2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Könyvajánló

2022. december 02. péntek, 14:21 - január 01., 00:00

 

 

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/gNfVPMEr4Qa22Dw2mvXbRKGBEztBpYDYoOf9RABIXHEopal-kA4ZgLvVL5kESaoUK7Nl4srY6vFTa6Ss9dfdMA0WCJg=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/nyolckar.jpg

Van Pel, Shelby: A boldogságnak nyolc karja van

Elbűvölő, szellemes és letehetetlen történet barátságról, számvetésről és reményről, középpontjában egy özvegy és egy óriáspolip valószínűtlen kapcsolatával. A hetvenéves Tova Sullivan mindig is azt vallotta, hogy az a legjobb terápia, ha az ember elfoglalja magát. 

Így hát amikor a férje meghal, ő takarítói állást vállal a Sowell Bay-i Akváriumban. Úgy érzi, az akvárium néma lakóinak a társaságában megnyugszik a lelke. Az egyik esti műszak alkalmával Tova megmenti a tartályából rendszeresen kiszökő, mérhetetlenül kíváncsi csendes-óceáni óriáspolipot, Marcellust. A polip és az asszony barátságot köt, és Marcellus, aki a fogságban töltött évek során remek megfigyelőképességre tett szert, elhatározza, hogy fényt derít Tova múltjának legnagyobb rejtélyére: a fia eltűnésére. Vajon siker& uuml;l felszínre hoznia az igazságot, mielőtt túl késő lenne?

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/j_Jl-zEzARzTzsb5RnGpxC7jn8uoO5m2vRh6ALT3BoBe4x7I5aWmPU4Vl2S-QCuR_qyhP-QlPsqp8zmok3Y8u0QrpU5Exa5TvItO=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/semmittevesforr.jpg

 

Odell, Jenny: A semmittevés forradalma

Olyan világban élünk, amelyben az addiktív közösségi média és az okostelefonjaink a figyelmünkkel kereskednek, és a munka világából származó teljesítményelv beszivárgott életünk összes többi szférájába. A mindennap használt technológiák az élményeinket a személyes márkaépítés eszközeivé és pénzzé tehető termékekké alakítják, emiatt könnyen érezhetjük úgy, hogy elveszítettük a szabadidőnket, sőt az igazi, offline életünket is. 

Ez a könyv erre a problémára nyújt egyszerűnek tűnő, mégis hatékony és radikális megoldást: a „semmittevés forradalmát”. Jenny Odell szerint ugyanis a legértékesebb – és egyben leginkább kimerített – erőforrásunk a figyelmünk. Épp ezért nagyon kell figyelnünk arra, hogy mire használjuk. Könyvének fő üzenete, hogy ha a figyelmünket elfordítjuk azoktól a dolgoktól, amelyeket a kapitalizmus fontosnak tart, és ehelyett időt szánunk magunkra és a semmittevésre is, akkor teljesebb és boldogabb életben lehet részünk.


 

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/8OYh99YGfbLJybejDzQsjlK5UrMYbR_ZF9E3M42s5zNFxP85ixlgfeALSY8slniAkBQcBzp1Y_Acx0NO5_6ds0QR3ftaK-Q=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Budapestout.jpg

Tenczer Gábor: Budapest Outdoor

Mi az, hogy Budapest Outdoor? Ez magyarul nagyjából azt jelenti, hogy városiak, kívül tágasabb! Húzzatok ki a fotelből, a lakásból, várnak a hegyek, vár a természet, vár a mozgás. A könyv azoknak szól, akik belevágnának, de nem tudják, hova érdemes menni; azoknak, akik elvesznek a turistautak labirintus-szövevényében; azoknak, akik már több helyen voltak, de szeretnének még új, érdekes helyeket felfedezni; és végül azoknak is, akik valamiért most nem tudnak elindulni, de meg akarják ismerni, át akarják élni, milyen kincseket rejteget a magyar főváros és környéke. 

Ez a könyv nem kevesebbre vállalkozik, minthogy új, fogyasztóbarát szempontok alapján próbálja rendszerezni a túralehetőséget a főváros nyugati felét övező Budai-hegységben, és emellett válogatást nyújtson az egy óra utazási időn belül elérhető túrahelyekről a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Gerecse legérdekesebb részein.


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/uI-XtxbZvqGGdat5xrk_mZvAK-LooSWho00OFxvyS9-5QIEiUt-bdjSxycWguRuA5nbxLqb4G6nZqQUX4WnJ-_wvx6HS4LNy=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Auschwitzban.jpg

Midwood, Ellie: A lelkem Auschwitzban maradt

Németország, 1947
Különös eset kerül a Németországban szolgáló dr. Hoffman pszichiáter asztalára az úgynevezett nácitlanító bíróságon. Beidézik Franz Dahlert, egy korábbi auschwitzi őrt, és ő a legváratlanabb tanú kihallgatását kéri: Helenáét, aki a táborban az őrizetére bízott fogoly volt, majd később a felesége lett. Andrej Novák, egy újsütetű nácivadász, valamikori auschwitzi rab a vádlott nevét felismerve Dahler bűneinek teljes feltárását követeli, azt állítva, hogy a férfi SS-őrként nemcsak zaklatta Helenát, de most arra használja, hogy megússza a felelősségre vonást. Helena tipikus áldozatnak tűnik: csendes, elnyomott, látszólag tökéletesen a férjétől függ, inkább a vád tanúja lehetne, mint a védelemé.

Mikor elkezdi a vallomástételt, dr. Hoffman egyre inkább összezavarodik az előtte kibontakozó kép láttán: egy elkövető, aki állítólag megmentő, és a vádló, mint bűnös.
Ahogy Hoffman egyre jobban megismeri a szereplőket, kérdésessé válik, hogy épp a legelképzelhetetlenebb szerelmi történetet hallja-e, vagy Helena valami újszerű, névtelen pszichiátriai betegségben szenved, és ez befolyásolja abban, ahogy a múlt történéseit látja.


 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/AAYdd4JlyKDiyi-p6vmZLbcTSXD_Tav6jQp2c02C1BGzGYCFjrgkNDKOvfv_XZEDnhQaMgThcoZ8YnYwC6lwH31m-hVf=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Nyolcadik.jpg

Haratisvili, Nino: A nyolcadik élet

Az életben maradásért, a boldogságért és a szerelemért küzdenek egy grúz család tagjai a polgárháború, forradalom, világháborúk és önkényuralmi terror alakította orosz–grúz és szovjet 20. századi történelem viharaiban, hol egymásba kapaszkodva, hol messze elszakítva és eltaszítva egymástól. 

A rendkívüli tragédiák és a rettegés évszázadában – Tbilisziben, Szentpétervárott, Moszkvában, Londonban, Berlinben és Bécsben – a csokoládégyáros ükapa titkos receptje alapján sorsfordító forró csokoládék készülnek, annak reményében, hogy megváltoztassák mind a történelem, mind az egyéni sorsok menetét… beteljesítve az álmokat.
A nyolcadik élet (Brilkának) lenyűgöző, líraian megírt, eposznak is beillő, felkavaró és megindító családregény sűrű szövésű, történelmi léptékű, nagyszabású mű, tele félelmetes, ugyanakkor lélekmelengető történetekkel – igazi nagyepikai alkotás, évezredfordulós Háború és béke.


 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/d84CATTAIx_--ZYV6Hmogu1corZRPRQAqPToj7PM9lQ0Cd1DAgEg8z9N7GayNw-rZTQ6enZpPXc8yHwC6ILu0K666nO--TuPkFM=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Max_Verstappen.jpg

Gray, James: Max Verstappen
Belső íven a világbajnok nyomában

Minden idők legfiatalabb Forma-1-es pilótája tizenhét évesen, minden idők legfiatalabb futamgyőztese tizennyolc évesen, világbajnok huszonnégy évesen – a holland Max Verstappen pár év leforgása alatt a legnagyobb autóversenyzők közé emelkedett. Mindez abból a szempontból nem meglepő, hogy a Forma-1-es pilóta apa és gokartversenyző anya gyermekeként született Verstappent a sors is az autóversenypályára szánta. 

A neves sportújságíró, James Gray a belső íven vezet végig minket Max Verstappen életén. Megtudjuk, milyen volt felnőnie egy motorsport-fanatikus családban, hogyan befolyásolta pályáját szoros viszonya nehéz természetű apjával, Jos Verstappennel, hogyan tört be elképesztően fiatalon a Forma-1-be, és honnan származik a védjegyévé vált agresszív vezetői stílusa és szókimondó természete. 


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/o2oIYQoxSxV6X7Vf2B-rtyhQLAM4ReH6qqjf_3kL2-asmYJCP5GKoSJVYwrMADBXGqGvW3CkfMwOxQkNZx5SbgyvbDv9=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/hullahazi.jpg

Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum
Ambrózy báró esetei 7.

A Monarchia hírneves magánzó detektívje, báró Ambrózy Richárd és ifjú felesége, Mili 1901 júniusában két, már-már megoldhatatlan feladattal szembesül. A friss házasoknak valahogy össze kell boronálniuk az arisztokrata és a polgári lét magukkal hozott, ám egymástól eltérő szokásait, miközben közös háztartást próbálnak teremteni az általuk válogatott, igencsak vegyes és öntörvényű személyzettel. Nem könnyű ez, ha a báró úr kocsisa egykor kasszafúró, az inasa kávéházi fizetőpincér, a mindenese a hírhedt Conti utca bord&ea cute;lyainak lakója volt, ráadásként a báróné őnagysága a börtöncellában ismerte meg a cselédlányát, morózus szakácsnőjének múltjáról semmit nem tud, a komornája pedig még ma is a Tabán legfirkásabb zsebmetszőjének tekinthető.

 Az Ambrózy-villában eluralkodó káoszt azonban még lehetne is valahogy kezelni, ha nem éppen ekkor bontakozna ki a fiatal Budapest addigi leghátborzongatóbb és legvéresebb bűnügye. Ambrózy báró és cserfes neje, Mili most először házaspárként vágnak bele közös életük leggroteszkebb, legfelkavaróbb nyomozásába. A rendőrség tehetetlen, a sajtónál hírzárlatot rendelnek el, a detektívek széttárják a karjukat, miközben szó szerint eluralkodik a teljes fejetlenség!


 

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/W9g-AhNlZqSmC29YpyVbLcrb00r_cvkpFlRKiHx6hvf8NLdzT18PxMB4htvpyeGs6AyxhRKKIBXUBpCQkZojdF_FpA=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Joavege.jpg

Király Anikó: Jó a vége!
Semmi pánik! 3.

Az egész egy tehénnel kezdődött és egy vaddisznóval ér véget… Diósvámhatár balszerencsés babái mindig hittek abban, hogy tényleg balszerencsések. Aztán felbukkant a farmerdzsekis Kókusz, és ahogy az a különös idegenekkel már csak lenni szokott, fenekestül felforgatta az életüket. Ráadásul éppen akkor szívódott fel, amikor mindannyian biztosak voltak abban, hogy sose tudják levakarni.
Kókusznak azonban nagy tervei vannak: mindenáron balszerencsétleníteni akarja a négy fiatalt.

A tervében ugyan szó se volt vérszomjas vaddisznóról, egyszarvúpiknikről, pirosbogyós limonádéról, seprűhajításról, templomi tehetségkutatóról, belsejüket rágó és elfelejtett titkokról, egy zűrzavaros búcsúról, ám Lea, Andris, Gabi és Dani körül mindig történik valami eszelős. Ezekhez képest a közelgő diósvámhatári péntek 13. már nem is tűnik annyira vészesnek. Vajon jó vége lesz?


 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/xsqyQLcwTCa3pMWIAyTbCcqwcpcyy8EXn1tK_tIA49tF5HfGv6ttdMdNjoG6hyaf_gcmrLCl7MB1kZn0u01tI-BgtZt7SN8h3w=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Jokesrosszak7.jpg

Chainani, Soman: Egy igaz király
Jók és Rosszak Iskolája 6.

Soman Chainani New York Times bestseller fantasy-mesesorozatának hatodik, befejező részében Camelot koronája és a Végtelen erdő sorsa a tét. 

Jón és Rosszon, a boldogan-élnek örökkévalóságon is túl Sophie és Agatha története drámai fordulóponthoz érkezik. 

Készüljetek fel a Végek végére!


A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

 

 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/4leKD1BdCQ_-Ro3dFwUy1KKlK8mb-ChngTvjbCh5Koz3WjkNGGHFP6AuOP4Uc_dmqN95sBkblzSQfe38U5_5TJ5-bSoD=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/kiskegyed.jpg

 

Kiskegyed

"Szórakoztató, informatív női hetilap és sztármagazin is egyben. Az olvasó, aki a Kiskegyed-et forgatja, megismerheti a sztárokkal kapcsolatos aktuális híreket, a divat és a szépségápolás trükkjeit, szezonális újdonságokat, praktikákat, recepteket, diétás tanácsokat, a test és lélek kérdéseinek minden részletét. 
Szórakozás, promóciók, játékok, tanácsadás, szerviz – azok a szolgáltatások, amelyeket a Kiskegyed hétről hétre kínál olvasóinak. 
A Kiskegyedben minden benne van, ami a nők számára fontos és érdekes!"

Forrás: https://laptapir.hu/magazinok/kiskegyed
Online elérhetőség: https://kiskegyed.blikk.hu/
 

 


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/TGyX0BglFdR7Y9WedPaIuNaFmKIbEy4blfvSjrq_JkX2TkYdXFGlkyDZyvEMbr3zALGyvoaQHJhTF7LHcUPPBBmSjP4W=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/szitakoto.jpg

Szitakötő

"A Szitakötő alapvetése, hogy a környezet fogalmát a természeti környezetnél tágasabban értelmezi; az épített és a szellemi környezeten túl a társadalom egészére, a másik emberre is kiterjeszthetőnek véli. Ezért nemcsak a veszélyeztetett természeti értékek megismerését és megóvását tartja fontosnak, hanem a szellemi, erkölcsi értékek gondozását is, és kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyerekekre."

Forrás: https://napocska.hu/szitakt-irodalmi-s-kolgiai-folyirat-8-v-feletti-gyerekeknek/
Online elérhetőség: https://szitakoto.com/
 


A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és a legfrissebb számok kivételével 10 napra kikölcsönözhetőek.

 

"A karácsonyi csoda a szívedben lakik."
Polar Expressz c. film

 

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/NJdlg9zN2VYYRBSAiIQaUbwaQgM9BrMiuNGXkTn-5szgQUTh4D9JcieWX1rjNKiXbTHSOKxeQoHTF3xcLpK1QSoHY1zy9moTv7A=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/karacsony_tort.png

A karácsony története (2007)

Sok száz évvel ezelőtt, Lappföldön, a 7 éves Nikolas szülei és testvére egy tragikus balesetben meghalnak. Az árván maradt fiú így senkire nem számíthatna, de a falubeliek megsajnálják, és elhatározzák, hogy szűkős lehetőségeik ellenére felnevelik őt, úgy hogy minden család befogadja egy évre. 

Nikolas, amellett, hogy jól viselkedik és szorgalmasan tanul, hálából apja bicskájával apró ajándékokat készít a többi gyereknek, amit karácsony este rak le a házaik elé. Amikor a fiú a mogorva asztaloshoz, Isakkihoz kerül, mégis úgy tűnik, hogy ismét rosszra fordul a sorsa. Hamarosan azonban kiderül, hogy a zord külső mögött érző szív rejtőzik, és Isakki úgy dönt, segít Nikolasnak a hagyományos ajándék-osztásban. 


 

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/QkjEIr6pl_ViWxWew07zGDc7WlEeNcCbkbPMh_fo1_aQ6VtdwacWBYsc7YMmyKI_fcGfFLhyMVFWqw_11gy5QgT9ecg=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/hivatali.png

Hivatali karácsony (2016)

Év végére, mikor tele a hócipő, a legtutibb terápia egy fergeteges karácsonyi buli, ahol ki lehet ereszteni minden felgyülemlett gőzt. És kivel mással osztozhatna az ember örömében és részegségében ezen a csodás és szeretettel teli ünnepen, mint a vele gályázó kollégákkal.
Clayt (T.J. Miller) imádják a beosztottai, és már alig várják, hogy az ünnepi szezon kellős közepén egy zúzós partyban együtt pöröghessenek a főnökkel. Csak egy a bibi, hogy Clay nővére, nem mellesleg a cég feje, Carol (Jennifer Aniston) épp arra készül, hogy még karácsony előtt felszámolja a nem túl nyereséges üzletágat. 

Mikor a cég beosztottjai épp lemondanának nem csak az állásukról, de a tojáslikőrben dúskáló buliról is, akkor feltűnik a színen egy potenciális nagybefektető, Walter (Courtney B. Vance). Clay mindenáron meg akarja nyerni a pénzes üzletembert, hogy megmentse a cég becsületét, és kedvenc alkalmazottai állását is. 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/79cM00L-Y8Brh1xH-9F1nx-Jh6sQzdoHHavzLCCfMqmWBgOwRXt-RRr-F-ueepZDvIJ1KAnka-cqcSJptRNhhf-5VJ3ZIA=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/allatinagy.png


 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/f8FMJ5JsHwgCGSlzf5oC8ACYf6XHhDfNaemdcDuArYmux1rgDCkAvEtj9kVQdTcKjZhr8zGmDdf2-B3em_nedk0=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/kaosz.png

Káosz karácsonyra (2015)

Charlotte Cooper a tökéletes karácsonyról álmodik, amikor esik a hó, sül a pulyka, illatoznak a sütemények, és boldog egyetértésben összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egyvalamivel nem számol: a családtagokkal. Mert ahol négy generáció gyűlik össze, ott előbb-utóbb kitör a káosz? 

Charlotte és Sam Cooper negyven éve házasok, és a szeretet ünnepén ők látják vendégül az egész rokonságot. Lányuk, Eleanor csinos, okos és meglehetősen frusztrált, mert még nem sikerült megtalálnia a tökéletes pasit. Szülei nagy meglepetésére beállít egy jóképű idegennel , akit a reptéren kért meg, hogy játssza el a vőlegénye szerepét. Charlotte fia, Hank egyedülálló apaként próbál kislánya mellett helytállni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Húga, a kleptomániás Emma pedig a tökéletes karácsonyi ajándék keresése közben se tud kibújni a bőréből, emiatt a karácsonyt kis híján rács mögött tölti. 
De nem hiányozhat a nagy családi örömünnepélyből Sam kissé már szenilis nagynénje, Fishy néni , Charlotte bűbájos apja, Bucky , aki karácsonyi ajándékként egy kedves fiatal pincérnőt visz haza. Lehet tökéletes az ünnep ennyi tökéletlen emberrel az asztalnál? A filmajánlók forrása: www.snitt.hu

A könyvtár DVD katalógusa elérhető a honlapon keresztül: 
http://www.javk.hu/dvd-katalogus?genreID=27&dvdtitle=
 

 

Megjelenik havonta
Elérhetőségek:

József Attila Városi Tagkönyvtár
8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.

Tel.: +36 92 596-830, 596-831, +36 30/674-6091
e-mail: 
javtk@dfmvk.hu
www.javk.hu

Nyitvatartás:
Hétfő: 12.00 - 18.00
Kedd - péntek: 9.00 - 18.00
Szombat: 8.30 - 12.00
 

JAVK Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány
Adószám: 18959662-1-20

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK