2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Könyvajánló

2022. november 03. csütörtök, 15:24 - december 01., 00:00

Könyvajánló

Könyvajánló

 

 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/RN5RTs7AMd5vfyHfqzHSL86O8uTY9jhfXlIfFR1IwO9ny3iyGjaLp0Oac-imL57-nKRrEdlAhEwIVx1tMQ0ASAs7tRGIIG9X3530=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Okotakarekossag.jpg

Kaye, Alexa: Ökotakarékosság otthon

Ökotakarékos életmód és klímavédelem otthon. A könyv útmutató a környezettudatos élethez: segítségével aktívan tehetünk Földünk és a klíma védelméért, miközben még pénzt is spórolhatunk. Példákat olvashatunk frappáns takarítási tippekre, csinos és természetes lakásdekorációk elkészítésére, a háztartási hulladék csökkentésére, a vegyszerek helyett használható, a háztartásban meglévő természetes tisztító- és testápoló szerekre. 

Ötleteket találunk arra, hogyan hozzuk rendbe vagy alakítsuk át régi ruháinkat. A könyv megmutatja, hogy számtalan módon csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, miközben örömünket leljük új, fenntarthatóbb életmódunkban. Nincs tartalékbolygónk, Földünket, ezt a meglévő otthonunkat kell megóvnunk.

 


 

https://ci5.googleusercontent.com/proxy/JS56ZkuQBu-grX12Hc4fRp9i2cWI81NSRYmGt8tdU6OsTGHMRPSRckXC_s6ZVjohGqZHTAdj8Nuik94NYnGlPE9iZg=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Sebzett.jpg

Lontai Léna: Sebzett pillangó

Tehetséges és gyönyörű. De a világ ellene dolgozik. Evelin félig roma, félig magyar. Budapest legszegényebb kerületében él beteg édesanyjával, aki anyagilag nem képes támogatni a lányt. Mégis mindent megtesz, ami erejéből telik, hogy Evelin a képességeinek megfelelő iskolába kerüljön, és hogy kikezdhetetlen értékeket ültessen el a lányában. 
Minden jól alakul, Evelin kiszakad a visszahúzó közegből, de édesanyja egészségi állapota miatt hamarosan olyan döntésre kényszerül, amely minden reményét porrá zúzhatja: alig tizennyolc évesen áruba bocsátja a szüzességét, és eladja magát egy sugar daddynek. 

A kitartója ismert politikus, aki egyre inkább ragaszkodik a lány társaságához, és egy jobb élet lehetőségével kecsegteti. Evelinnek azonban rá kell jönnie, hogy a jómódot a férfi mocskos ügyletei biztosítják, és ha így él tovább, akkor anyja szavát veszi semmibe. Ebből a helyzetből szabadulnia nagyon nehéz, és olyan emberek segítségét kell kérnie, akikben talán kár megbíznia. 
Lontai Léna személyes indíttatású és megdöbbentő debütregénye, a Könnyező liliomok után ismét súlyos témával foglalkozik. Valós eseményeken alapuló írásában feltárul a kiszolgáltatott kisebbségi lét egyik kegyetlenül reális oldala, ahol a jó szándék és a tenni akarás a becstelenséggel és a megbélyegzettséggel néz farkasszemet. A fordulatos regény végén megtudjuk, létezhet-e jobb élet Evelin számára egy olyan világban, amely eltiporja a lehetőségeit.


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/8ig_Qxv_DlpQNUDnHsfJLZDbTehIgpXoheyKpz8H-s15getefQJYD3OUA9o2fphzNGl2Z_FDbo0VKZEgHrlL-kOosMMwNw=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Uri_betoro.jpg

Leblanc, Maurice: Arsène Lupin, az úri betörő

Új, modern fordításban! A Maurice Leblanc által teremtett úri csirkefogó, Arsène Lupin az álcázás mestere és ravasz szélhámos, akitől az ártatlanoknak és a szegényeknek nincs mitől tartania – a gazdagoknak és hatalmasoknak annál inkább.
A mestertolvaj ma is szórakoztató, szellemes párbeszédekkel és bonyolult cselszövésekkel teli kalandjai óriási hatást gyakoroltak a krimi zsánerére, és méltán nevezhetők a műfaj klasszikusainak. 

Arsène Lupin legjobb történetei most új, modern fordításban olvashatók.
 


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/W-VBs53yaOUsMf2JZEupOMjyOs9kucXitNcJ56Bja-e1yrjmrYBDNYILX243SF-z9TMZH-7Jdr70PXjNCBWwb6vs_iiP=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Dinasztia.jpg

Strukul, Matteo: Egy dinasztia hanyatlása (Mediciek 4.)

A Mediciekről szóló tetralógia befejező kötete, amely önálló, izgalmas regényként is megállja a helyét, a firenzei bankárdinasztia utolsó jelentős egyéniségének eseménydús életét mutatja be. Medici Mária (1575 – 1642) gyönyörű és szerencsétlen sorsú nő volt, aki úgy tudta megtestesíteni a királyi fenséget, mint előtte senki más. 

A Medici-dinasztiához való tartozása azonban valódi bűnt jelentett a franciák szemében, akik gyűlölték a korábbi királynét, Medici Katalint, aki csak alig több mint 10 évvel korábban uralkodott Franciaországban. Medici Mária a kor leggazdagabb örökösnőjeként IV. (Bourbon) Henrik francia király felesége lett, majd a férje ellen elkövetett 1617-es merénylet után régensként uralkodott kiskorú fia, XIII. Lajos helyett. Intrikákkal és politikai cselszövésekkel teli kormányzása idején Medici Katalinhoz hasonlóan neki is olasz honfitársai voltak a bizalmasai. Így került ellentétbe a politikai játszm&aacute ;k nagy mesterével, Richelieu bíborossal, a pénzügyminiszterrel, és ebben a harcban alul maradt, száműzetésbe kellett vonulnia. 


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/KiU08LJUCuaO047EjI0uYQB_odTghfsMQXnFc4JmXKqWC8f11fXMNeh1GbUNQqzOSTyDklMz5EGRC8vG4VJvfMG2GU45WU1xXA=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Filter_nelkul.jpg

Mészáros Dorka: Filter nélkül

Hosszú, szőke haj, kék szem, babaarc: Írisz egyszerűen tökéletes. Az Instagramján több ezren követik, a modellügynökségek kapkodnak utána. 
Ám a lány másra vágyik, gyerekkori álma, hogy mikrobiológus legyen. 

Amikor sikeresen pályázik egy neves külföldi egyetemi ösztöndíjra, ez a cél egészen közelinek látszik, csakhogy olyan akadályok állják útját, amelyek egy részét önmagában kell leküzdenie. 

Írisz meg akarja mutatni, hogy ő sokkal több egy csinos arcnál, ugyanakkor görcsösen igyekszik megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, a szorongás csaknem felemészti. Első szerelem, mozaikcsalád, bántalmazó kapcsolat, szexuális ragadozók, online zaklatás, kényszeresség, szorongás: Mészáros Dorka szókimondóan ír a felszín mögött rejtőző valóságról.


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/XI1OTnNZjehKyTNleTaiEXiKgonjHNvyP1qmC34Cd1n77ZrElJft_UvD-rMkuJAcyiqDbzqSrCvEL2VeRG1Lrwspcw=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Instant.jpg

Meyer, Marissa: Instant Karma

Lecsap az igazság – történjen jó vagy rossz. A betegesen maximalista Prudence Barnett hajlamos gyorsan ítélkezni tengerparti városkájának lusta, faragatlan és arrogáns lakói felett. A karmikus igazságszolgáltatással kapcsolatos álmai beteljesülnek, amikor a barátaival töltött este után másnap reggel képes azonnal igazságot osztani a környezetében.

Pru örömmel használja az erejét, a vandáloktól a gonosz pletykafészkekig mindenkit megbüntet. Csakhogy van valaki, akin hiába használja a képességét, mindig visszaütnek a próbálkozásai: Quint Erickson a semmirekellő párja a biológiaóráról. Quint bosszantóan jóképű és lenyűgözően nagylelkű, főleg, ha a helyi tengeri állatok megsegítésére alapított menhelyről van szó. Pru a jobb jegy reményében önkéntesnek jelentkezik a menhelyen, és jó néhány nagy igazságra rádöbben a kisvidrákkal, a természet megbolygatásával és a félre&ea cute;rthető romantikus jelzésekkel kapcsolatban – persze nem feltétlenül ebben a sorrendben.


 

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/2vmE3-8tjJ1kUhmhQKJLs37KxYXKbeqY1938cXe_OuamRL4G1dER6wCyFByxFEdowCro1wVNVUwJGuxfOF3B69OR=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Kolyok.jpg

Stilwell, Victoria: Kölyök a háznál
Így neveld az új kiskutyádat

Victoria Stilwell sikeres kézikönyvei kutyatulajdonosok százezreinek segítettek világszerte, hogy boldog, egészséges kutyákat neveljenek. A világhírű kutyaoktató és tévés műsorvezető ezúttal a kölykök gondozásáról és neveléséről írt átfogó útmutatót. A Kölyök a házban felfedi a tökéletes házi kedvenc nevelésének titkait – és manccsal fogható tanácsokat ad. 

Ebben a vidám és információgazdag útmutatóban, amelyet kifejezetten kölykökről írt, Victoria megtanítja az olvasót eligazodni a kutya cseperedésének állomásai között az első hetektől a serdülésig. A tananyag többek között: Hogyan tedd kölyökbiztossá az otthont? Hogyan neveld szobatisztaságra a kutyust? Hogyan tanítsd meg a kölyköt játszani és pórázon sétálni? Hogyan szoktasd le a harapdálásról és a túlzott ugatásról? Hogyan gondoskodj kedvenced egészségéről? Aki azt szeretné, hogy kölyke boldog, jó magaviseletű és barátságos felnőtt kutyává érjen, az ne is keresgéljen tovább!


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/7GQdafeKoWYUzV-AWGFAMhM_2m9PysISNIu08S3Fv1m6i7RSLzHEksLMB72Q4rGd3js21NNduBqiwqCESJQy06Uc=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Bruno2.jpg

Bartos Erika: Buda hegyei (Brúnó Budapesten 2.)

Tudod-e, milyen szobor bújik meg az Erzsébet-kilátó legfelső lépcsőfoka alatt, honnan kapta a nevét a Hármashatár-hegy, és hogyan alakult ki a Szemlő-hegyi-barlang? Ültél-e már a Libegőn, a Fogaskerekűn vagy a Gyermekvasúton? 

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek.
Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig az óvodáskorú olvasót Budapest nevezetes helyszínein.
A hatkötetesre tervezett Brúnó Budapesten sorozat Buda hegyei című kötetéből Buda hegyvidékét, Észak-és Dél-Budát ismerhetjük meg.


A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

 

Folyóirat ajánló

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/4MB9-xBBzJV8V_HK9TLNf0OvTaaVDVi53nxe-8N-k33_cWqEsnU_dxDQrCRPPVpzYxMfq9uOkPf-PrQ5GLte7piF4IlupA=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/Szivarvany.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szivárvány

Ez a lap írni-olvasni nem tudók gyermekirodalmi újsága. Ezért igyekszünk rövid, tömör szövegeinket bőséges képi világgal és itt-ott feltűnő kézműves foglalkozásokkal a kicsik számára emészthetővé tenni. 

Piszmogjanak gyermekeikkel a Szivárvány lapjain és olvassanak belőle minél többet nekik. Az együtt felfedezett mesevilág semmivel nem helyettesíthető kapocs szülő és gyermek, nevelő és neveltje közt!

Forrás: https://www.napsugar.ro/
Lapozz bele: https://www.napsugar.ro/wp-content/uploads/2022/10/2022-okt-sziv-lapozo_compressed.pdf

 
 

 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/S5LiGTvbGeYziIgeblRxqSfc-V8zLzJGmRfFp97cUOfAVPo3L6nXyhBomA_BjDxKGeLDtwV4FIYznrpBf7nrsQ=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/best.jpg

Best Magazin

A Best minden pénteken a sztárvilág legfrissebb híreit nyújtja át olvasóinak. A nemzetközi és hazai sztárok magánélete mellett olvasóink bepillantást nyerhetnek a hétköznapi élet hőseinek, áldozatainak életébe is. 

A Best cikkei részletesen számolnak be a napi sztárhírek hátteréről, így olvasóink kitűnően informáltak lehetnek bármely társasági témában.
A szerkesztőségtől nem idegen az oknyomozó újságírás sem, cikkei az egyéb magazinokhoz képest mélyebb és nagyobb terjedelemben taglalják a felvetett témákat.

Forrás: 
https://digitalstand.hu/bestmagazin
Lapozz bele: https://digitalstand.hu/olvaso/126786#1
Elérhetőség:
https://www.facebook.com/abestmagazin/
https://www.instagram.com/best_sztarmagazin_/?hl=hu
 


A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és a legfrissebb számok kivételével 10 napra kikölcsönözhetőek.


 

DVD ajánló

 

November hónapban ludakkal kapcsolatos filmeket ajánlunk az olvasók figyelmébe.

 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/OEURgsuqglG3xZqpwH7LUgce2jkweUa-Ea-FhczwkNnEONiz5wmawMqQdI4mPXUJ2FC8JSFUmriu-EQDZ3fhxg=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/4(1).png

Pár lépés a mennyország (1995)

A negyvenes évek közepén a háborúból tér vissza Kaliforniába Paul. A buszon megismerkedik Victoriával, a gyönyörű mexikói lánnyal, aki meglepő kéréssel fordul hozzá. Nagy szüksége lenne a segítségére, mert terhes, és nem mehet haza férj nélkül a szigorú családjához, a szülei azonnal kitagadnák.

Paul elvállalja, hogy eljátssza a férj szerepét. A szigorú apát becsaphatják a fiatalok, de saját maguknak nem hazudhatnak sokáig. Az eleinte csak színlelt szerelem napról napra, óráról órára valóságosabbnak tűnik. Ez még nem lenne baj, ám Paulnak felesége van.


 

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/JZG-IU_55QvljInTEBJdiv8RfUbYMh5bys_8wdt2j19fRVRRKCH21Zu02hQt9Dv2R8MpoAEFs2MGCAqnAA=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/5.png

Libabőr (2015)

Ne költözz olyan környékre, ahol horror író él. Zach elköveti ezt a hibát: a édesanyjával új városba hurcolkodnak, és még büszkék is rá, hogy a szomszéd házban a Libabőr-sorozat híres írója R. L. Stine dolgozik.
 
A srác összebarátkozik a nagy ember lányával, és a segítségével beszökik a mester dolgozószobájába. Nem is sejti, hogy Stine különös módszerrel alkot: hátborzongató fantáziáról árulkodó könyvei valóságosak, és ő a lapok közé zárja az elé kerülő szellemeket és szörnyeket.
A srác véletlenül szabadon ereszti az irodalomba száműzött rémeket.
A gyerekeknek és az írónak össze kell fognia, hogy visszakergessék a szökevényeket oda, ahova valók – mielőtt túl késő lesz.


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/PA-TqqctDzZUcOKg56PN6WaosiztC9MQtjI6uMqQXByLP7gpcnHuhQr7i3DZUZrV7QelR1vZ7HyWgTFszm0F7Q=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/6(1).png

Lúdas Matyi (1977)

A klasszikus Fazekas Mihály-mesének megfelelően Lúdas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története elevenedik meg Dargay Attila ma már klasszikussá vált rajzfilmjében. 

A film igazi csemege. A remek figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönzik a hangjukat, és ráadásként Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás fantasztikus zenéje csendül fel.
 A filmajánlók forrása: www.snitt.hu

A könyvtár DVD katalógusa elérhető a honlapon keresztül: 
http://www.javk.hu/dvd-katalogus?genreID=27&dvdtitle=

 

Impresszum

 

Megjelenik havonta
 

Elérhetőségek:

József Attila Városi Tagkönyvtár
8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.

Tel.: +36 92 596-830, 596-831, +36 30/674-6091
e-mail: 
javtk@dfmvk.hu
www.javk.hu


Nyitvatartás:
Hétfő: 12.00 - 18.00
Kedd - péntek: 9.00 - 18.00
Szombat: 8.30 - 12.00

 

JAVK Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány
Adószám: 18959662-1-20

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK