2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Betyárok és Betyár élet Zalában

2017. március 11. szombat, 17:18 - május 14., 00:00

A Balatoni Múzeum tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és barátait 2017. március 11-én, 16.00 órára a Betyárok és Betyár élet Zalában című időszaki kiállítás megnyitójára.

A vendégeket köszönti:
RUZSICS FERENC, Keszthely város polgármestere
SZÁRAZ CSILLA, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója
HAVASI BÁLINT, a Balatoni Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja:
KARDOS FERENC néprajzkutató

Közreműködik a GYENESDIÁSI DALÁRDA.

"Nincsen énnekem varrott dunyhám" - Betyárok és Betyár élet Zalában

Időszaki kiállítás 2017. március 11 - május 13. között

A betyárok, a 18-19. századi társadalom különös státuszú, életmódú, kis létszámú, de a korabeli hírekben gyakorta fel-feltűnő csoportja volt. Többségük felváltva rablásból, útonállásból és pásztorkodásból tartotta fenn magát. A betyárok többsége megelégedett a lopással, fosztogatással, fenyegetéssel szerzett vagyonnal, de voltak gyilkosságokat elkövető, kegyetlenkedő betyárbandák is. A 19. század néhány évtizedében ők voltak azok, akik a jobbágyok és parasztok világából bekerültek a hírekbe, nevük, arcmásuk ismertté vált, s a pásztorok díszítő művészetében is megjelentek.

A betyárok elsősorban a nehezen megközelíthető, sok búvóhelyet és menekülő útvonalat biztosító helyeken, erdők, lápok mélyén tanyáztak, s innen csaptak le áldozataikra. Működési területükre jellemző, hogy az általuk ellenőrzött vidéket járták elsősorban, de a rablott árut, elsősorban a nagyobb értékű lábasjószágot igyekeztek más vármegyébe eladni. Kedvelték a közigazgatási határok közelében, az utak mentén elhelyezkedő csárdákat, mert könnyen el lehetett belőlük menekülni a másik megyébe, járásba, ahová a pandúrok nem mindig mehettek át.
A Dunántúl-szerte ismert és a lokálisan hírhedtté vált kisebb betyárok életét elevenítjük fel a Balatoni Múzeumban „Nincsen énnekem varrott dunyhám” mottóval Betyárok és betyár élet Zalában címmel nyíló kiállításunkban.

Nyitvatartás

kedd-szombat:
10.00-17.00 között
vasárnap, hétfő szünnap

Elérhetőség
 
8360 Keszthely, Múzeum u. 2.
+36 83 312 351
www.balatonimuzeum.hu
info@balatonimuzeum.hu
Skype: bmuzeum

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK