2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Programajánló

József Attila Városi Tagkönyvtár

2022. április 01. péntek, 14:21 - április 30., 00:00

JAVTK hírlevél (2022. április)


József Attila Városi Tagkönyvtár <javtk@dfmvk.hu>

 

Letölthető, nyomtatható változat

 Kedves Olvasóink!

 Könyvtárunk jelenleg  teljes körű szolgáltatásokat nyújt.
Kérjük, hogy a személyes szolgáltatásokat, mindannyiunk biztonsága érdekében
a járványügyi szabályok figyelembevételével 
vegyék igénybe!

Továbbra is elérhető a könyvcsomagok előrendelése.

Elérhetőségeink:
Telefon: +36 92 596-830, 596-831, +36 30/674-6091
Email: konyvrendeles.javtk@dfmvk.hu
Honlap: www.javk.hu
Űrlap: https://forms.gle/HWTTwNy5QFY9Rd7o6
 

Nyitvatartás:
Hétfő: 12.00 - 18.00
Kedd - péntek: 9.00 - 18.00
Szombat: 8.30 - 12.00


 ÖRÖM KÖR – 2022. ÁPRILIS 4. 17.00-18.30
  Mocorgó – ölbeli játékok kicsiknek, foglalkozást tartja Godina Mónika korai fejlesztő
  Három nyúl – mesés és kézműves húsvéti foglalkozás – tartja Illésné Szekeres Eleonóra óvodapedagógus
http://gyermekkonyvtar.javk.hu/hirek/orom-kor/orom-kor-2022-04

 

BELSŐ BÉKE KLUB - 2022. ÁPRILIS 7. és 21. 17.00
A foglalkozáson stressz okozta problémákról, önismereti, párkapcsolati témákról beszélgethetnek a résztvevők Szalay Ráchel stresszterapeuta vezetésével.


HÚSVÉTI TOJÁSKERESŐ JÁTÉK – 2022. ÁPRILIS 13-14.
A részletekről tájékozódjon honlapunkon.


FEL A NETRE, ÖREGEM! 11.
Áprilisban is várjuk kíváncsi és lelkes Olvasóinktól internetes fejtörőnk megfejtéseit.
További információ könyvtáruk honlapján:
http://javk.dfmvk.hu/dfmvk-aktualis/online-vetelkedo---fel-a-netre-oregem-11


KÖNYVES BLOGGER
Sorozatunkban bemutatunk egy-egy könyvekkel foglalkozó blogot.
Legújabb blog ajánlónk: "Egy álmodozó világa"
http://javk.dfmvk.hu/dfmvk-aktualis/konyves-blogger-20223


AJÁNLÓ FOLYÓIRATAINKBÓL
http://javk.dfmvk.hu/dfmvk-aktualis/ajanlo-folyoiratainkbol-20223


MUNKATÁRSAINK CIKKAJÁNLÓJA A KÖNYVTÁRUNKBA JÁRÓ FOLYÓIRATOK-BÓL
Munkatársaink színes, érdekes cikkeket ajánlanak az online sajtóból.
http://javk.dfmvk.hu/dfmvk-aktualis/munkatarsaink-cikkajanloja-a-konyvtarunkba-jaro-folyoiratokbol-20223


ONLINE KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT
Az iskolai közösségi szolgálat teljesítéséhez az alábbi lehetőséget biztosítjuk a diákok számára:
Olvass el egy könyvet, készíts róla videót, vagy szöveges beszámolót, vagy kreatív alkotást és 
jóváírunk 15 órát!
További információ: http://www.javk.hu/dfmvk-aktualis/online-kozossegi-szolgalat
Várjuk azokat a diákokat is, akik személyesen szeretnék teljesíteni a közösségi szolgálatot.
 


FACEBOOK
Kövessen bennünket facebook oldalunkon is, ahol hasznos információkkal, ajánlókkal várjuk.
https://www.facebook.com/jozsefattilavarositagkonyvtar/


NINCS IDŐM OLVASNI KIHÍVÁS!
2018 februárjában csatlakozott a József Attila Városi Tagkönyvtár egy országos kezdeményezéshez, amit Szabados Ágnes, az RTL KLUB műsorvezetője indított útjára.
A témát Ági adja meg minden hónap első napján, amihez mindenki szabadon választott könyvekkel csatlakozhat.
Minden hónapban más-más témában találhatnak ajánlott könyveket könyvtárunkban és honlapunkon.
http://javk.dfmvk.hu/hirek/nincs-idom-olvasni---kihivas

 

Grecsó Krisztián: Valami népi

Grecsó Krisztián történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetők. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: harmincas vagy ötvenes években, és közben nagyon is a mában. Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön. 

A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá.
Akár a rég- és a közelmúlt falusi históriáit, akár egymás mellett elsuhanó életutakat vagy éppen a saját életének történeteit követi, Grecsó Krisztián novelláiban mindig ott kísért a kíméletlen együttérzés.
 


Vámos Miklós: Ötvenhét lépés

Négy nő és egy kastély sorsa, huszadik század „tudott mondani okosakat, amiből tanultam, nékem ugye szinte semmi iskolám nincs, szóval rám fért, és Gitta méltósága mondta azt is, hogy Iluska, kedves, sose feledje, hogy habár sokan fordítva hiszik, a férfiak fákká válnak lassankint, a nők viszont kövekké, és a fák néha ledőlnek vagy elkorhadnak, de nékünk nőknek mindent ki kell bírnunk”

Az Ötvenhét lépés Vámos Miklós legújabb kisregénye. Asszonyok életének végletes összegubancolódása, három nemzedéken át.
 

Robinson, Marilynne: Jack

A Jack egy rendhagyó szerelem történetét meséli el az ötvenes évek szegregált Amerikájában. Jack Boughton, a társadalmon kívül tengődő fehér csavargó és Della Miles, a jó családból származó színes bőrű irodalomtanár rendkívüli románcában mégsem a társadalmi és törvényi akadályok a legerősebbek, hanem azok a gátak, amelyek az emberek lelkében vannak.

Robinson ebben a könyvében is érzékenyen és bölcsen mutatja meg, micsoda munka és ugyanakkor váratlan ajándék az emberek között kialakuló bizalom. 

A magyarul is olvasható Gilead, Itthon és Lila regényekből is ismerős Jack Boughton karakterrajzán keresztül pedig felsejlik, hogyan lehet megbékélni a szégyennel, és hogy miféle súlyos teher lehet az embert meglepő kegyelem.

Jacobi, Charlotte: A Douglas nővérek 

A céget mindenki ismeri, de a történetét szinte senki.
Ez a történet éppoly ellenállhatatlan, mint egy finom illat.
A parfüméria története bátor nőkről szól, akik kiálltak a saját szabad akaratuk mellett.

Aki ma betér egy Douglas-üzletbe, az eleganciára, luxusra, szépségre vágyik. Ezt keresték Anna és Maria Carstens is, amikor Hamburgban 1910-ben megnyitották az első Douglas-üzletet. Ahhoz azonban, hogy kettejük szívügyéből valóságos vállalatbirodalom nőjön ki, a két fiatal vállalkozónak sok akadályt le kellett küzdeniük – többek között családtagjaik ellenkezését is.
Először az Alster-parti várost hódították meg, aztán egész Németországot. 
 

Kavagucsi Tosikadzu: Történetek a kávézóból

Tokió egyik mellékutcájában több mint egy évszázada kínálja gondosan elkészített kávéit a Funiculi Funicula. Városi legendák szerint mást is tud ez a hely: vendégei szigorú szabályoknak engedelmeskedve visszamehetnek az időben.

A régi és új karakterek sorában ismét négyen vállalkoznak erre a feladatra. Kockázatos kalandjuk során barátaikkal, családtagjaikkal és szerelmeikkel találkoznak. Noha a múlt a szabályok szerint nem változtathatja meg a jelent, mégis olyan impulzust ad az időutazóknak, ami megkönnyíti életük folytatását.

A szívmelengető érzelmekkel és sok-sok bánattal teli regény arra buzdítja az olvasót, hogy maga is feltegye a kérdést: „Mihez kezdenék, ha visszamehetnék az időben?” 
 

Henn, Carsten: A könyvsétáltató

A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre.

Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is…
A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi ajándék minden könyvbarátnak.

Mandel, Emily St. John: Tizenegyes állomás

A Lear király bemutatóján a címszereplőt játszó színész, Arthur Leander szívinfarktust kap, de halála szinte senkinek sem tűnik fel: ez az éjszaka ugyanis arról lesz híres, hogy ekkor szabadult el a világ legpusztítóbb járványa. Élete és elmúlása azonban láthatatlan szálakkal köti össze képregényrajzoló exfeleségét, Mirandát, a mentősnek tanuló Jeevant és a halálát végignéző gyerekszínész Kirstent, aki húsz évvel később az Utazó Szimfónia nevű vándortársulattal együtt próbál fényt vinni az egymástól elvágott, túlélésért küzdő közösségek életébe.

„Mert életben maradni nem elég.”
Ez a társulat, és egyben a könyv mottója is. A halott színészhez kötődő alakok egymásba szövődő múltján és jelenén keresztül látjuk a végzetes éjszakát, a civilizáció törékeny szépségét, és az új világot, ahol mindig van, aki tovább vigye a fáklyát.
 


A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

Folyóirat ajánlóCHIP magazin

„A CHIP magazin stílusosan, objektíven, közérthetően ír a legújabb termékekről és technológiákról. Tesztjei alaposak, függetlenek, megvesztegethetetlenek – olvasóink mindig tudják, melyek a legjobb vételek, a legnagyobb átverések, hogyan hozzák ki a legtöbbet hardvereikből és szoftvereikből. Tippjeink és trükkjeink megkönnyítik a mindennapos számítógép-használatot, vásárlási tanácsadó rovatunk pedig segíti kiválasztani a legjobb termékeket és szolgáltatásokat.

A CHIP magazin a számítástechnika digitális iránytűje, a hazai piac piacvezető magazinja, amely a technológia varázslatos világáról közöl naprakész információkat.”

További információk: 
https://chiponline.hu/

MúzeumCafe

Évente 6 alkalommal jelenik meg, háromszáz oldalon.
A MúzeumCafé a magyar múzeumi szakma egyetlen országos terjesztésű nyomtatott periodikája. Alapítója a Szépművészeti Múzeum azzal a céllal hívta életre, hogy fórumot teremtsen a hazai múzeumi szakmának, és egyúttal betekintést nyújtson a múzeumok, kiállítások iránt érdeklődő közönségnek a hazai és a nemzetközi múzeumi élet történéseibe, eredményeibe, törekvéseibe. 

A lap beszámol a hazai és a nemzetközi múzeumi világban zajló eseményekről, bemutat kiállítási intézményeket és az azokban dolgozó szakembereket határon innen és túlról, és egyben fórumot is teremt számukra szakmai megnyilatkozásaikhoz. 

Ugyanakkor arra is törekszik, hogy tartalmával és megjelenésével egyaránt vonzó lehessen mindenki számára, aki érdeklődik a múzeumok világa, a kiállítások és azok háttere, kulisszatitkai iránt.

További információk:
http://muzeumcafe.hu/hu/
 A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és a legfrissebb számok kivételével 10 napra kikölcsönözhetőek.
 

 

Megjelenik havonta
 
Elérhetőségek:

József Attila Városi Tagkönyvtár
8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.

Tel.: +36 92 596-830, 596-831, +36 30/674-6091
e-mail: javtk@dfmvk.hu
www.javk.hu

Nyitvatartási rend:
Hétfő: 12.00 - 18.00
Kedd - péntek: 9.00 -18.00
Szombat: 8.30 - 12.00
 
 JAVK Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány
Adószám: 18959662-1-20

 

 


 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK