2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Keszthelyi kiállítások

2022. január 03. hétfő, 15:03 - x 00., 00:00

Afrika Múzeum Keszthely – szafari a Balatonnál

BY PELLER KEVIN ON 2020-06-09KESZTHELY KÖRNYÉKI LÁTNIVALÓKKESZTHELY MÚZEUM

A mesebeli afrikai hangulatért nem kell feltétlenül kontinenst váltanunk. Az Afrika Múzeum a Balaton partján, a Keszthely környéki Balatonederics határában helyezkedik el számtalan trófeával, érdekes néprajzi kiállítással és egy mini szafari parkkal a több hektáros terület közepén. A kisgyermekes családok körében igen népszerű hely mindenkinek tartogat érdekességeket.

A múzeumban megtalálható Dr. Nagy Endre dolgozószobájának rekonstrukciója a legfontosabb személyes tárgyaival, könyveivel, íróasztalával és számos, érdekes afrikai gyűjteménnyel. Az épület többi részében számtalan trófea és preparált állatbundák találhatók. Az házat akkor is érdemes meglátogatni, ha egyáltalán nem érdekel a vadászat. Hidd el, megéri!

A hatalmas birtokon helyezkedik el a mini szafari park, ahol watusi marhát, jávorantilopot, kafferbivalyt, vaddisznót, vietnami disznót, őzeket, kecskéket és számos más állatot is szemügyre vehetünk. Még a púpútévére is fellehet ülni és természetesen pónin is lehet lovagolni.

A parkban néhány maszáj kunyhó is megtalálható, amelyeket életnagyságú bennszülöttek őriznek – természetesen csak kartonpapírra nyomtatva.

A hatalmas park végében pedig egy kilátótorony található, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Szigligeti-öböl felé.

Az Afrika Múzeum területén kávézót, ajándékboltot és játszóteret is találunk.

Az Afrika Múzeum története

Az Afrika Múzeum alapítója, Dr. Nagy Endre. Kép forrása: vadaszlap.hu

Az Afrika Múzeum ötlete és megvalósítása Dr. Nagy Endre vadászmester és zoológus nevéhez fűződik. Az ószőnyi születésű, eredetileg jogi doktorátus az 1950-es években menekülésre kényszerült hazájából, ami után Ausztriában és Németországban telepedett le.

1958-ban viszont végleg elhagyta Európát, miután elismert vadásszá vált német földön és több afrikai gyűjtőutat is megjárt. Az új otthona Tanzánia lett, ahol vadbefogóként és gyűjtőként kereste kenyerét. Az új hazájában később elismert vadászati főnökké, állatkert- és vadaspark alapítóvá és az ország egyik legismertebb fehér vadászává vált.

Vadászati gyűjteményének nagy részét 1984-ben a Keszthely környéki balatonedericsi családi kúriájába hozta haza, amely azóta is állatvilággal körülvett múzeumként működik.

Afrika Múzeum belépő árak és nyitvatartás 2021

Nyitvatartás:

 • Elő- és utószezon (Április; Szeptember; Október): 9:00-16:00 
 • Főszezon (Május-Augusztus): 9:00-17:30

Jegyárak:

 • Felnőtt: 1.900 Ft
 • Nyugdíjas: 1.400 Ft
 • Gyermek: 1.300 Ft (3-18 éves kor között)

A jegyár tartalma: a múzeum és állatkert megtekintése, idegenvezetés, parkolás.

Csoportot (20 fő felett) kísérő felnőttek (2-3 fő) gyermekjegyet válthatnak!

A fizetés már bankkártyával is lehetséges.

Egyes szolgáltatások kizárólag a főszezonban érhetőek el!

Megközelítés és kapcsolat

Cím: 8312 Balatonederics, Kültelek 11. – 71-es főút Balatonederics és Balatongyörök között félúton. A múzeumot tábla jelzi. A parkolás ingyenes.
Telefon/fax: 
06-87/466-105
E-mail: info@afrikamuzeum.hu

Afrika Múzeum

Balatonederics, Kültelek 11, 8312

 

Festetics Imre Állatpark

BY CSERNAI KATA ON 2019-08-08KESZTHELY MÚZEUM

A Festetics Imre Állatpark Keszthely egyik kedvelt látogatóközpontja. 2012-ben nyílt meg mintegy 4,2 hektárnyi erdős területen. Az alapítók azzal a céllal hozták létre, hogy őshonos magyar állatfajoknak adjanak otthont, és megismertessék őket a látogatókkal. A park különleges, mivel ezeket az állatokat ma már rendkívül kevés helyen lehet látni. A gyerekeket az állatpark mindemellett még állatsimogatóval és játszótérrel is várja. A területen büfé is működik illetve a lepihenni vágyók számára kihelyezett padok találhatók. Remek családi program és kikapcsolódás mindenki számára.

2021-ben megújult az állatpark és a látogatóközpont is. Többek között egy Vadaspark került kialakításra, ahol a Magyarországon fellelhető 5 nagyvad lesz látható, úgy mint gímszarvas, őz, dámvad, muflon, vaddisznó. Továbbá egy hazai juh fajta bemutató is helyet kap itt. További változás az épülő vadlesek és pihenőpadok, melynek köszönhetően a látogatók egy sokkal természetesebb közelből csodálhatják meg az itt fellelhető állatokat, vadakat.

Festetics Imre Állatpark és Vadaspark, valamint a Természet Háza Látogatóközpont – Belépő árak (2021)

Változás, hogy 2021. június 19-től egy jeggyel látogatható a 3 objektum, az alábbi árakon:

 • Felnőtt: 1700 Ft
 • Diák (25 éves korig) / Nyugdíjas: 1300 Ft
 • Gyermek (3-14 éves korig): 1000 Ft
 • 3 éves korig ingyenes

Kedvezményes jegyek

 • Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerektől igénybe vehető): 3000 Ft
 • Egyéni (bejelentkezett) csoport: 500 Ft/fő
 • Fogyatékkal élők: 500 Ft/fő
 • Óvódások: 500 Ft/fő
 • Általános iskolások: 500 Ft/fő

Csoport esetén minden 10. gyerek után 1 fő kísérőnek a belépés díjmentes.

Elfogadott Kedvezménykártyák

 • Természetjáró kártya: – 20%
 • West – Balaton kártya: -15%
 • Bakony & Balaton kártya: -20%
 • Megyekártya: – 10%
 • Cadillac Múzeum

 

BY CSERNAI KATA ON 2019-04-21KESZTHELY MÚZEUM

Az ország egyetlen Cadillac Múzeuma Keszthelyen található. A legrégebbi kiállított autó egy 1905-ös faküllős modell, de láthatunk itt két Cadillac-et Elvis Presley gyűjteményéből is. Ha szerencsénk van, összefuthatunk a tulajdonossal, Garamvölgyi Gyulával is, aki lelkesen mesél az autókról és azok történetéről.

De mi is az a Cadillac?

A Cadillac egy Amerikából származó autómárka, amely kezdettől fogva gazdagok és hírességek számára gyártott luxus színvonalú autókat. Egy ilyen jármű birtoklása egyenlő volt a pompával és fényűzéssel. A márka 1902-ben Antoine Laumet de La Mothe Cadillac-ről, Detroit alapírójáról lett elnevezve. Megálmodója és a cég első vezetője  Henry M. Leland volt. Később, 1908-ban a General Motors lett gyártó vállalat tulajdonosa, és a mai napig is ők birtokolják azt. A Cadillac jelenleg is az egyik legjelentősebb gépkocsigyártó cég világszerte.

Hírességek, akik a Cadillac arcai lehetnének

Ezeknek a szuper autóknak az egyik legnagyobb rajongója Elvis Presley volt. A hollywoodi rock’n’roll csillagának szinte mindene volt a Cadillac. Sorban vásárolta az újabb és újabb modelleket. Mindenféle színű volt köztük: rózsaszín, fehér, fekete, sőt még színarany is, mely a graceland-i kiállítás nagy becsben tartott ékköve. Elvist még utolsó útjára is a számára legkedvesebb kocsi szállította végső nyughelyére.
A keszthelyi Cadillac Múzeumban két járgányt is megtalálsz a híres sztár gyűjteményéből.
Ha többet szeretnél tudni, itt olvashatsz 
egy érdekes cikket Elvisről, és kedvenc autóiról.

Al Capone szintén Cadillac-kal járt-kelt. Az ő autóján golyóálló páncél is volt. Ráadásul még egy valódi rendőrségi szirénát is elrejtett benne azért, hogy a sajtót és felhajtást elkerülve nyugodtan közlekedhessen.

A Cadillac cég népszerű autói nem csak sztárokat, hanem még amerikai elnököket is szállítottak a különféle kongresszusokra, például Roosevelt-et és John F. Kennedyt.

Érdekesség lehet, hogy az autómárka kedvelői közt magyar hírességeket is voltak. Többek közt Fedák Sári színésznő, aki első kocsijával, egy Cadillac-el fotóztatta le magát, amit az újságok is rögtön megjelentettek. Az ikonikus dáma ezzel a lépéssel a hölgyek figyelmét is felhívta az elegáns, nagyvilági autókra.

A gyűjtemény

A keszthelyi Cadillac autókiállítás darabjai különlegesek, és mindegyiknek egyedi története van. Ezt a falakra kifüggesztett szövegekből ismerhetjük meg.  A gyűjteményben az 1900-as évek minden évtizedéből megtalálható néhány modell. Így a vállalat formai és technikai fejlődése is nyomon követhető a kezdetektől egészen a 90-es évekig.

Kiállított gépkocsi modellek:

 • 1905-ös modell
 • 1923 Cadillac Phaeton Convertible
 • 1932 Cadillac La Salle Sedan
 • 1936 Cadillac 7529 Convertible Sedan
 • 1942 Cadillac 62-es Sedan
 • 1954 Cadillac Eldorado Convertible
 • 1958 Cadillac Sixty Special
 • 1959 Cadillac Coupe
 • 1965 Cadillac De Ville Convertible
 • 1967 Cadillac De Ville Convertible
 • 1978 Cadillac De Ville Sedan
 • 1983 Cadillac Strech Limusine
 • 1993 Cadillac Allente Convertible

A kiállításról számos képet találsz a Cadillac Múzeum Facebook oldalán.

A gyűjtemény legértékesebb darabja a Keresztapa című filmben látható Cadillac, az 1932-es La Salle Sedan, Sonney Corleone autója. Ha szeretnél elmélyedni a Cadillac történetében, sok érdekes információt találsz a Cadillac Múzeum honlapján is.

Kinek ajánljuk a Keszthelyi Cadillac Múzeumot?

A múzeum gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt érdemes meglátogatni, az autók szerelmeseinek pedig egyenesen kihagyhatatlan! Minden korosztály megtalálhatja azt, ami számára érdekes. A nyaralás alatti esős napokra is remek program, hisz a kiállítást fedett téren lehet körbejárni.

Cadillac Múzeum címe és elérhetősége

A Cadillac Múzeum címe: 8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 77.
Telefonszám: 
+36 (30) 9562-829 és +36 (30) 643-7929

 

Cadillac Múzeum belépőjegy árak (2021)

Az 1.600 Ft-os felnőtt jegy mellett sokféle kedvezményes belépőjegyet is válthatunk.

 • A diákok és nyugdíjasok 1.100 Ft-ért válthatnak belépőjegyet.
 • Belépőjegy fogyatékkal élőknek: 1.100 Ft
 • A nagycsaládosok (min. 2 felnőtt és 3 gyermek) 20% kedvezményt kapnak.
 • Csoportos kedvezménnyel (13 főtől)
  • felnőtteknek 1.100 Ft
  • diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft

A belépőjegyek készpénzzel és bankkártyával is fizethetők.
Elfogadnak  OTP, K&H és MKB SZÉP kártyát is.

Nosztalgia és Giccs múzeum Keszthelyen

 KESZTHELY MÚZEUM

Nosztalgia és Giccs múzeum Keszthelyen

BY D'ELHOUGNE VIKTÓRIA ON 2018-07-23KESZTHELY MÚZEUM

A Nosztalgia és Giccs múzeum több mint retro. Itt minden olyan tárgyat megtalálunk, amelyek az 1800-as évektől napjainkig életünk részei voltak. Elfeledett használati eszközök, porcelán nippek, reklámplakátok, vagy akár egy Barack Obama-jelvény. Közel 5000 múltidéző emléktárgy Keszthely sétálóutcájában, amelyet vétek lenne kihagyni.Túri Török Tibor magángyűjtő nevéhez fűződik a keszthelyi Nosztalgia Múzeum – látványtár és giccs múzeum is, amely több szinten és helyiségben mutatja be az elmúlt közel 200 év használati tárgyait. A termeket szó szerint padlótól plafonig telezsúfolták, így a kiállítás hatása valóban lélegzetelállító. Itt van minden a múltunkból, ami érdekes és lenyűgöző:

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/07/nosztalgia_muzeum_keszthely_2-351x185.jpg

 • régi konyhai eszközök, mint a szódásszifon- vagy kávéfőző gyűjtemény,
 • használati tárgyak, mint nadrágél-vasalók, mosógépek és teleszkópos poharak,
 • régi fegyverek, festmények, szobrok és korabeli reklámplakátok, vagy olyan meglepő tárgyak, mint
 • egy csehszlovák vibrátor, illetve egy bőrkesztyű préselő.

Orvosi szoba a Nosztalgia Múzeumban

Dr. Liposits Elemérnek, a „szegények orvosának” állítottak emléket a Látványtárban található különleges orvosi váróval és emlékszobával. Túri Török Tibor a főorvos egykori rendelőjét rendezte be az orvos személyes tárgyaival, amelyet annak lánya ajánlott fel a múzeumnak. A szegényeket ingyen gyógyító orvos

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/07/nosztalgia_muzeum_keszthely_orvos1-351x185.jpg

 • magánrendelési orvosi táblája,
 • bútorai,
 • néhol ijesztő gyógyító eszközei,
 • bélyegzői,
 • recepttömbjei,
 • személyes dolgai, valamint
 • saját röntgengépe látható itt, amelyből akkoriban csak 3 darab volt Magyarországon.

 

A jövőben valószínűleg további használati tárgyak is átkerülnek a hagyatékból a múzeum tulajdonába.

A keszthelyi Giccs múzeum

A külön teremben helyet kapott Giccs múzeumban számos ismerős tárggyal is találkozhatunk:

 • nagyszüleink porcelán figurái és nippjei,
 • aranyozott kávéskészlet,
 • csicsás ajándéktárgyak és játékok színesítik a meglepő kiállítást.

Néhány érdekesség a Nosztalgia múzeumból

 képekért köszönet Csernai Katának.

Túri Török Tibor szenvedélyes gyűjtő. Évtizedek óta keresi a különféle régiségeket.  Elsősorban ócskapiacokon kutakodik, így a kiállítás anyagát folyamatosan bővíti.

A Nosztalgia és Giccs múzeum megtekintése egyszerre visszatekintés a múltba, ugyanakkor döbbenetes találkozás a korabeli ízlésvilágokkal. A tárgyak zöme sokunknak még ismerős, talán szüleink konyhájában most is használatos. Aláfestésnek Karády Katalin dalai szólnak a hangszórókból, így tényleg minden adott egy kellemes, fél órás időutazáshoz.

Kiknek ajánljuk?

Egyértelműen mindenkinek. Érdemes gyermekeinkkel együtt is ellátogatni ide, mert nekik is nagyon érdekes lehet szüleik, nagyszüleik ifjúkora.

A ritkaságok kedvelőinek is kihagyhatatlan ez a kiállítás, hiszen komoly fényképezőgép-, írógép- és cigarettatárca gyűjteményt is láthatunk a múzeumban. Ugyanakkor olyan modern tárgyak is fellelhetők, mint egy Barack Obama portréjával díszített övcsat.

A Nosztalgia és Giccs múzeum elérhetőségei

Keszthely belvárosában számos látnivaló várja a turistákat. A Kossuth Lajos utcán 7 rendkívüli múzeum is található. Mivel fenntartójuk és üzemeltetőjük egy, ezért elérhetőségeiket is a Keszthelyi Belvárosi Múzeumok honlapján találjuk meg. A belvárosi múzeumokkal kapcsolatos aktualitásokat a Facebookon követhetjük nyomon.

A belvárosi hét múzeum a következő:

Megközelítés

A Nosztalgia és Giccsmúzeum Keszthely sétálóutcájában (Kossuth L. u. 11.) található. Parkolni a környező utcákban, vagy Keszthely tömbparkolóinak egyikében lehet.

keszthelyi parkolási zónák térképe elérhető a városüzemeltetés honlapján.

Nyitvatartás

A Nosztalgia és Giccsmúzeum egész évben nyitva tart.

 • Április 1 – április 30. között: 10-17 óráig
 • Május 1 – május 31. között 9-18 óráig
 • Június 1 – augusztus 31. között: 9-19 óráig
 • Szeptember 1 – 30. között: 10-18 óráig
 • Október 1 – 31. között: 10-17 óráig
 • November 1 – március 31. között: 10-16 óráig, szombaton 10-17 óráig. (Ebben az időszakban a múzeum hétfőnként zárva van.)

Jegyárak és kedvezmények (2021)

A teljes árú belépőjegy 600 Ft, míg a gyermek belépőjegy 500 Ft.

Csoportos kedvezmény: 15 fő felett +1 fő ingyen látogathatja meg a múzeumot

Több múzeum megnézése esetén további kedvezmények várják a csoportos látogatókat:

 • 3 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 980,- Ft, a gyerekjegy (5-14 év) 750 Ft.
 • 4 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1490,- Ft, a gyerekjegy (5-14 év) 990 Ft.
 • 5 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1890,- Ft, a gyerekjegy (5-14 év) 1190 Ft.

Díjtalan belépés:

 • 5 év alatti gyermekeknek,
 • hazai újságírói vagy érvényes sajtóigazolvánnyal rendelkezőknek,
 • a 80. életévét betöltött hazai állampolgároknak.
 

Csigaparlament – Keszthely

 Sok minden eszünkbe juthat a Csigaparlament kifejezés hallatán, csak az nem, amit valójában jelent. A Csigaparlament ugyanis egy csigaházakból épült makett, a magyar Országház kicsinyített mása. Keszthely ezt a Guiness rekorder alkotást egy idős néninek köszönheti.

 

Belépőjegy

Teljes árú és gyermek belépőjegy 600 Ft
Jegyárak és kedvezmények

Nyitvatartás

Június 1 – augusztus 31. között: 9-19 óráig

Nyitvatartás részletesen

Miskey Ilona (1920 – 2009) kapálás közben figyelt fel arra, milyen sok csiga van faluja határában. Úny községnél (Komárom megye) kilószámra lehetett gyűjteni a csigákat. Ilonka néninek ekkor jutott eszébe, hogy kezdeni kellene velük valamit. Első alkotása egy virág volt.

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/07/mesevar-150x150.jpg

forrás: csigavar.eoldal.hu

Azonnal beleszeretett ebbe az aprólékos tevékenységbe, és elhatározta, hogy Mesevárat készít a gyermekeinek.3 évig dolgozott a kb. 10000 db csigából álló váron, ami évekig az udvaruk dísze volt.

A várat képeslapokról, mesekönyvekből nézte ki, és készítette el rajzokról.Nem sokkal később látott egy fényképet a Halászbástyáról, és azonnal tudta, ezt is meg akarja építeni.

 

Hobbiból Guinness rekord – A Csigaparlament

Miskey Ilona legnagyobb és leghíresebb alkotása azonban a Csigaparlament. A néni – számos külföldi érdeklődőt visszautasítva – Túri Török Tiborra, illetve a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta a makettet. Ahogy Ilona néni mondta, a „szorgalomnak nincs ára.” A Babamúzeumban (belső link) helyet kapott Csigaparlament

 • 1975-től 1989-ig épült
 • 4, 5 millió csigaház felhasználásával.
 • Hossza 7 méter,
 • magassága 2,5 méter.
 • A csigaházak az ország különböző bányáiból valók és
 • 28 millió éves őstengeri maradványok.

A Csigaparlament különlegessége

A hihetetlen kitartással készült óriásmakett különlegessége az, hogy Ilona néni minden részletre külön figyelt. A szintén képeslapok alapján készült épület árnyalataihoz, formáihoz hosszú éveken át válogatta a csigamaradványokat. Először lecsiszolta, méretre vágta őket. A sötétebb csigaházak alkották a falakat, a világosabbak a díszítőelemeket és az ablakkereteket. Az építést a kupolával kezdte, aminek csúcsán akkoriban még vörös csillag volt. Ma a magyar zászló díszeleg az épületmakett tetején. A Csigaparlamentet 1999 óta a Babamúzeumban, egy pincehelyiségben tekinthetik meg a látogatók. Addig 15 éven keresztül pajtákban, ólakban, padláson voltak az épület részei. A makett még most is nagyobb helyet érdemelne, mert a vitrinbe zárt épület körbejárására mindössze 1,5 méternyi hely van csak. Teljes rálátásra, totálkép készítésére így nincs lehetősége az érdeklődőknek.

Képek a Csigaparlamentről

 képekért köszönet Csernai Katának.

A Csigaparlament elődje

A kertben, a Mesevár helyén ma a Halászbástya csigamakettje látható. Ezt Miskey Ilona a 70-es évek elején készítette el (1970-1973). A Csigavárat 1977 óta bárki láthatja, aki benéz az únyi ház kertjébe. Az épületmakett 2003-ban teljes felújításon esett át, díszkivilágítást kapott és felkerült a védett értékek listájára. A Csigavár

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/07/halaszbastya.jpg

forrás: kemertektar.hu

 • 3,8 méter hosszú,
 • 1,6 méter magas és
 • 1,2 méter széles.

Nem tudni, hány darab csigaházból készült, mert még senkinek sem sikerült megszámolnia.

 

A Csigaparlament elérhetőségei

Keszthely belvárosában számos látnivaló várja a turistákat. A Kossuth Lajos utcán 7 rendkívüli múzeum is található. Mivel fenntartójuk és üzemeltetőjük egy, ezért elérhetőségeiket is a Keszthelyi Belvárosi Múzeumok honlapján találjuk meg. A belvárosi múzeumokkal kapcsolatos aktualitásokat a Facebookon követhetjük nyomon.

A belvárosi hét múzeum a következő:

Megközelítés

A Csigaparlament egy közel kétszáz éves malomépületben található Keszthely sétálóutcájában (Kossuth L. u. 11.). Parkolni a környező utcákban, vagy Keszthely tömbparkolóinak egyikében lehet.

keszthelyi parkolási zónák térképe elérhető a városüzemeltetés honlapján.

Nyitvatartás (2021)

A Csigaparlament megtekintése a Babamúzeum nyitvatartásához igazodik.

A múzeum egész évben nyitva van:

 • Április 1 – április 30. között: 10-17 óráig
 • Május 1 – május 31. között 9-18 óráig
 • Június 1 – augusztus 31. között: 9-19 óráig
 • Szeptember 1 – 30. között: hétfő-csütörtök: 10:00-17:00, péntek-vasárnap: 10-18 óráig
 • Október 1 – 31. között: 10-17 óráig
 • November 1 – március 31. között: 10-16 óráig, szombaton 10-17 óráig. (Ebben az időszakban a múzeum hétfőnként zárva van.)

Jegyárak és kedvezmények (2021)

Teljes árú és gyermek belépőjegy 600 Ft.

Csoportos kedvezmény: 15 fő felett +1 fő ingyen látogathatja meg a múzeumot

Több múzeum megnézése esetén további kedvezmények várják a csoportos látogatókat:

 • 3 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 980,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 750 Ft.
 • 4 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1490,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 990 Ft.
 • 5 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1890,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 1190 Ft.

 

Horror múzeum Keszthely

 KESZTHELY MÚZEUM

Szöges fotel, hüvelykszorító, vasszűz. Ilyen és ehhez hasonló borzalmakat láthatunk a keszthelyi Horror múzeumban. Tizennyolc év alatti gyermekeknek nem is ajánlatos megtekinteni ezt a meglepő kiállítást. A Horrorárium és Kínzó múzeum ugyanis ötszáz év válogatott kínzásait mutatja be élethű viaszfigurák és képi illusztrációk segítségével.

 

Válogatott kínzások a Horrormúzeumban

A keszthelyi Horrorárium és Kínzómúzeumban több földrész leggyakrabban alkalmazott kínzási és kivégzési módszereivel ismerkedhet meg a látogató. Többek között számos németalföldi, francia, japán módszerrel, mint a

 • Júdás lajtorjája,
 • a szöges fotel,
 • a kerékbetörés,
 • a karóba húzás, vagy épp
 • a kínpadon való nyújtás.

A kínzóeszközökön kívül láthatjuk még Drakula Grófot, vagy a kegyetlenkedéseiről elhíresült Báthory Erzsébetet, aki éppen vérfürdőben pihen. A horrorisztikus élményt a viszonylag sötét terem és a horrorfilmekbe illő háttérzene fokozza.

A kiállítást Túri-Török Tibor szobrászművész álmodta meg, a Képzőművészeti Egyetem hallgatói pedig segítettek a megvalósításban. Hogy a viaszbábokkal minél élethűbben mutassák be az elmúlt korszakok kínzásait, korabeli metszetek alapján dolgoztak. A kiállítás készítői éppen ezért a múzeum megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánlják.

Horrorárium és Kínzómúzeum nyitvatartása (2021)

A keszthelyi Horrorárium és Kínzómúzeum nyitvatartása szezononként változik.

Tavasszal: április 1-30.: 10:00-17:00, május 1-31.: 9:00-18:00 óráig,

Nyáron: június – augusztus 31.: 9:00-19:00 óráig,

Ősszel: Szeptember 1 – 30.: hétfő-csütörtök: 10:00-17:00 óráig, péntek-vasárnap: 10:00-18:00 óráig, illetve október 1 – 31.: 10:00-17:00 óráig,

Télen (november 1 – március 31.) 10-16 óráig van nyitva. A múzeum szombatonként 10-17 óráig tekinthető meg, hétfőnként viszont zárva tart.

Horrorárium és Kínzómúzeum belépőjegyára (2021)

A belépődíj egységesen 800 Ft.

Megközelítés

A Horrormúzeum egy közel kétszáz éves malomépületben található Keszthely sétálóutcájában (Kossuth L. u. 11.). Parkolni a környező utcákban, vagy Keszthely tömbparkolóinak egyikében lehet.

keszthelyi parkolási zónák térképe elérhető a városüzemeltetés honlapján.

A Horrorárium és Kínzómúzeum elérhetőségei

Keszthely belvárosában további 6 egyedülálló múzeum található a Horrorárium és Kínzómúzeumon kívül. Mivel fenntartójuk és üzemeltetőjük egy, ezért a Horrorárium és Kínzómúzeum elérhetőségeit is a Babamúzeum honlapján találjuk meg. A belvárosi múzeumokkal kapcsolatos aktualitásokat a Facebookon követhetjük nyomon.

A belvárosi hét múzeum a következő:

 • június – augusztus 31. között 9-18 óráig.

Modellvasút kiállítás Keszthely

BY D'ELHOUGNE VIKTÓRIA ON 2018-05-29KESZTHELY MÚZEUM

Van, ami soha nem megy ki a divatból. A modellvasutak pont ilyen játékszerek. Ki ne élvezné, ahogy élethű kisvonatok száguldoznak egy terepasztalon? S mit szólnánk ahhoz, ha mindezt egyszerre 75 szerelvény tenné? Nos, a keszthelyi Történelmi modellvasút kiállításon pont ezt láthatjuk.

 Belépőjegy

Felnőtt jegy ára: 1500 Ft
Gyerek- és nyugdíjas jegy: 750 Ft

Jegyárak és kedvezmények részletesen

Nyitvatartás

Július 1. és augusztus 31. között 9:00-18:00
Szeptember 1. és szeptember 30. között 10:00-17:00
Október 1. és április 30. között hétfőnként zárva, más napokon 10:00-17:00

Ingyenes napok és ünnepi nyitvatartás

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ad otthont Európa egyik legnagyobb modellvasút kiállításnak. A Festetics Kastély területén lévő Vadászati múzeum tetőtere változott át igazi vasúti tereppé:

 • Közel 3 kilométeres sínhálózat,
 • 348 dekóderrel irányított kitérő,
 • 1800 épület,
 • 75 különböző, korhű mozdony és szerelvény.

Mindez 1:87-es kicsinyítésben. Hiszen nemcsak a vasútmodellek, hanem a pályaudvarok is az eredetiek kicsinyített másai. A terepasztalokat korabeli légifelvételek és eredeti tervek alapján építették meg. Ezeket a tervrajzokat és a vágányhálózatok fényképeit szintén megtekinthetik a látogatók.

 http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/05/vasut5-702x336.jpg

200 év vasúti közlekedése

A Modellvasút kiállítás három részen, összesen 500 nm-en mutatja be 200 év vasúti közlekedését.

 • A Semmering – Klammés a Kanizsa – Budapest-Déli pályaudvar terepasztalain számos viadukt és alagút is található. A világ egyik legnagyobb hegyivasút-terepasztala a szintkülönbségeket is jól szemlélteti. A hálózaton található épületek mindegyike pontos miniatűr. A lemodellezett állomások, mint például a balatonszentgyörgyi, székesfehérvári vagy kelenföldi pályaudvarok a fénykorukat idézik.
 • A Zala terepasztalon Zala megye vasútvonalát, illetve főbb állomásait nézhetjük meg: Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Zalaszentiván, Zalaszentiván-Kisfaludpuszta, Zalalövő, Őriszentpéter, Keszthely, Badacsonytomaj, Pannonhalma és Sümeg vasútállomásainak miniatűrjei színesítik a kiállítást.
 • Nagyon látványos a Nürnberg elnevezésű terepasztal. A Fekete-erdőben téli, havas tájon járnak a vonatok, a nürnbergi, bad-schandaui területen őszi időszakot láthatunk. A terepasztalon ezen felül egy közép-európai stílusú várost is felépítettek. A terepasztal állomásai: Triberg, Nürnberg, Bad-Schanda, és Sebnitz.

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/05/vasut7-702x336.jpg

A keszthelyi Modellvasút kiállítás legnagyobb állomása a nürnbergi. Itt 26 vágányt építettek meg. A legkisebb állomás az őriszentpéteri 3 vágánnyal.

A terepasztalokon nemcsak állomások, sínek, városmodellek láthatók. Vannak itt

 • konténer teherpályaudvarok,
 • forgalmi telepek,
 • egy 21-állásos körfűtőház,
 • ezek kapcsolódó létesítményei, és természetesen
 • a tájegységek domborzati elemei.

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/05/vasut2-702x336.jpg

A keszthelyi Modellvasút kiállítás nyitva tartása (2021)

 Szezonban, vagyis július 1. és augusztus 31. között a Helikon Kastélymúzeum minden nap (augusztus 20-án is) 9:00 órától 18:00 óráig van nyitva. Ezen felül szerdai napokon az ún. Helikon Éjszakák a kastélyban programsorozat keretein belül 20:00 és 23:00 óra között is.

Szezonon kívül, azaz szeptember 1. és szeptember 30. között a kiállítások minden nap 10:00 órától 17:00 óráig látogathatók, míg október 1. és április 30. között a hétfők kivételével szintén 10:00 óra és 17:00 óra között.

Előzetesen bejelentett csoportokat viszont nyitvatartási időn túl 20% felár ellenében fogad a kastély! Csoportos látogatásra és tárlatvezetésre a kiallitas@helikonkastely.hu címen lehet bejelentkezni.

Ünnepi nyitva tartás

A Festetics kastély november 1-jén és december 24-25-én zárva tart.

December 31-én 10:00 – 14:00 óra között, míg január 1-jén 12:00-17:00 óra között látogatható.

Minden más nemzeti és egyházi ünnepen 10:00-17:00 óra között fogadják a látogatókat.

 A keszthelyi Modellvasút kiállítás belépődíjai (2021)

 6-26 év között, valamint 62 éves kortól 750 Ft, a felnőttjegy 1500 Ft.

 • Az épületben található Vadászati kiállítással együtt 1050 Ft, illetve 2100 Ft, amivel egy keveset spórolhatunk.
 • Nemzeti ünnepeinken a Modellvasút kiállítás ingyen látogatható.
 • Csoportos látogatás tárlatvezetéssel 10-12.000 Ft
 • Nagycsaládos kedvezmény esetén a felnőttek 50% engedményt kapnak (3 vagy több gyerekkel).
 • Fotózási, videózási lehetőségek: 1500 Ft
 • Tárlatvezető készülék: 600 Ft

Nemzeti ünnepeinken (március 15., augusztus 20., október 23.) a belépés teljesen ingyenes.

A parkolásra kijelölt területet és játszóteret a múzeum látogatói nyitvatartási idő alatt díjtalanul igénybe vehetik.

Felhasznált irodalom: helikonkastely.hu

Vidor Játékmúzeum – Keszthely

BY D'ELHOUGNE VIKTÓRIA ON 2018-04-19KESZTHELY MÚZEUM

Hobbigyűjteménynek indult, de Európa egyik legnagyobb játékmúzeuma lett a keszthelyi Vidor Játékmúzeum. Több száz Moncsicsi, Nyámi, matchbox mellett számos elfeledett játék elevenedik meg az elmúlt 100 évből.  A mintegy 15 000 darabos gyűjteményt mindenkinek látnia kell!

Túri Török Tibor neve szorosan összefonódik Keszthellyel. A híres magángyűjtő, szobrász több múzeumot is létesített a városban. A Vidor Játékmúzeum egyike ezen hiánypótló kiállításainak. A keszthelyi játékmúzeum anyaga folyamatosan bővül, így mostanra mintegy 15 000 játékot csodálhatnak meg a látogatók.

100 év játékszerei a keszthelyi Játékmúzeumban

A Játékmúzeum 300 nm-es épületrészében olyan nosztalgikus játékokkal találkozhatunk többek között, mint

 • az első játék Ikarus buszok egyike,
 • egy magyar világszabadalmi játékhajó,
 • a leghíresebb európai játékgyár, a németországi Steiff családi cég plüssei,
 • gyermekkocsik, hintalovak, rollerek az 1920-as évektől kezdve,
 • a győri Lemezáru Gyár gyermekjátékai az 1960-1980-as évekből,
 • az Elzett Művek fémautói, csipegető csibéi és rolleros bohócai,
 • orosz rakéták, ufók, mackók
 • babák, miniatűr bútorok, barbie-k, sőt
 • mai játékok is, mint például a LEGO.

A keszthelyi Vidor Játékmúzeumban külön csoportosítva találjuk a fiúknak és lányoknak való játékokat, fajtánként és koronként bemutatva. A nosztalgikus hangulat fokozásáról a régi Duna tévében játszott mesék és dalok gondoskodnak.

Még a plafonról is játékok lógnak a Játékmúzeumban

 A Vidor Játékmúzeum zsúfolásig tele van játékokkal. Lenyűgöző látvány mintegy 200 Moncsicsit, Nyámit vagy több száz matchboxot látni sorba rendezetten. A plafonon régi babakocsik vannak felfüggesztve, akárcsak triciklik, szánkók, vagy épp repülőgépmodellek.

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/07/jatekmuzeum_keszthely_babakocsi-351x185.jpg

Számos néprajzi értékű játéktárgy emeli tovább a kiállítás értékét. Olyan búcsúfiákat láthatunk újra, mint

 • a csattogó lepke,
 • a fahernyó, vagy akár
 • a falovacska.


LEGO-szoba a Játékmúzeumban

 http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/07/jatekmuzeum_keszthely_lidercek-351x185.jpgA mai gyerekeknek is érdekes a játékmúzeum, hiszen a mesék világa sem maradhatott ki a kiállítás anyagai közül. Találkozhatunk boszorkányokkal, lidércekkel, lápi rémekkel és olyan híres mesefigurákkal is, mint Süsü, Lúdas Matyi vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók. Ezek a figurák Zorkóczy Éva népi iparművész terveit dicsérik.

Ugyanakkor korunk népszerű játékai, mint a Kindertojások figurái is több száz darabbal képviseltetik magukat. A legvonzóbb azonban mégiscsak a LEGO szoba lehet, ahol Suszter Zoltán LEGO klubtag másfél évig épített autódarujával is játszhatnak a gyerekek. Számos más építmény is van még itt LEGO-ból, amelyek elektromos, vezetékes, távirányítós vagy mechanikus működésűek.

A Vidor Játékmúzeum története

Túri Török Tibor szenvedélyes gyűjtő. Évtizedek óta keresi a különféle régiségeket.  Elsősorban ócskapiacokon kutakodik, de sok tárgyat vásárolt már külföldön is. A játékmúzeum 30 éves gyűjtőmunkájának gyümölcse. Egyik legnagyobb büszkesége az a játékhajó, ami magyar világszabadalom lett. A belsejében lévő víz felmelegítésével ugyanis képes magától mozogni a vízen. Tulajdonképpen ez volt az első minigőzhajó a világon.

A 2010-ben megnyílt múzeumot P. Szabó Júlia szaktörténész professzor irányításával rendezték be, és tulajdonosa stílusosan fiáról, Vidorról nevezte el.

2014-ben a Játékmúzeum részeként megnyílt a Tüskevár Panoptikum, eredeti nevén a Matulárium is. Itt Fekete István Tüskevárból és Téli berekből ismert karakterei és a Nagyberek vidéke elevenedik meg.

Pillantson be a Játékmúzeumba

 képekért köszönet Csernai Katának.

A Vidor Játékmúzeum elérhetőségei

Keszthely belvárosában számos látnivaló várja a turistákat. A Kossuth Lajos utcán 7 rendkívüli múzeum is található. Mivel fenntartójuk és üzemeltetőjük egy, ezért elérhetőségeiket is a Keszthelyi Belvárosi Múzeumok honlapján találjuk meg. A belvárosi múzeumokkal kapcsolatos aktualitásokat a Facebookon követhetjük nyomon.

A belvárosi hét múzeum a következő:

Megközelítés

A Vidor Játékmúzeum Keszthely sétálóutcájában (Kossuth L. u. 10.) található. Parkolni a környező utcákban, vagy Keszthely tömbparkolóinak egyikében lehet.

keszthelyi parkolási zónák térképe elérhető a városüzemeltetés honlapján.

Nyitvatartás (2021)

A Vidor Játékmúzeum egész évben nyitva tart.

 • Április 1 – április 30. között: 10-17 óráig
 • Május 1 – május 31. között 9-18 óráig
 • Június 1 – augusztus 31. között: 9-19 óráig
 • Szeptember 1 – 30. között: hétfő-csütörtök: 10-17, péntek-vasárnap: 10-18 óráig
 • Október 1 – 31. között: 10-17 óráig
 • November 1 – március 31. között: 10-16 óráig, szombaton 10-17 óráig. (Ebben az időszakban a múzeum hétfőnként zárva van.)

Jegyárak és kedvezmények (2021)

A teljes árú belépőjegy 600 Ft, míg a gyermek belépőjegy 500 Ft.

Csoportos kedvezmény: 15 fő felett +1 fő ingyen látogathatja meg a múzeumot

Több múzeum megnézése esetén további kedvezmények várják a csoportos látogatókat:

 • 3 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 980,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 750 Ft.
 • 4 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1490,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 990 Ft.
 • 5 szabadon választott múzeum esetén a felnőttjegy 1890,- Ft, a diákjegy (5-14 év) 1190 Ft.

Díjtalan belépés:

 • 5 év alatti gyermekeknek,
 • hazai újságírói vagy érvényes sajtóigazolvánnyal rendelkezőknek,
 • a 80. életévét betöltött hazai állampolgároknak.

 

Marcipán Múzeum Keszthely

BY D'ELHOUGNE VIKTÓRIA ON 2018-04-18KESZTHELY MÚZEUM

TULAJDONOSVÁLTÁS MIATT JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ!

Egy múzeum, ahol muszáj enni. A keszthelyi Marcipán Múzeum ugyanis nemcsak kiállítótér, hanem cukrászda is. Jó időben kiülhetünk a virágos kerthelyiségbe, hűvösebb időben pedig a csodaszép épület belső terében falatozhatunk. Mielőtt azonban teljesen jóllaknánk, menjünk át a kiállítótérbe. Ilyen csodákat nem minden nap lát az ember.

A Marcipán Múzeum gyűjteménye

A múzeum 50 nm-es területén 20 vitrinben mintegy 100 marcipánkülönlegességet láthatunk. A tematikus rendben bemutatott állandó kiállítás hosszú évek munkája. A tulajdonosok

 • keszthelyi és környékbeli nevezetességeket,
 • családi és egyházi ünnepekhez illő marcipántortákat,
 • mézeskalács-különlegességeket,
 • esküvői tortavariációkat, valamint – a gyerekek legnagyobb örömére –
 • számos mesefigurát is elkészítettek.

A keszthelyi Marcipán Múzeum különlegességei

A Marcipán Múzeum Keszthelyen 1996-tól fogad látogatókat.

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/05/simonfai.jpg

Simonfai házaspár
forrás:marcipanmuzeum.hu

Simonfai Jenő, és felesége, Ágnes a nyitást megelőzően 6 éven keresztül tanulta a szakmát.Nem is akárkitől! Ausztriában, Puchberg am Schneebergben lesték el a világhírű Szabó Károlytól  a marcipánkészítés fortélyait.

Ennek köszönhetően olyan csodálatos alkotásokkal találkozhatunk a múzeumukban, mint

 • a Festetics kastély marcipánmása,
 • egy 12 lovas hercegnői hintó-torta,
 • népi hímzéses marcipán párna, vagy
 • egy jellegzetes amerikai esküvői torta.

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/05/marcipan_muzeum_57-702x132.jpg

A legmeglepőbb talán mégis a hatalmas sárkány család, vagy a szintén méretes húsvéti tojás. De ugyanolyan lenyűgöző a könyvtorta, a mesekert, vagy a tangoharmonika is. Minden alkotásnak külön története van. A múzeumban például azt is elárulják, hogy a Festetics kastély marcipán mása 2 hónapon keresztül készült.

Pillantson bele a keszthelyi Marcipán Múzeum különlegességeibe

A cukrászda kínálata

Ahogy egy egyedi cukrászdához illik, a Marcipán Múzeum és Cukrászda kínálata sem mindennapi:

 • helyben készült, pillekönnyű, tejszínes torták,
 • házias sütemények,
 • kávé- és fagylaltspecialitások, és természetesen
 • saját készítésű marcipán desszertek és figurák közül választhatunk.

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/05/marcipan_muzeum_41-702x215.jpg

A Marcipán Múzeum nyitva tartása

A Marcipán Múzeum és Cukrászda március elejétől december végéig tart nyitva.

Május 15-éig hétfő és kedd kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között, május 15-től augusztus 31-ig pedig keddenként is szeretettel várja a vendégeket.

Húsvét Hétfőn és Pünkösd Hétfőn nyitva.

Az esetleges változások miatt érdemes figyelni a Marcipán Múzeum és Cukrászda Facebook-oldalát.

A Marcipán Múzeum belépőjegyárai

Felnőttek 180,- forintért, míg gyermekek 14 éves korig 120,- forintért nézhetik meg a kiállítást.

http://www.keszthelyiprogram.hu/wp-content/uploads/2018/05/marcipan_muzeum_13-351x185.jpg

Ha csoportos látogatást tervezünk, érdemes a tulajdonosokat előre értesíteni. A cukrászdában ugyanis 45, míg a kerthelyiségben 35 ülőhely van.

A Marcipán Múzeum megközelítése

A múzeum a Festetics-Kastély közvetlen közelében, a kastélytoronnyal szemben lévő Katona József u. 19. szám alatt található. A kertvárosi övezetben található Marcipán Múzeumhoz külön parkoló is tartozik.

A leghíresebb Vadászati Múzeum Európában

BY D'ELHOUGNE VIKTÓRIA ON 2018-04-17KESZTHELY MÚZEUM

Tudta, hogy két híres vadászunkat Windisch-Grätznek és Dózsa Györgynek hívták?  Nekik köszönhető, hogy a Keszthelyi Vadászati Múzeum mostanra egyedülálló Európában. A herceg és a báró világrekorder trófeái messzeföldről vonzzák Magyarországra a látogatókat.

5 földrész, 200 vadfaj, többszáz trófea a Vadászati Múzeumban

A keszthelyi Vadászati Múzeum kiállítása 5 földrész több mint 200 vadfaját mutatja be, melynek alapja

 • Windisch-Grätz herceg teljes egészében látható több száz darabos trófeagyűjteménye
 • a székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott világrekorder trófeái,
 • Hidvégi Béla által extrém körülmények között elejtett és természetes környezetükben bemutatott vadfajok egyedei,
 • Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviái,
 • Szederjei Ákos és Nagy Endre szakmai múltja,
 • illetve képző és iparművészeti alkotások, úgymint különleges fegyverek, festmények, szobrok, porcelánok.

Egy különös végrendelet

A keszthelyi Vadászati Múzeum egy különös barátságnak és végrendeletnek köszönheti megérdemelt világhírnevét.

Ferenc József császár dédunokája, Windisch-Grätz Ferenc József herceg gyakori vendég volt a Festetics birtokon.  A sors különös fintora, hogy a II. világháborúban minden birtokát elvesztő és Kenyában letelepedő herceg Afrikában épp egy magyar vadásszal kötött életre szóló barátságot.

Dr. Nagy Endre, aki a korabeli kitelepítések elől menekülni kényszerült, közös afrikai nagyvad-vadászaton vett részt a herceggel. Igaz, mély barátság alakult ki a sorstársak között.

Ennek köszönhető, hogy a herceg világhírű trófea gyűjteményét Magyarországnak ajándékozta. Végrendeletében csak annyit kért, hogy 300 darabos egyedülálló gyűjteményét Dr. Nagy Endre méltó helyen és egyben állíttassa ki. Így esett 50 évvel ezelőtt a választás az egykori keszthelyi Festetics birtokra, amelyet mindketten jól ismertek.

Vadászat és vadfajvédelem. Valóban ellentmondás?

A Vadászati Múzeum azonban csak hosszú évekkel később jött létre. A vadászat ugyanis erősen megosztja az embereket. Manapság egyre negatívabban szemlélik ezt a tevékenységet.

A Vadászati Múzeum megalapítója, Hidvégi Béla ezért elhatározta, hogy megérteti a vadászat és a természetvédelem szükségszerű kapcsolatát.

A legrangosabb magyar és nemzetközi díjak tulajdonosa küldetésének tartja a vadvilág fenntartását. Hogy ezt a látszólagos ellentmondást feloldja, 2008-ban létrehozta a Vadászati Múzeumot Keszthelyen.  Ritkaság számba menő trófeáit szintén Magyarországnak ajándékozta.

A keszthelyi Múzeumban így a világvadász által elejtett 150 faj életnagyságú egyede is látható diorámában. A kiállítás egy része virtuálisan is bejárható. 

A Vadászati Múzeum felbecsülhetetlen értékű kiállításanyagot vonultat fel, így itt is érvényes a kastély rendkívüli házirendje.

Modellvasút kiállítás az épületben

A Vadászati Múzeum tetőterében különleges modellvasút kiállítás is található. A közel 3 kilométeres sínhálózaton 75 különböző, korhű mozdony és szerelvény közlekedik egyszerre.

A terepasztalokat korabeli légifelvételek és az eredeti tervek alapján építették fel. A pályaudvarok, mint például a nürnbergi vagy az őriszentpéteri is, az eredetiek kicsinyített másai.

A modellvasútkiállítás 1:87 arányban mutatja be az elmúlt 200 év vasúti közlekedését.

A keszthelyi Vadászati Múzeum nyitvatartása (2021)

Szezonban, vagyis július 1. és augusztus 31. között a múzeum minden nap (augusztus 20-án is) 9:00 órától 18:00 óráig van nyitva. Ezen felül szerdai napokon az ún. Helikon Éjszakák a kastélyban programsorozat keretein belül 20:00 és 23:00 óra között is.

Szezonon kívül, azaz szeptember 1. és szeptember 30. között a kiállítások minden nap 10:00 órától 17:00 óráig látogathatók, míg október 1. és április 30. között a hétfők kivételével szintén 10:00 óra és 17:00 óra között.

Előzetesen bejelentett csoportokat viszont nyitvatartási időn túl 20% felár ellenében fogad a kastély! Csoportos látogatásra és tárlatvezetésre a kiallitas@helikonkastely.hu címen lehet bejelentkezni.

Ünnepi nyitvatartás

A Festetics kastély november 1-jén és december 24-25-én zárva tart.

December 31-én 10:00 – 14:00 óra között, míg január 1-jén 12:00-17:00 óra között látogatható.

Minden más nemzeti és egyházi ünnepen 10:00-17:00 óra között fogadják a látogatókat.

A keszthelyi Vadászati Múzeum belépődíjai (2021)

 • 6-26 év között, valamint 62 éves kortól 750 Ft, a felnőttjegy 1500 Ft.
 • Az emeleten található Modellvasút kiállítással együtt 1050, illetve 2100 Ft, amivel valamennyit spórolhatunk.
 • Nemzeti ünnepeinken a Vadászati Múzeum ingyen látogatható.
 • Csoportos látogatás tárlatvezetéssel 10-12.000 Ft
 • Nagycsaládos kedvezmény esetén a felnőttek 50% engedményt kapnak (3 vagy több gyerekkel).
 • Fotózási, videózási lehetőségek: 1500 Ft
 • Tárlatvezető készülék: 600 Ft

Nemzeti ünnepeinken (március 15., augusztus 20., október 23.) a belépés teljesen ingyenes. 

parkolásra kijelölt területet és játszóteret a múzeum látogatói nyitvatartási idő alatt díjtalanul igénybe vehetik. 

Felhasznált irodalom: helikonkastely.hu

 

Balatoni Múzeum – Keszthely 4. legjobb látnivalója

 

BY D'ELHOUGNE VIKTÓRIA ON 2018-04-16KESZTHELY MÚZEUM

A Balaton fővárosaként emlegetett Keszthelyt talán nem kell bemutatni, azt viszont még mindig kevesen tudják, hogy a Festetics kastélyon, a Marcipán múzeumon és az odavezető meghitt, barátságos sétálóutcáján kívül számos más különlegességet is tartogat nekünk. Ilyen az Év múzeuma címet is nyert, maga nemében egyedülálló Balatoni Múzeum.

Lenyűgöző kiállítóterem, óriás akvárium és egy lélekvesztő

A Balatoni Múzeum gyermek- és családbarát intézmény, amely a Tripadvisor értékelése szerint „Nagyon jó” minősítésű, és a 27 keszthelyi látnivaló közül az előkelő negyedik helyet foglalja el.

A múzeum tizenegy kiállítóterme számos meglepetést tartogat az “Aranyhíd, Fejezetek a Balaton történetéből” című állandó kiállításának köszönhetően.

A különböző kiállító helyiségekben megismerhetjük:

 • a tó születését,
 • a környék benépesedésének történetét,
 • majd a víz alatti világgal kerülhetünk közelebbi kapcsolatba.

Az óriás akváriumban a Balaton 42 halfajának számos példányát megcsodálhatjuk és egy talajszelvény segítségével betekinthetünk a föld alatti világba is.  Ezt követően környékbeli várak, erődök maradványait szemlélhetjük meg, majd diorámákon keresztül – egy igazi lélekvesztő bödönhajó mellett – ismerkedhetünk a nyári, illetve téli jeges halászattal.

Fürdőház és vitorlázás a Balatoni Múzeumban

Természetesen, ha Balaton, akkor a fürdőzési szokások bemutatása sem maradhat ki a múzeum kínálatából. Két terem is foglalkozik a hazai fürdőélet kialakulásával, a környékbeli gyermektáborok életével, az üdülőtelepek megjelenésével és nem utolsó sorban a vendéglátással. A múzeum autentikusságra való törekvését jellemzi, hogy korabeli fa fürdőházban kapott helyett egy évszázad fürdőruhadivatját bemutató kiállítás, amelyet nyaralós jelenetekkel tarkítottak.

A múzeum utolsó két terme számos fénykép, illusztráció és modell segítségével mutatja be a hazai hajózás történelmét. A révátkeléstől és teherszállítástól kezdve a lapátkerekes hajókon át a motoros hajókig részletesen tanulmányozhatjuk a vízi közlekedés fejlődését. Kivetítő és valódi kormánykerék segítségével pedig a vitorlázást is „kipróbálhatjuk”.

Virtuális tudásközpont a Balatoni Múzeumban

A Balatoni Múzeum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kiállításai megfeleljenek a XXI. századi igényeknek. Számos interaktív játék szórakoztatja a legkisebbeket a játszóházban és játszósarokban, míg a felnőttek az állandó és időszakos kiállításokon számítógépek segítségével ismerkedhetnek a tó történetével, a balatoni borászattal, illetve a környék népművészetével.

Felejthetetlen programok egész évben fogyatékkal élőknek is

A Balatoni Múzeum hagyományőrző programjaival, nyári táboraival, múzeumpedagógusok által vezetett foglalkozásaival egész évben várja látogatóit.

A parkolás a környező utcákban ingyenes, az épület pedig a busz-, illetve vasútállomástól 5 perc sétával elérhető. Mivel a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal a múzeumépület mellett halad el, érdemes itt megszakítani Balaton környéki kerékpár túránkat is.

Az intézmény a gépkocsival érkező mozgáskorlátozott látogatók részére a főbejáratnál külön parkolóhelyet biztosít.  A segítséggel élőknek szinte az egész épület akadálymentesen bejárható, és a múzeum dolgozói külön gondoltak a hallás- és látássérültekre is. A hallássérülteknek az indukciós hurok segíti az információszerzést, míg a látássérülteknek letölthető hangostérkép a tájékozódást.

Az intézmény honlapján kívül érdemes követni a Balatoni múzeum facebook oldalát is, ahol számos érdekes bejegyzést olvashatunk a múzeum történetéről, különleges kiállítási tárgyairól és az éppen aktuális programokról.

Hazavihető emlékek

Az 1925-28 között épült neobarokk épület – ahogy koratavaszi programjai is tükrözik – egyedi rendezvényeknek is helyt ad.  Díszterme, aulája, valamint előadóterme a fentieken túl előadások, konferenciák, fogadások és koncertek megrendezésére is alkalmas. Ugyanakkor tartottak már itt divatbemutatót, bálokat, borkóstolót, sőt, esküvőt is.

Érdemes tehát mihamarabb meglátogatnunk Keszthely városát és benne a Balatoni Múzeumot. Aki pedig valami tárgyi emlékre is vágyna, semmiképp se hagyja ki a Múzeumi boltot! Csodálatos ásványok és ritka könyvek között válogathatunk, de hazavihetünk múzeumi pólót, különféle hűtőmágneseket, sőt akár díszes kályhacsempét is.

Balatoni Múzeum nyitvatartás (2021)

A Balatoni Múzeum nyitvatartása évszakonként változik.

 • május 1. – június 27. között:
  • kedd-szombat 9:00-17:00
  • vasárnap, hétfő szünnap
 • június 28. – augusztus 29. között:
  • minden nap: 9:00-17:00
 • augusztus 30-tól:
  • kedd-péntek 9:00-17:00
  • szombat, vasárnap, hétfő szünnap

A Balatoni Múzeum könyvtára és kutatószolgálata előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Belépőjegy legkésőbb a zárás előtt fél órával várható.

Balatoni Múzeum belépőjegy árak (2021)

 • Keszthelyi középiskolások számára a belépés 350 Ft/fő
 • Teljes árú: 1400 Ft
 • 6-26 éves kor között (diákigazolvánnyal): 700 Ft
 • 6 éves kor alatt: ingyenes
 • 62-70 éves kor közötti nyugdíjasoknak: 700 Ft
 • Családi: 700 Ft/fő (legalább két 18 év alatti közeli hozzátartozóját kísérő legfeljebb 2 fő)
 • Nyugdíjasoknak 70 év felett: ingyenes
 • Csoportos felnőtt: 1200 Ft/fő (min. 10 fő)

 

 

Helikon Kastélymúzeum

BY D'ELHOUGNE VIKTÓRIA ON 2018-04-15KESZTHELY MÚZEUM

A Helikon Kastélymúzeum tulajdonképpen egy a keszthelyi Festetics-kastéllyal. A múzeum különleges, 21. századi fejlesztésekkel várja látogatóit. Embernagyságú installációk, „térbeli olvasókönyvek”, tabletes idegenvezetés segíti a Festeticsek életének megismerését. A 2015-ös megújulás során kibővült a múzeum ajándékboltja és kávézója, valamint a kastély barokk kori borospincéje is.

Rendhagyó kiállítóterek a Helikon Kastélymúzeumban

Festetics Arcképcsarnok – térbeli olvasókönyv a család generációiról” című kiállítás 300 m2-nyi területen nézhető meg. A térbeli időszalag-installációval forgatható Festeticsek és embernagyságú olvasókönyvlapok fogadják az érdeklődőket. Az arcképcsarnoknak köszönhetően a keszthelyi Festetics család 10 generációját ismerhetjük meg „testközelből”.

A „Hercegi rangra emelt magyar családok terme” 12 további magyar főnemesi családot mutat be. Olyanokat, akik elnyerték a ritkaságszámba menő hercegi rangot. Ez a kiállítás egy speciális családtörténeti bemutató.

A kastély barokk kori pincéjében van a Balatoni Borok Háza. Itt nézhetjük meg a Bakonyi Károly, cserszegi fűszerest nemesítő borász emlékszobáját is.

kastélytorony, amely sokáig lezárt terület volt, most újra megnyílt a látogatók előtt. A kilátótoronyból Keszthely és a Balatonvidék pazar panorámája tárul a szemünk elé.

„Főúri életforma” enteriőr kiállítást, valamint a Helikon Könyvtárat  ötnyelvű, tabletes vezetéssel nézhetjük végig. A modern eszközön minden információt megtudunk a termekről, berendezésekről és műtárgyakról.

A Helikon Kastélymúzeum Fimvetítő- és oktató kabinetjében egy gyerekszínészekkel leforgatott imázsfilmet nézhetünk meg.

A Helikon Kastélymúzeumhoz tartozik az egykori Amazon Szálló, a Festetics-uradalom hajdani vendégfogadója is. A szállóban látható „Főúri utazások, úti kalandok” interaktív kiállítás során megismerhetjük a vasúti, közúti, vízi és légi közlekedés történelmét a századfordulón.

Állandó kiállítások a keszthelyi Festetics kastélyban és területén

A látogatók kényelmét szolgáló fejlesztések

 • Háromablakos jegypénztár és interaktív turisztikai információs pult várja a kastélyba érkezőket.
 • Táskáinkat, kabátjainkat a ruhatárban és csomagmegőrzőben hagyhatjuk.
 • Háromszinten közlekedő akadálymentes lift működik az épületben, valamint akadálymentes mosdó és pelenkázó is van a kastélyban.
 • A kastély be- és kiléptető-rendszere, illetve az egyirányú látogatói útvonal szintén a turistákat segíti.

A Helikon Kastélymúzeum nyitvatartása (2021)

Szezonban, vagyis július 1. és augusztus 31. között a múzeum minden nap (augusztus 20-án is) 9:00 órától 18:00 óráig van nyitva. Ezen felül szerdai napokon az ún. Helikon Éjszakák a kastélyban programsorozat keretein belül 20:00 és 23:00 óra között is.

Szezonon kívül, azaz szeptember 1. és szeptember 30. között a kiállítások minden nap 10:00 órától 17:00 óráig látogathatók, míg október 1. és április 30. között a hétfők kivételével szintén 10:00 óra és 17:00 óra között.

Előzetesen bejelentett csoportokat viszont nyitvatartási időn túl 20% felár ellenében fogad a kastély! Csoportos látogatásra és tárlatvezetésre a kiallitas@helikonkastely.hu címen lehet bejelentkezni.

Ünnepi nyitvatartás

A Festetics kastély november 1-jén és december 24-25-én zárva tart.

December 31-én 10:00 – 14:00 óra között, míg január 1-jén 12:00-17:00 óra között látogatható.

Minden más nemzeti és egyházi ünnepen 10:00-17:00 óra között fogadják a látogatókat.

A Helikon Kastélymúzeum belépődíjai (2021)

 • 6-26 év között, valamint 62 éves kortól 1450 Ft, a felnőttjegy 2900 Ft.
 • Csoportos látogatás tárlatvezetéssel 10-12.000 Ft
 • Nagycsaládos kedvezmény esetén a felnőttek 50% engedményt kapnak (3 vagy több gyerekkel).
 • Fotózási, videózási lehetőségek: 1500 Ft
 • Tárlatvezető készülék: 600 Ft

Nemzeti ünnepeinken (március 15., augusztus 20., október 23.) a belépés teljesen ingyenes.

Forrás: helikonkastely.hu

----------------------------

ESTHAJNALCSILLAG

2021. december 5 – 2022. február 10.
Balaton Színház, Simándy terem

 

ESTHAJNALCSILLAG
Kiállítás a Goldmark Károly Művelődési Központ és az Alkotóházszakköreinek munkáiból

 

 

 

A POKOL BUGYRAI…

2021. november 25. – 2022. február 11.
Balaton Színház, emeleti folyosó

 A POKOL BUGYRAI…
Málenkij robot és Gulág
- kényszermunka a Szovjetunióban sorsokban

FILHARMÓNIA BÉRLET 2021/2022

2021. december 16. (csütörtök) 19.00
Balaton Színház, színházterem
SEBESTYÉN MÁRTA ÉS ANDREJSZKI JUDIT
ADVENTI KONCERTJE -
,,ANGYALOK ÉS PÁSZTOROK”
Előadók:

Sebestyén Márta – ének, furulya, dob
Andrejszki Judit – ének, csembaló, orgona
Szerényi Béla – tekerőlant
ifj. Szerényi Béla – tekerőlant, tánc
Szerényi Domokos – tekerőlant, tánc
Szabó Zoltán – duda

2022. március 1. (kedd) 19.00
Balaton Színház, színházetrem
KELEMEN KVARTETT
Előadók:

Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha – hegedű
Kokas Katalin – brácsa
Vashti Mimosa Hunter – cselló

2022. április 20. (szerda) 19.00
Balaton Színház, színházterem
MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR
művészeti vezető: Kováts Péter
Szabó Ildikó – cselló

Jegyár: 3.400 Ft

Váltson jegyet a Filharmónia Magyarország keszthelyi Filharmónia bérlet hangversenyeire, tartsa meg jegyét és tegyen szert akár 20-40%-os kedvezményre az évadban!
Az első jegyet teljes áron tudja megvenni, azonban ha bemutatja a sorozat korábbi jegyeit, a következő hangversenyre mindig újabb 10 % kedvezményt kap a jegy árából.
Példa:
1. jegy teljes ár
2. jegy 20% kedvezmény
3. jegy 30% kedvezmény
4. jegy 40% kedvezmény
A kedvezmények kizárólag a Balaton Színház jegypénztárában váltott jegyekre vonatkoznak.

Diákok, nyugdíjasok számára 10% kedvezményt biztosítunk.
A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre − bérletük felmutatásával − 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet! A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető, koncertenként.
Az egyes kedvezmények nem vonhatók össze!
A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat.

Jegyek kaphatók online a jegy.hu és a jegymester.hu oldalon.

AZ ÉLET VIZE – A PÁLINKA SZEREPE A NÉPI GYÓGYÁSZATBAN

Helyszín: Balatoni MúzeumIdőpont: 2021. 10. 01. - 2022. 03. 19.

A ma már hungarikumként számontartott pálinka története messzire nyúlik vissza. Egy legenda szerint, amikor Károly Róbert (ur. 1310 – 1342) felesége, Erzsébet királyné köszvényes lett, a kezelésére gyógynövényes pálinkát írtak fel. Gyógyulásának híre egész Európában elterjedt, egyes történetek szerint ennek köszönhetően még 200 évig élt Erzsébet, így elkezdték az „Élet Vizének” hívni.

A kiállítás során a múltból, a népi gyógyászat hagyományaiból indulunk, és végigjárhatjuk, hogyan változott a pálinka szerepe életünkben.

A kiállításhoz kapcsolódóan pálinkakóstolókat, előadásokat, rendezvénysorozatokat szervezünk, amelyekről bővebb információ a Balatoni Múzeum weboldalán érhető el.

Az Élet Vize – a pálinka szerepe a népi gyógyászatban | Balatoni Múzeum (balatonimuzeum.hu)

 

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK