó Kata főszereplésével. Ray Cooney eredeti színdarabja alapján írta Jim Adler, Kern András és Koltai Róbert. A filmzenéje lassan örök klasszikusnak mondható.

A Tűzugrás a Ghymes együttes ötödik nagylemeze és az első, mely Magyarországon jelent meg. Ez az első olyan munkájuk, amelyen már hallható az ismert Ghymes-hangzás. Az albumon Debreceni Szappanos János, Ady Endre, József Attila és Weöres Sándor egy-egy műve hallható megzenesítve. A többi szöveg és a teljes zenei anyag az együttes tagjainak szerzeménye.

A könyvajánlók a www.moly.hu oldalról, és a kiadók weblapjairól származnak, valamint az olvasók saját gondolat

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK