2020.07.09., csütörtök - LukréciaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Könyvajánló

2020. május 02. szombat, 14:24 - x 00., 00:00

Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
8903 Pf.: 32
Tel./Fax.: 92 / 596-830
92 / 596-831
Skype -elérhetőségünk: javk-zeg
e-mail: javtk@dfmvk.hu

Könyvajánló

 

 Fábián Janka: A könyvárus lány

 A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel.  A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára.  Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.

Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

 

 Olvasói vélemény:

 „Egy csoda ez a könyv is! Örülök, hogy a polcomon tudhatom :)” (szeretek_olvasni_ - moly.hu) 

 

 Steve Berry: Veszedelmes hazafiak (Cotton Malone 10.)

 Az amerikaiak az alkotmány 16. kiegészítése alapján fizetnek jövedelemadót. De mi van, ha ez a kiegészítés problémás? Olyan titkok derülnek ki, amelyek megkérdőjelezik több évtizednyi adóbehajtás jogosságát? Valójában meglepő igazság rejlik a lehetőség mögött.

Cotton Malone, az igazságügyi minisztérium hírszerző szervezetének, a Magellán Ügyosztálynak egykori ügynöke már nyugdíjas, és antikváriuma van Dániában. De amikor régi főnöke, Stephanie Nelle arra kéri, hogy kövessen egy észak-koreai gazembert, aki esetleg hozzájuthatott a pénzügyminisztérium néhány titkosított iratához – amelyekkel akár még térdre is lehetne kényszeríteni az Egyesült Államokat –, Malone belekerül egy szédítő, 24 órás hajszába, amely Velence csatornáinál kezdődik, és Horvátország hegyei között ér véget.

A regényben feltűnik Franklin Roosevelt, Andrew Mellon, egy titokzatos festmény, amely a Nemzeti Művészeti Galéria falán függ, valamint elképesztő dolgokat lehet megtudni az egydolláros bankjegyről. Steve Berry egy kalandos történetet mesél el – 90 százalék tény, 10 százalék izgalmas feltételezés –, amely azt a veszedelmes kérdéskört járja körül: mi van, ha a szövetségi jövedelemadó törvénytelen?

Olvasói vélemény:

 „Nagyon szeretem Steve Berry összeesküvés-elméleteit, mert mindig olyan pontosan, olyan hitelességgel fogalmaz, hogy végig hátborzongatóan valóságosnak érzem a problémát, amiről mesél.” (Rona_Kokkonen - moly.hu)

 

 Malin Persson Giolito: Quicksand

 „A levegő szürke és homályos a puskaportól. Mindenkit lelőttek, engem kivéve. Rajtam egy karcolás nem sok, annyi sincs.”

A legesleggazdagabbak és a legkiszolgáltatottabbak többnyire nem találkoznak. Kivéve a Djursholmi Gimnáziumot, ahol öt tizenéves fiatal különös kapcsolata tragédiába torkollik. 

Kilenc hónappal később a tizennyolc éves Maja bíróság előtt áll. Kicsoda ő? Egy gondtalan életet élő, kitűnő tanuló lány, aki szörnyű tragédiába keveredett, vagy a megnyerő külső mögött egy szörnyeteg rejtőzik?

A nagy sikerű Netflix sorozat alapjául szolgáló Quicksand kőkemény bírósági thriller, egy fiatal lány megrendítően találó portréja, és egyben kíméletlen leszámolás egy menthetetlenül kettészakadó társadalommal. 

Hamisítatlan dráma bűnről, büntetésről, felelősségről és megbocsátásról.

 Olvasói vélemény:

 „A stílus fiatalos, ahogy egy okos, ám kissé felületes mai lány, azaz Maja szájából halljuk a történetet.” (Barbár - moly.hu)

 

Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

Egy iskola valahol Ausztráliában, ahová a szépek és gazdagok hordják a gyerekeiket. A felső középosztály paradicsoma ez, ahol a látszat az úr, ahol azonban a csillogó külsőségek mögött sötét titkok rejlenek…

A történet másik oldalán pedig az ártatlan gyermekek állnak, akik tisztaságukban és naivitásukban szándéktalanul is visszatükrözik szüleik világát, mindazt, amit azok elrejteni igyekeznek.

Vajon a zaklatónak a gyermeke is zaklatóvá válik? Vajon az önző kivagyiság gátjai átszakíthatóak? Vajon van esély az őszinte barátságra, érzelemteli emberi kapcsolatokra a felszínes magamutogatás mögött?

 

 

Olvasói vélemény:

„Ha egy mondatban kellene leírnom, akkor azt mondanám, hogy ez a könyv a szülők, a kamaszok, a kisebb gyerekek, régi és új férjek, új és lecserélt feleségek, szeretők, magukra hagyott anyák története, fantasztikus stílusban, nagyszerű humorral.”

(Bea_Könyvutca - moly.hu

A könyvajánlók a www.moly.hu oldalról származnak, valamint  az olvasók saját gondolatait is tartalmazzák.

 

Ifjúsági könyvajánló

R. J. Palacio: Csodácska

 „Egy csöndes átváltozás gyönyörű, humoros és olykor könnyekig megható története.” (Wall Street Journal)

 August (Auggie) Pullman arcdeformációval született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Épp most kezdi az ötödik osztályt a Beecher Prep Iskolában, és ha valaha csöppentél már be újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csupán az arca nem hétköznapi.  Vajon képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?

 R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután egy ültő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.

 Megjelent Az igazi csoda címmel is.

 

 Berg Judit: Az őrzők

 Renard felügyelő párizsi irodájában fontos hírt kap: régi ellen-fele, Hiéna, Európa múzeumainak és magángyűjteményeinek hétpróbás fosztogatója a magyar fővárosban készül új akcióra. 

 Ezzel egyidőben egy gimnazista lány újságíró édesanyja nyomtalanul eltűnik Budapesten. Bora arra gyanakszik, hogy az anyukáját elrabolták, mert olyan információ birtokába jutott, aminek nem lett volna szabad kiszivárognia. A francia felügyelő Budapestre érkezik, hogy tetten érje Hiénát, s ehhez a magyar rendőrség segítségét kéri. Bora elszántan nyomoz az édesanyja után, miközben egy történelemprojekt keretében osztályával együtt a budavári Mátyás-templom történetét kellene kutatnia.

 Két nyomozó, néhány bűnöző és egy csapat elszánt magyar középiskolás élete tíz napra összefonódik, hogy a néhol vicces, máshol félelmetes, váratlan fordulatokban gazdag történet végén minden mozaikdarab a helyére kerüljön.

 J. K. Rowling: Legendás állatok és megfigyelésük

 Göthe Salmander magizoológus, aki a világot járva varázslatos lények után kutat. Ha a helyzet úgy kívánja, megmenti ezeket a teremtményeket, és bőröndjében gondozza őket tovább, amelyben egy bűbáj révén több mint elegendő hely van számukra. 

 Munkája során Göthe rengeteg izgalmas helyzettel szembesül, például meg kell találnia néhány elszabadult lényt New York városában.

 Éld át újra Göthe Salmander varázslatos kalandjait, és fedezd fel a képek és idézetek segítségével, mit tartogat számodra a Legendás állatok és megfigyelésük!

 

 

 

 Rachel Renée Russell: Szívbaj (Egy Zizi naplója 12.)

  Döntések, döntések… mi kell egy jó döntéshez?

 Nikkinek nagyon fontos döntést kell meghoznia, és nincs rá sok ideje.  Kit és mit válasszon?  Régi barátainak és szerelmének, Brandonnak járjon a kedvébe, vagy az Északdombi iskolából cserediákként érkező, jóképű és kedves André figyelmét keltse fel? 

 Akármelyik ujjába harap, fájni fog. És nem is ő lenne, ha nem kavarodna össze minden körülötte.

 Nyári szünet bonyodalmakkal

 

 

 

 

 Colleen Houck: A tigris átka

 Szenvedély. Sors. Hűség. Kockáztatnád mindezt azért, hogy megváltoztasd a végzeted?

 Amikor Kelsey Hayes azon gondolkodott, vajon mit fog csinálni ezen a nyáron, álmában sem jutott volna eszébe, hogy egy háromszáz éves indiai átkot próbál majd megtörni.  Egy rejtélyes fehér tigrissel, akit Rennek hívnak. A világ túlsó felén. Pedig pontosan ez az, ami történt.

 Szembeszállva sötét erőkkel, bűvös mágiával és misztikus világokkal, ahol semmi sem az, aminek látszik, Kelsey mindent kockára tesz, hogy megfejtsen egy ősi próféciát, amely örökre megtörheti az átkot.

 A tigris átka egy epikus fantasztikus-romantikus sorozat feszült. izgalmas első kötete, egy olyan élmény, amiből még többet akarsz.

 Jeff Kinney: Egy Bitang Jó Fej Srác Naplója

 – SZIA ÉN ROWLEY JEFFERSON VAGYOK, ÉS EZT A KÖNYVET ÉN ÍRTAM. MOST MÁR NEKEM IS VAN NAPLÓM, NEM CSAK GREGNEK, A LEGJOBB BARÁTOMNAK. – EMLÉKIRAT, NEM NAPLÓ! – AZÉRT AZ A CÍME, HOGY EGY BITANG JÓ FEJ SRÁC NAPLÓJA”, MERT APUKÁM MINDIG EZT MONDJA RÓLAM. – ROWLEY, TE TÉNYLEG EGY BITANG JÓ FEJ SRÁC VAGY! – UGYAN EZ A KÖNYV RÓLAM SZÓL, AZÉRT GREG IS SZEREPEL BENNE JÓ SOKAT, MERT Ő A LEGJOBB BARÁTOM. – NÉHA ÚGY ÉRZEM, A SZÜLEIM NEM KEDVELIK GREGET ANNYIRA, MINT ÉN. – NEM KEDVELJÜK GREGET. – NA, SZÓVAL EZ AZ ÉN KÖNYVEM, REMÉLEM, TETSZENI FOG, MERT SOKAT DOLGOZTAM RAJTA. REMÉLEM, GREGNEK IS TETSZENI FOG! – TÖKRE LENYÚLTAD AZ ÖTLETEMET!

 

A könyvajánlók a www.moly.hu oldalról származnak.  

 Folyóirat ajánló

 5 perc angol Magazin

 2009-ben jelent meg először az 5 Perc Angol Magazin, amely egy nyomtatott, havi nyelvoktató-bulvár magazin. Minden cikkhez szószedet, hanganyagok, sokszor feladatok és videók is tartoznak. Az újság második felében nyelvtani anyagok, üzleti angollal kapcsolatos leckék, írásbeli nyelvvizsgára felkészítő feladatsorok, kidolgozott nyelvvizsga tételek, sőt még gyermekeknek szóló angol nyelvleckék is vannak.

 További információk: https://www.5percangol.hu/5percangol_magazin

 

 

Családi Lap

 Az olvasók a Családi Lapban hónapról hónapra olyan tanácsokat, praktikus ötleteket találnak, amelyek támpontot adnak a kérdéses helyzetekben, és valódi segítséget nyújtanak egy-egy probléma orvoslásában. Ehhez a Családi Lap saját szakértői bázisa garantálja az igazi minőséget. Ezenfelül a magazin tele van hasznos, szórakoztató cikkekkel az egészség, életmód, gyereknevelés, utazás, gasztronómia, szépség, divat témájában.

 További információk:  http://www.csaladilap.hu/index.php

 

 

 Nincs időm olvasni kihívás!

 

 

 2018 februárjában csatlakozott a József Attila Városi Tagkönyvtár egy országos kezdeményezéshez, amit Szabados Ágnes, az RTL KLUB műsorvezetője indított útjára.

 A témát Ági adja meg minden hónap első napján, amihez mindenki szabadon választott könyvekkel csatlakozhat.

 Minden hónapban más-más témában találhatnak  ajánlott könyveket honlapunkon.

 http://javk.dfmvk.hu/hirek/nincs-idom-olvasni---kihivas

 

 IMPRESSZUM:

 Megjelenik havonta

 Elérhetőségek:

 József Attila Városi Tagkönyvtár 8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21. Tel.: 06-92/596-830 e-mail: javtk@dfmvk.hu www.javk.hu

 Nyitvatartás: hétfő: 12.00 - 19.00 kedd - péntek: 10.00 - 19.00 szombat: 8.30 - 12.00

 Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány Adószámunk: 18959662-1-20

 

 

 

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK