2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Kiállítás Márton Áron emlékére

2016. október 12. szerda, 11:00 - november 07., 00:00

Márton Áron – Erdély püspöke címmel nyílt tárlat péntek délután a Városi Ügyfélforgalmi Irodának is otthont adó Deák téri épület egyik földszinti helyiségében. A Pro Pátria Egyesület által életre hívott vándorkiállítás az ország több pontján is járt már, sőt Erdélybe is eljutott.
120 évvel ezelőtt született Márton Áron, Erdély püspöke, ezért 2015-ben a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága 2016-ra Márton Áron Emlékévet hirdetett; ennek apropóján vetődött fel a vándorkiállítás gondolata is, melyet a Pro Pátria Egyesület valósított meg- mondta a tárlatnyitón Gondi Mátyás, a szervezet elnöke.

Márton Áron

Kiállítás Márton Áron emlékére

A tárlatot a KDNP helyi szervezetének elnöke, Sziráki István hívta Zalaegerszegre, aki a vendégeket köszöntve elmondta: párhuzamosságokat vél felfedezni Mindszenty József hercegprímás, és az erdélyi püspök élete között, hiszen mind a ketten szilárd, igaz hitről, becsületről és hazaszeretetről tettek tanúbizonyságot a kommunizmus hányattatott éveiben. Mivel Zalaegerszegen hamarosan Mindszenty-központ épül, úgy gondolta, hogy ezt megelőzően az emlékév kapcsán érdemes felidézni Márton Áron szellemiségét és munkásságát is, ezért szervezték meg a tárlatot a zalai megyeszékhelyre.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő. A főleg az 1945 utáni évekre fókuszáló, színes tablókból álló tárlatot dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint fogalmazott: jó, hogy van egy olyan vándorkiállítás, ami országszerte be tudja mutatni Márton Áron életén és munkásságán keresztül az igaz hitet, a stabilitást, a magyarság iránti elkötelezettséget, annál is inkább, mert a püspöknek mindezt egy nagyon kemény diktatúrával szemben kellett bizonyítni és megőrizni.

A tárlatnyitót megelőzően a Göcseji Múzeumban egy tudományos emlékülés is felidézte a püspök életét, illetve szóba került a Márton Áron és Mindszenty József közötti párhuzamosság, valamint a kommunizmus éveire jellemző egyházüldözés is.

A kiállítás (hétfő kivételével) november 6-ig látogatható.

 

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK